Skip to main content

Késő őszi túraajánló – rövidebb útvonalak, akár kisebb gyerekekkel is

Késő őszi túraajánló – rövidebb útvonalak, akár kisebb gyerekekkel is

Hátravittük az órát, rövidülnek a napok… Ebben az időben az ember hajlamos elhanyagolni a testmozgást. Pedig pont most van rá a legnagyobb szükségünk, hogy egészségesek maradjunk testben és lélekben. Kabátot begombolni, sálat nyak köré tekerni, és irány a szabad levegő! És a családot se hagyd otthon!

Csokorba szedtünk pár olyan érdekes és rövid túrát, ami akár kisebb gyerekekkel is jó kaland. Szuper látnivalókkal, újabb ismeretekkel és fantasztikus élményekkel gazdagodhatsz, bármelyik túrát is választod az alábbi listából.

Keresd meg a számodra legérdekesebbet, és porold le a bakancsod!

Rezi vár, ahonnan a „Békét” is megpillanthatod

A Keszthelyi-hegység egyik ikonikus várához vezető rövid túrát akár kisebb gyerkőcökkel is teljesítheted, mivel a romokhoz vezető enyhén emelkedős terep csupán 2,5 km hosszú.
A csúcson viszont páratlan látvány vár rád. Innen megpillanthatod Zalaszántó két fő attrakcióját, a hófehér Béke sztúpát és Tátika várát is. Érdemes távcsövet is vinni, hogy jobban szemügyre vehesd az eléd táruló varázslatos tájat.

Rezi vár – erdők, kilátópontok paradicsomában

Halom-hegyi túra egy halom látnivalóval

A Balaton-felvidék ismert és közkedvelt hegyein kívül tartogat számodra egy látnivalókban szintén gazdag vulkáni „csúcsot” is. Itt találod a környék egyik legszebb panorámáját nyújtó kilátóját is. A Kossuth-kilátóból akár az egész Déli-Bakonyt beláthatod.

A túra során megismerheted a helyi bazaltból épített tűzhányómaketteket és a kövekből kirakott hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik jól igazán. A kőbalaton mellett a környék tanúhegyeit, egyéb csúcsait szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatsz. Ez biztos érdekelni fogja a gyerkőcöket is!

Mencshely: egy halom vulkáni hegy

Rudabányai-tó, színeiben egy kis Mallorca

Ki gondolná, hogy a vasércbányászatnak köszönhetjük a türkizkék színben pompázó Rudabányai-tavat? A tó a bányászat megszüntetésével jött létre, ugyanis 1986 óta már nem szivattyúzzák ki a csapadékot és a talajvizet az üregekből, így azok megteltek vízzel. Így mi is gyönyörködhetünk e csodás vízfelület látványában, aminek színe talán egy kicsit hasonlít a Földközi-tenger legnépszerűbb szigetét körülvevő víz színéhez.
Hazánk legmélyebb tava mentén egy rövid tanösvényt alakítottak ki, ami alapvetően az ásványgyűjtésre, a különleges panorámára, a vízi világ, illetve a bányaterület kőzeteinek bemutatására épít.

A borsodi tengerszem – a Rudabányai-tó

Szuper kilátások a Lila-hegyi kilátóból

A Győrújbarátból induló majdnem 7 km-es túra egyik fő attrakciója a Nyúlon található Lila-hegyi kilátó, illetve egy minimális kitérővel útba ejtheted a híres nyúli pincesort is.
Ezt a kirándulást azoknak ajánljuk, akik inkább a friss levegőn, az erdő ölelésében szeretnének barangolni, és a kirándulást egy szuper kilátóval megkoronázni.

Amit pedig a kilátóról érdemes tudni: ez egy 313 méter magasan álló torony, amely egykor geodéziai mérőtoronyként működött. A legfelsőbb pontjáról láthatod a Sokorói-dombságot, a Bakonyt, a Vértest, a Gerecsét, a Soproni-hegységet, de tiszta időben akár az Alpokalja is jól látható.

Fel, a Lila-hegyi kilátóba

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds