Skip to main content

Két turistaszállást adtak át a Szent Jakab zarándokút mentén

Két turistaszállást adtak át a Szent Jakab zarándokút mentén

Ravazd és Városlőd is modern szálláshelyet kapott

Két új zarándokszállással bővült a magyarországi Szent Jakab zarándokút Tihany-Pannonhalma közötti szakasza. A közel 80 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően a bakonyi Városlődön, és a Sokorói-dombság lábánál fekvő Ravazdon is jól felszerelt házak fogadják a zarándokokat. Az El Camino magyarországi Camino Benedictusnak nevezett ágán így egyre bővülő hálózat várja a bakancsos turistákat és a zarándokokat. Mindkét zarándokszállás egész évben fogadja a vendégeket, és lehetőséget ad a zarándokok számára fontos, egy éjszakás szálláslehetőségre is.

Erdei iskola és szállás a Sokorói-dombság lábánál

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. által üzemeltetett Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola épületének fejlesztése egyaránt fogja szolgálni a zarándokturizmust, illetve a környékbeli iskolák környezeti nevelését. A korábban 30 fő befogadására alkalmas szálláshely már 35 főnek kínál szálláslehetőséget, ezen felül 5 pótágy is elérhető. A 44,3 millió forintos támogatásból festési, vízszigetelési és villanyszerelési munkálatok, valósultak meg. Napelemes rendszert építettek ki, teljesen felújították a vizesblokkokokat, a konyhát és az ágyakat. „A zarándokházak felújításánál hálózatos tervezésben gondolkodunk. Ravazd és Városlőd mellett Aszófőn, Vöröstónál és Pannonhalmán is támogattuk zarándok szálláshelyek építését”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Zarándokszállás az Országos Kéktúra és a Szent Jakab út találkozásánál

A Szent Mihály-völgyi Zarándokház Városlőd központjában található, alig 100 méterre a Szent Mihály templomtól és a korábbi szálláshelyül szolgáló iskolától. Városlőd település már több éve úti célja elsősorban a gyalogos zarándoklatoknak, zarándoktáboroknak. A közelmúltban az általános iskola tornaterme szolgált a zarándokok részére szálláshelyül, azonban a pandémia miatt az oktatási intézményekben bevezetett korlátozások egyre sürgetőbbé tették, hogy egy saját, kifejezetten a zarándokok részére rendelkezésre álló szálláshely jöjjön létre. Az épület korábban varrodaként, bölcsődeként és idősek otthonaként is szolgált, de közel 20 éve kihasználatlanul állt, az önkormányzat raktárként használta. A 35 millió forintos támogatásnak köszönhetően teljesen felújították az épületet, két szobát, jól felszerelt konyhát, vizesblokkokat hoztak létre. A ház 18 fő számára biztosít szálláshelyet, igény szerint matracokon még további 8-10 fő tud aludni. A szálláshely új nyílászárókat és hőszigetelést kapott, kicserélték a teljes gépészeti és villamos hálózatot. A belső homlokzathoz új előtető készül. Megújították a külső járdákat, térburkolatokat és zöldfelületet. Bár a ház ünnepélyes átadása most történt, a szálláshely már június 18-a óta fogadja a zarándokokat és a kéktúrázokat. Június óta már több mint 1000 turista aludt a házban, amely a Zarándoktáborok számára is szálláshelyül szolgált.

A Szent Jakab zarándokút a hivatalos, egész Európán átívelő Camino de Santiago út része, végső állomása Santiago de Compostela, magyarországi célpontja, kegyhelye pedig Lébény. Két útvonalból áll. Egyik a Camino Húngaro, amely Budapestet és Lébényt köti össze mintegy 200 kilométeren, és keresztülhalad a Zsámbéki-medencén, a Gerecse hegységen, a Kisalföldön és a Hanságon. A másik, bencés kolostorokat összekötő ága (Camino Benedictus) pedig a tihanyi bencés apátságtól indul, és közel 170 kilométer után éri el a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab templomot. Utóbbi útvonal mentén fekszik a most átadott két turistaház is.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds