Skip to main content

Kerékpáros szolgáltatásfejlesztési program indul a Tisza-tónál

Kerékpárral a Tisza-tó körül

Pihenőhelyekkel, új útszakaszokkal és kerékpáros komppal teszik még teljesebbé az aktív turisztikai élményeket

A Tisza-tó komplex szolgáltatásfejlesztés révén válik még különlegesebbé a kerékpárosok számára. Biciklis és gyalogos komp, bringás pihenőhelyek és mosdók a kerékpárút mellett, valamint megújuló és teljesen új útszakaszok teszik kényelmesebbé a kerékpártúrázást hazánk második legnagyobb tava körül. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával megvalósuló beruházás értéke 1,5 milliárd forint, a fejlesztés a tervek szerint 2022 év végére készül el.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, a hazai kerékpáros turizmus egyik fellegvára. Jól jelzi ezt, hogy kevesebb mint egy év alatt már 100 ezer biciklis használta a Tisza-tavi kerékpáros hidakat. A koronavírus-járvány pedig csak még tovább növelte az érdeklődést ezen speciális ökoszisztémával rendelkező vidék iránt. Az AÖFK, valamint a Víziterv Export Kft. által megvalósuló fejlesztés a térségben tapasztalható nagymértékű kerékpáros forgalomnövekedésre reagál.

A projekt keretében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén – Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána és Poroszló településeket érintve – kerékpárút-szakaszok épülnek és újulnak meg, emellett több kerékpáros pihenő, illetve egy tematikus családbarát megállóhely is létesül játszótérrel. A szakaszok mellett mosdók szolgálják majd a vendégek kényelmét. A fejlesztés célja, hogy a szabadidős tevékenységként kerékpározók számára is maximális élményt adjon nem csak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem akár már egy rövidebb szakasz teljesítése is.

A projekt különleges eleme az a kerékpáros komp, amely Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között fog üzemelni annak érdekében, hogy a Tisza-tavi bringakör, vagy annak egy-egy szakasza a gyermekes családok, illetve az idősek számára is teljesíthető legyen. A tervezők arra is figyelmet fordítanak, hogy elősegítsék a különböző módokon érkezők – például a gyalogtúrázók és kajakosok-kenusok – közötti kapcsolat fejlődését. Mobil szaniterkonténereket, épített kerékpáros mosdót, valamint három darab kerékpáros-számlálót is elhelyeznek az útvonal mentén. A fejlesztéseknek köszönhetően a természet szerelmeseinek széles köre kap majd színvonalasabb és teljesebb élményt a Tisza-tónál.

Látványos része a fejlesztésnek, hogy a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki a Tisza-tó és környéke értékeiről, melyek a turisták tájékozódását is segítik. Emellett információs kiadványok és rövidebb turisztikai filmek is készülnek azzal a céllal, hogy a térség nyújtotta lehetőségeket bemutassák az érdeklődő nagyközönségnek.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds