GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Körtúra Sukoró legszebb patakmenti völgyeiben

By 2021.03.16.június 23rd, 2021No Comments

Túrainfó

A Velencei-hegység önmagában egy kőzettani kuriózum, a Dunántúli-középhegység legkisebb és legidősebb formációja, itt találhatók a híres „gyapjas-zsákok” vagy másnéven ingókövek. A túra érinti a környék geológiai nevezetességeit és az Angelika és Éva források mellett is elhaladunk. Az időszakosan csordogáló patakok mentén a völgyekben a meredek gránit és kvarcit sziklák egészen vadregényessé teszik a tájat, az út során több pontról is gyönyörű panoráma nyílik a Velencei-tóra. A túra – bár nem rövid – mindenkinek ajánlható, nagyobb és hosszabb szintemelkedések nincsenek.

A falu főteréről indulva az Ivókút utcán jutunk el a Gyapjas-zsákig, majd a Nadap felé vezető kerékpár- és turistaúton haladva érünk az erdőbe (piros és sárga sáv). Innen a piros háromszög jelzés vezet el a Likas-kőhöz, melynek szikladarabjai között akár át is bújhatunk. Visszatérve a sávos jelzésre, jutunk el az Angelika-forráshoz. A patakot (vagy medrét) követve a Bodza-völgyön át érünk a Hurka-völgybe (piros sáv), a völgy alján ráfordulunk a visszafelé vezető ösvényre (piros háromszög), mely egy idő után a Csöpögő völgybe ér (zöld vonal), ezen az úton találjuk az Éva forrást is. Az út vége már a faluba érkezik, az Erdész utcán lesétálva, a Pince-soron elhaladva a Szilvás-sorra érünk, ahol gyönyörűen felújított parasztházak sorakoznak, egyikük Néprajzi Múzeumként látogatható is.

Látnivalók

Sukoró

A falu főtere a gyönyörű református templommal, a Velencei-tóra nyíló panorámával, a teret övező műemlékvédelem alatt álló parasztházak sorával egészen meseszerű. Az innen nyíló Szilvás sor skanzen-szerűen őrzi az egykor itt élők nádfedeles, sárfalú, hófehérre meszelt zsellérházait. A Néprajzi Múzeumként működő igen öreg ház – gerendáiba 1863-as évszámot véstek – állapotát sikeres óvják a mai napig. A közeli Pincesor présházai hangulatos falusi sétává teszik a túra végét, helyi bor kóstolására is van lehetőség.

+ Programtipp

Madárdal tanösvény – Dinnyés

A Velencei-tó délnyugati csücskében található a páratlanul gazdag madárvilágot bemutató, képes ismertető táblákkal ellátott Madárdal tanösvény. A Dinnyési-fertő állatvilágának meglesését megfigyelő torony segíti.

További információkTérkép

Várpark – Dinnyés

Egyedülálló vármaketteken ismerhetjük meg a történelmi Magyarország megyéinek jelentősebb várait, kastélyait.

További információkTérkép

Arborétum és Vadaspark – Pákozd

Főként őshonos állatokkal és növényekkel ismerkedhetünk meg szabadtéren és az interaktív játékelemekkel bővített beltéri kiállításon.

További információkTérkép

Katonai Emlékpark – Pákozd

A Pákozdi csata emlékét őrzi a történelmi hátteret bemutató, interaktív és nagyon látványos kiállítás, az Emlékhely parkja szabadon látogatható.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Velence Tourinform

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.5 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Személyautóval Sukoró településre érkezve a Fehérvári útról a Fő utcára kanyarodunk, ennek végén lehet parkolni. Közösségi közlekedési eszközök közül busszal érkezhetünk a Fehérvári útig, a Borbás utcai megállónál kell leszállni és innen az azonos nevű utcán felgyalogolni a Fő utca végéig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák