GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Körtúra a Velencei-hegységben

By 2020.06.03.június 23rd, 2021No Comments

Túrainfo

Az apró Velencei-hegységet járjuk be Sukoróból indulva, először az Angelika-forráshoz megyünk, majd a Meleg-hegy érintésével térünk vissza a kiindulópontunkhoz. Bár a Velencei-hegyég alapterülete nem jelentős, Magyarország legöregebb hegysége rengeteg látnivalót kínál. A földtörténeti óidőben keletkezett mélységi magmás kőzet, a gránit egyetlen hazai előfordulását megcsodálni különleges élményt jelent azok számára is, akik kevésbé érdeklődnek a földtani érdekességek iránt. Gyalogtúránk közben olyan geológiai látványosságokat ejtünk útba, mint a Likas-kő, a Gyapjaszsák és az Olasz gránitfejtő.

A templomtól indulva először a zöld kereszt, majd a zöld sáv jelzésen hagyjuk el a települést, az Éva-forrás felé. Azt elérve haladjunk tovább a zöld sávon, majd az elágazásnál a piros háromszög jelzést kövessük, amely már a Csúcs-hegyre vezet fel. Innen a Hurka-völgy irányába ereszkedünk le, majd a piros sáv jelzést követjük a romantikus patakvölgyben. Természeti szépségek sorjáznak utunk mellett – a piros kereszt jelzésen nemsokára beérünk a még látványosabb Bodza-völgybe.

A Velencei-hegység legmagasabb pontja, a Meleg-hegy a következő célpontunk. A csúcsról a piros háromszög vezet az egyik jellegzetes sziklaformációhoz, a Likas-kőhöz. Miután megcsodáltuk a gránittömböket, szép kilátást ígérő útvonalon haladunk tovább a Gyapjaszsákhoz. Útvonalunkon kitérőt teszünk a zöld levél jelzést követve az Olasz gránitfejtő elnevezésű felhagyott kőbánya felé, ahol látványos sziklaalakzatokban gyönyörködhetünk. Ha ezt is megnéztük, visszaereszkedhetünk Sukoró településre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.5 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Sukoró, Fő utcai református templom

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Református templom, Sukoró:

A Velencei-tóra kitűnő kilátást nyújtó Fő utcában találjuk a falu leghíresebb látnivalóját, a klasszicista stílusban épült református templomot, amely arról nevezetes, hogy az 1848. szeptember 29-i pákozdi csata előtt itt tartottak haditanácsot Batthyány Lajos miniszterelnök vezetésével.

Gyapjaszsák:

Ingóköveknek nevezzük azt a sajátos kőzetpusztulási formát, amelynél egy vagy több, látszólag nagyon ingatag kőtömb néhány másik tetején egyensúlyozik. A labilisnak tűnő kövek valójában cseppet sem azok. A kemény gránittömböket négyszögletes hasábokra szabdalták a repedések, amelyek mentén a kőzet felszíne kopni kezdett. A víz és a szél kihordta a mállás törmelékeit, így az élek egyre határozottabbak és gömbölyűbbek lettek, míg a tömb kezdett úgy kinézni, mintha csak különálló köveket tornyozott volna egymásra egy óriás keze. Ezeket a formációkat a helyi népnyelv régen gyapjúzsákokként emlegette.

Likas-kő:

Több gránittömb alkotta boltíves sziklaformáció. Az ellenálló gránit mélységi magmás kőzet, Magyarországon főleg a Velencei-hegységben fordul elő, a földtörténeti óidőből származik.

+ Programtipp

Gránit tanösvény:

Ha túl korán végeztünk a túrával, akkor levezetésnek még járjunk be egy rövid, de látványos útvonalat, a Gránit tanösvényt. A 7 kilométeres kirándulóút Pákozdról indul, bejárja a hegység déli részének leglátványosabb ingóköveit, a Pandúr-követ és a Kockát is.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vác Tourinform

Hasonló túrák