Skip to main content

Kattanj rá! Via ferrata kalandok itthon

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút – gyalogos körtúra

Mi a via ferrata?

Sziklamászás? Nem egészen. Magashegyi sport? Nem kizárólag. Adrenalinfüggőknek való? Bárki kipróbálhatja.

Ha beszélsz olaszul, már azt is tudod, hogy a via ferrata kifejezés vasalt utat jelent. De németül is sokszor hallható, klettersteig néven is találkozhattál vele. Az első világháború olasz frontján, az Alpokban annyira veszélyes volt a sziklaormokon közlekedni, hogy vasdrótokkal tettek egyes útvonalakat biztonságosabbá. Békeidőben pedig a hegyi kalandorok látták hasznát. Mára modern biztosított utak szelik át az Alpok sziklafalait keresztül-kasul, sőt hazánkban is találsz vasalt utakat.

Félsz a magasban? Egyrészt számos kezdő út a föld fölött centikkel halad, másrészt a mászás kiváló terápia a tériszonyra. Rettegsz, hogy veled együtt a mélybe szakad az egész, és szörnyethalsz? Hidd el, a drótozás minden rögzített pontja minimum 1,5 tonnát elbír – ez valószínűleg több mint egy egész család autóval együtt. Ha veszélyes lenne, nem túraajánlót írnánk, hanem tiltótáblát tennénk a kezdőpontokhoz. Itt megnézheted, hogyan fúrnak a sziklába egy ilyen rendszert.

Hogyan kezdd el?

Ha megtaláltad a legszimpatikusabb helyszínt, még ne pattanj autóba! Felszerelésre is szükséged lesz. Pontosabban három dologra: a fejedet védő sisakra, mászóbeülőre, ami a derekadnál fogva megtart, illetve via ferrata kantárra, ami esés esetén megmenti az életedet – de neked csak csattogtatni kell a karabinereit. Ha első alkalommal csatolnád magad a drótkötélre, nem szükséges bevásárolnod az egész felszerelést – a piaci választék amúgy is kétségbe ejthet. A legtöbb helyen ezeket mind ki tudod bérelni. Ha soha nem próbáltad még a sportot, mindenképp tanácsos egy túravezetőt felkérni, aki nem csak megmutatja a biztonságos mászkálás módját, de ismeri is a terepet, és a neked legmegfelelőbb utat választja ki. Ha nehézségbe ütköznél, akkor ő ott van, hogy megoldja a technikai, fizikai vagy mentális akadályt.

Az utak nehézségeit betűkkel jelzik, az ‘A’ nehézség egy dróttal biztosított túraösvény, az ‘F’ egy erőigényes, mászótapasztalatot feltételező kaland. A helyszínek bemutatásánál megtalálod, hogy melyik utat javasoljuk, ha először csattintasz karabinert drótra.

Hol via ferrátázz Magyarországon?

Bár hazánk hegységei mérsékelten nyújtanak lehetőséget mászásra, azért szép számmal találsz sziklafalakat, ahol hódolhatsz a függőleges sportnak. Összeszedtük egy térképre, hogy megtervezhesd az utazásodat, illetve a gombokra kattintva részleteket is találsz minden helyszínről.

Cuha-völgy

A mesébe illő szurdokvölgyet a Cuha patak vájta ki. Ha szerencsés (vagy előrelátó) vagy, a lábad alatt fut be az alagútba a Veszprém-Győr vonatszerelvény.

Kezdőknek ajánlott: Mohos Csitri B, Bucsek Henrik emlékút C

Csesznek

Az ország egyik leglátványosabb várát veheted be a Bakony szívében, ha Cseszneken szeretnél mászni.

Kezdőknek ajánlott: Futrinka utca B, Ostromlók útja C

Megyer-hegyi tengerszem

Szinte a vízen járva mászhatsz a volt malombánya tava fölött. A rendkívül látványos meder falait tovább színesíti a közet szinte szivacsos formavilága.

Kezdőknek ajánlott: Velociraptor C, Szabó József emlékút C

Tatabánya

Egy egész város terül el a lábaid alatt, ami látványával uralja is a panorámát. Kötélhidak tarkítják a látványos falat. A naplementét ne hagyd ki, ha felérsz a turulhoz!

Kezdőknek ajánlott: Dömdödöm B, Makk Marci B/C

Tata

Az ország legújabb ferratái az Öreg-tó szomszédságában várnak a Kálvária-domb oldalában. Egy gyerek és egy felnőtt vonal vár, mindkettő kezdőknek épült.

Kezdőknek ajánlott: mindkét út

Demjén

Te elhinnéd, hogy fel lehet jutni egy ilyen tükörsima sziklafalon? Itt a lehetőség, hogy kipróbáld magad, a sok befúrt lépés segítségedre lesz.

Kezdőknek ajánlott: Gyerek bal B, Orr B

Esztramos

A volt bányaudvar szélén egy látványos mészkőfalat hódíthatsz meg. A gerincen futó könnyű utat a Bódva-völgy látványa miatt külön ajánljuk.

Kezdőknek ajánlott: Sárkányhát C, Családi út B/C

Felsőtárkány

Egy egészen hosszú útvonal vár rád, a Kő-közi nagy traverz, amely a főút fölött oldalazik vágig a völgyben. Ha az elején megszeppennél, érdemes átgondolni, mert nehezebb részek is vannak!

Kezdőknek ajánlott: Rókalyuk B

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds