Skip to main content

Kaposvár a futás fellegvára

Kaposvár a futás fellegvára

Elkészült a város negyedik rekortán borítási futópályája a Kinizsi lakótelepen

Az atlétikai pálya, illetve a városligeti és a Cseri parki futókör után egy újabb, 800 méter hosszú rekortán borítású futókört alakítottak ki Kaposváron, a Kinizsi lakótelepen. A pálya az Országos Futópálya-építési Program részeként valósult meg, összesen mintegy 63 millió forintból. A beruházáshoz az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 30 millió forintos támogatást biztosított, az építés pedig a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) szakmai koordinációjával zajlott.

Kaposváron évek óta rendkívül népszerű sport a futás. A város 2011-ben elnyerte a „Vidék Futófővárosa” címet, amikor több mint 11 ezren indultak különböző utcai futóversenyeken. A városlakóknak számos lehetőségük van különböző távú helyi versenyeken indulni, a 2-5 kilométeres megmérettetéstől, a 9. alkalommal megrendezett „Farsangi Félmaraton” fesztiválon át, egészen a 252 kilométeres „Deseda UltraMaraton” rendezvényig. A futók a fejlődésüket is figyelemmel kísérhetik, ugyanis minden hónap végén megrendezésre kerül a Budapest Sportiroda (BSI) futónagykövetének közreműködésével a „Jótékony Hendikep”, amely egy 5 kilométeres felmérő futás díjazással együtt. Itt a szakemberek még az edzéstervek kialakításában is segítenek.

A város a felkészülésben is segítséget nyújt, hiszen az atlétika pálya külső sávjait amatőr sportolóknak tartják fenn munkaidőn kívül, a Városligetben és a Cseri Parkban pedig 1 kilométer hosszú rekortán borítású pályák állnak a futók rendelkezésére. Mivel ezek a futókörök nagy igénybevételnek vannak kitéve, így Kaposvár Önkormányzata a túlzsúfoltság megszüntetése érdekében egy újabb létesítmény kialakítása mellett döntött 2021-ben. A Kinizsi lakótelepen most kialakított pálya egyrészről a környéken élők számára biztosít optimális lehetőséget a mozgáshoz, akik mostantól jelentős utazási időt takarítanak meg. Másrészt pedig a környékén több általános iskola és óvoda is található, így a gyerekek a testnevelési órák és a szabadfoglalkozások alkalmával nem a lakótelepet, annak betonborítását, hanem kifejezetten egy erre a célra alkalmas pályát tudnak használni. A 800 méter hosszú és 150 centiméter széles rekortán borítású futókör szép helyszínen, zöld környezetben, fák között halad a Kinizsi iskolától nagyjából a tűzoltóút mentén egészen a Holnemvolt játszótérig. Ráadásul a közvilágításnak köszönhetően a futók sötétben is biztonságosan tudják azt használni.

A beruházás összesen 63 millió forintból valósult meg, melyből 30 millió forintot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, a fennmaradó részt pedig a város önkormányzata biztosította. „Ez már 16. futókör, amelyet átadhatunk az Országos Futópálya-építési Program részeként. Az ilyen létesítmények célja, hogy kortól függetlenül mindenkinek legyen lehetősége a lehető legtöbb mozgásra. Ennek megteremtésében pedig a helyi önkormányzat vezetése rendkívül elkötelezett”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a futókör átadóján.

A futókörök szakmai koordinálását a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) végezte, akik május 21-én szervezték meg a II. Futókörök Napját, ahol Kaposvár az előkelő 6. helyet szerezte meg.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds