Skip to main content

Kincsekre lelhetsz Tokaj-Hegyalján

Kincsekre lelhetsz Tokaj-Hegyalján

A Tokaj-hegy lábánál, a Bodrog folyó partján fekszik a térség egyik legtöbb csodát rejtő települése, Bodrogkeresztúr. Ha eddig még nem jártál erre, akkor igazán érdemes beírni a “Hova menjünk kirándulni hétvégén?” füzetbe a település nevét, mert olyan kincsestár vár, amely valódi élményt kínál az egész családnak. A most megújult Keresztúri Kincsestár mellett az egész települést kicsinosították: gyönyörű borsétányon kóstolhatod a legjobb tokaji borokat, úszóstég várja a kenuval érkezőket, felújították a református templomot, az új parkolók, mobiltöltő pont, zenepavilon és felújított közterek pedig az itt élőknek és ide érkezőknek egyaránt jó szolgálatot fognak tenni. Ráadásul mostantól a település és a térség megismerésére készített honlap és hamarosan megjelenő mobilapp is segíti, hogy semmilyen jó látnivalót ne szalassz el.

Sokféleképpen juthatsz el Tokajba. A település az Eurovelo 11 útvonal mentén fekszik, remek megállópontja egy hosszabb bringatúrának, de a bodrogi evezések kikötőpontajként is szolgál. A település igazi “multikulti” hely. Református, római- és görögkatolikus templom, illetve izraelita imaház is található itt. Mindegyik látogatható, de a vallási emlékeken kívül a pincesor, amelyet mostanra borsétánnyá fejlesztettek, a jó borokon túl falba fúródott 1848-as ágyúgolyót is rejt. Az igazi top érdekesség azonban a Dereszla kincse, amelyet a Keresztúri Kincsestárban nézhetsz meg. A kincset csak helyben lehet megcsodálni, hazavinni nem lehet. Ha mégis megpróbálnád, akkor a Kicsestárban lévő régi falusi tömlöcben köthetsz ki. A megújult kiállítás nem egy hagyományos sokat olvasós múzeum, hanem videók, interaktív eszközök segítik azt, hogy élményszerűen ismerd meg a térség érdekességeit, látnivalóit, történeteit.

A terület valóban alkalmas hosszú hétvégék eltöltésére, hiszen rengeteg a látnivaló a környéken. Gyalogos turistáknak “kötelező” a Tokaj-hegy megmászása, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul az Alföldre, Tarcalon vár az Áldó Krisztus szobor, és az alatta húzódó látványos bányató. Mádon egymást érik a jobbnál jobb éttermek, illetve a zsinagóga meglátogatása szintén jó program. Természetkedvelők számára kihagyhatatlan a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet felkeresése, amely az egyik legkevésbé ismert, és “legdzsungelszerűbb” vízitúra élményt adja az országban.

Tokaj és környéke közelebb van, mint gondolnád!

Ha autóval indulsz felfedezni a térséget, akkor Miskolctól Tokaj-Hegyaljáig négy sávos úton érkezhetsz, ezzel lényegesen lerövidült a térség megközelítése. Ha közösségi közlekedést választasz, akkor is jól elérhető a térség, Budapest irányából közvetlen IC közlekedik Szerencsre és Tokajba is.

A települést és térséget bemutató applikáció hamarosan megjelenik Androidra és iOS-re is. Utazás előtt erről a honlapról éred el legkönnyebben a letöltő oldalakat:

Bodrogkeresztúr honlap

Tervezgetéshez mutatjuk a térségbe tervezett kirándulásainkat:

Tokaj környéki bringás panorámatúra

Körtúra a tarcali bányatónál

Vízitúra a Bodrogon – Szegitől Tokajig

Mielőtt indulnál, mindenképpen nézd meg Aktívan a borvidék dűlőin kiadványunkat Tokaj-Hegyaljáról és a Bodrog-völgyéről:

Aktívan a borvidék dűlőin

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds