Skip to main content

Kerékpárral a Kopasz-hegy környékén – Téged is várnak a hamarosan elkészülő Tokaj-kör kerékpárút új szakaszai

Kerékpárral a Kopasz-hegy környékén – Téged is várnak a hamarosan elkészülő Tokaj-kör kerékpárút új szakaszai

Az „Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme” című projektnek köszönhetően most biciklire pattanva fedezheted fel ezt a vidéket. Tokajtól indulva, Tarcal érintésével Bodrogkeresztúrra juthatsz el.

A Kopasz-hegy környékén kerékpározni kiváló program az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek, azoknak, akik szeretik a természet közelségét, szeretnek biciklizni. A túra könnyedén teljesíthető, ezért akár az egész család, a kisebbekkel is együtt kirándulhat. Sőt többnapos kikapcsolódás alkalmával vegyíthetők is a régió aktív sportjai – tarts velünk és megmutatjuk hogyan.

Aktívan Tokaj-Hegyalján – földön és vízen

A hamarosan elkészülő teljes Tokaj-kör új szakaszai által érintett településeken többnyire elérhetők evezős túrák, ezért ajánljuk, hogy a melegebb napokon a földi és vízi túrákat felváltva próbáld ki! Nem csupán a változatosság miatt, de így olyan vidékeket is bejárhatsz, amit egyébként két keréken nem. Retúránkat Tokaj városából kezdjük.

1. megálló: Tokaj

A városi szakasz a Tokaji-Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig tart, amely a Bodrogot követve a Kenubázis mellett is elhalad. S ha már itt járunk, akkor miért is ne állhatnánk meg egy kis vízi kitérőre? A bázison a kajakok és kenuk hátán próbálhatjuk ki a víz erejét. Ha van olyan, akit a vízitúra helyett inkább a kultúra vonz, akkor érdemes bepillantani a nyaranta a Fesztiválkatlanban megrendezésre kerülő koncertek, előadóestek, színházi előadások és könyvbemutatók valamelyikére.

Tarcal irányába a már meglévő Tokaj és Tarcal közötti kerékpárúton folytatjuk utunkat. Menet közben a Szerelmi pincesor romantikus hangulatú pincéi mellett haladunk el.

2. megálló: Tarcal

Ez a község a túra természeti kincseinek egyik gyűjtőhelye. Feltétlen tégy egy kis kitérőt a tokaji domborulat irányába te is, tekerj, vagy sétálj fel a tetőre, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező síkságra és a Kishomokos tanya melletti U alakú holtágra. Visszafelé pedig állj meg egy pillanatra a Tarcali-bányatónál, majd fújj egyet a messze híres Áldó Krisztus szobornál. Ha gyalog szeretnéd bejárni a látnivalókat, akkor hagyd a kétkerekűdet az Andrássy Kúria alsó parkolójában lévő kerékpártárolóban.

3. megálló: Bodrogkeresztúr

Újra bringára szállva Bodrogkeresztúr felé vesszük az irányt. A község kerékpáros szakasza a Lebuj Fogadóig tart, ahol új kerékpáros pihenőhely is létesült. Ez a több, mint 800 éves település a helyi értékek igazi paradicsomává vált az elmúlt évek alatt, éppen ezért is érdemes felkeresni a Keresztúri Kincsestárat, majd a település nevezetességeit kezdve II. Rákóczi Ferenc szobrával, a Rabbiházon át, a Rákóczi-ház érintésével egészen a Dereszla dombig. S persze, ami egy tokaj-hegyaljai település esetében sem maradhat ki, az a borkóstolás, ezért látogasd meg a borsétány pincéit, ahol a régió legfinomabb borait ízlelheted meg.

4. megálló: Rakamaz

A teljes Tokaj-kör ugyan már hamarosan elkészül, de addig is az idevezető utat használva térhetünk vissza a kiindulóponthoz. Itt érdemes áttekerni a Tokaji-Tisza-híd másik oldalán található Rakamaz településre is.

Innen kalandos bodrogzugi vízitúrákon vehetünk részt, mely során a mesébe illő környezettel, híres madárlelőhelyekkel is találkozhatunk. Ha a vizet szereted, de a hajózást inkább kihagynád, akkor figyelmedbe ajánljuk a Tokaj és Rakamaz közti parkosított és tiszta szabadstrandot. A kisebbeket homokos, kissé lankás part, valamint játszótér, a nagyobbakat pedig sportpályák és pingpongasztal is várja.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds