Skip to main content

Két aktív turisztikai szálláshely és vízitúra központ újult meg a Dunakanyarban

Két aktív turisztikai szálláshely és vízitúra központ újult meg a Dunakanyarban

Egy 28 kilométer hosszú Ötpróbás evezés során adták át az új létesítményeket

A „Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a közép-dunai szakaszon összesen 15 vízitúra megállóhely újult meg, köztük a leányfalui Wichmann Tamás Vízi Oktató Központ. A közel 800 millió forint összegű beruházás hatására iskolák, civil szervezetek ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, illetve remek lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek felfedezésére. A Dunakanyar és a Szentendrei Duna-ág aktív turizmusának fellendítését egy másik fejlesztés is szolgálja a jövőben. A szigetmonostori Révészház szintén teljesen megújult, így mostantól aktív turisztikai szálláshelyként, kerékpáros-, gyalogos- és vízi túra megállóhelyként várja az aktív életmód szerelmeseit. A két vízitúra központot egy nagyszabású, az Ötpróba által szervezett dunai evezés keretében adták át.  

Több százan eveztek Dunabogdánytól a Római-partig, Leányfalu és Szigetmonostor érintésével az Ötpróba eseményén. A résztvevők kenuval és sárkányhajóval is teljesíthették a 28 kilométeres távot, akik pedig rövidebb túrára vágytak, azok a 12 kilométer hosszú, Leányfaluról Szigetmonostorig és vissza szakaszra is nevezhettek. Az evezés közben a két megállóhelyen különleges programokkal várták a vízitúrázókat a szervezők, és átadták a megújult aktív turisztikai központokat.

A Leányfaluban működő 30 éves Vadkacsa Egyesület tevékenysége sokrétű, hiszen környezetvédelmi és társadalmi mozgalmakban vesz részt, vízi-, gyalog-, és kerékpártúrákat szervez, valamint önkéntesek segítségével társadalmi munkát végez. Az egyesület működése jelentős mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati támogatásával és jelentős támogatói segítséggel új közösségi terekkel bővülhetett a Leányfalui Vadkacsa Nomád Vízi Centrum. Az újonnan létesült építmény a jövőben Wichmann Tamás Vízi Oktató Központként fogja szolgálni a Dunakanyar vízi turizmusát.

A százesztendős szigetmonostori Révészház pedig egy kivételes, dunai és szentendrei panorámával rendelkező épület. A működtetők fő célja, hogy a Dunakanyar turisztikai forgalmából minél többeket nyerjenek meg a természetközeli közlekedésmódoknak, illetve az ide látogatók aktív turistaként minél közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek az itteni természeti, kulturális és építészeti értékekkel, valamint személyesen találkozhassanak az itt élő emberekkel. Az épület aktív turisztikai szálláshelyként, kerékpáros-, gyalogos- és vízi túra megállóhelyként fog működni, kihasználva a kedvező elhelyezkedését a Duna parton (szemben Szentendre belvárosával), valamint kiinduló pontként szolgálhat a Szentendrei sziget megismeréséhez is. A helyszín könnyen elérhető vízi úton (evezős hajókkal, illetve Szentendre belvárosából a révvel), közelében húzódik a tervezett EuroVelo 6 nyomvonal, továbbá a környékén számos gyalogos és lovas túraútvonal is megtalálható.

A Százesztendős Révészház Apartman az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 45 millió forintos támogatásának, valamint a tulajdonosok további 35 millió forintos saját tőkebefektetésének köszönhetően újult meg teljesen. Az épületben kerékpáros, gyalogos és vízitúra megállóhely található, a teraszon pihenőhelyek, szerviz lehetőség, gyerek játszóhely és kerékpártárolók állnak a vendégek rendelkezésére. A ház négy különálló apartmanból álló turista szálláshelyként funkcionál, az épülethez tartozó pihenő és kilátóterasz pedig kisebb szabadtéri kulturális rendezvények (koncertek, előadások, vetítések) lebonyolítására is alkalmas lesz. A létesítmény téli üzemre is alkalmas, így minden évszakban várja a látogatókat. „Ha ezt a házat a világ bármely részén letennénk egy folyó partjára, mindenhol elismerően beszélnének róla, hiszen fantasztikus”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds