Skip to main content

Ismerd meg a Hortobágy mesés élővilágát!

Ismerd meg a Hortobágy mesés élővilágát!

A hortobágyi állatvilág Magyarország egyik legismertebb jelképévé vált. Számos haszonállatot tenyésztenek itt, szabadtartású szürke marhákat, rackajuhokat, mangalicákat és lovakat. A tájegység 342 madárfajnak ad otthont, melyek közül 152 fészkel is a területen. Fedezd fel velünk a térség csodálatos állatvilágát!

Daruvonulás a Hortobágyon

Tavasszal és ősszel a Hortobágyon különleges jelenségnek lehetünk szemtanúi: ilyenkor vonulnak át itt a darvak. A 20. század elejéig a darvak a Kárpát-medencében fészkeltek, vadászatuk és élőhelyük szűkülése miatt azonban már nem költenek Magyarországon. Az utóbbi 30 évben ismét visszafoglalták a Kárpát-medencét, még ha csak rövid időszakokra is: vonulásuk során hazánkat is útba ejtik. A Hortobágyon a darvak minden reggel együtt kirepülnek a mezőkre, majd később, naplementekor csapatokban repülnek vissza éjszakai pihenőhelyükre, a halastavakhoz vagy a lápos területekre. A vonulás szemkápráztató látványt nyújt: a több mint százezer madár bámulatos alakzatokban szeli át a hortobágyi síkság ezerféle színben játszó egét.

Przsevalszkij-vadlovak

Gondoltad volna, hogy a világ 2200 regisztrált ázsiai vadlova közül 300-nak a hortobágyi pentezugi tenyészállomány ad otthont? A Przsevalszkij-lovak testalkata inkább a zebráéhoz hasonlít, és csordák helyett úgynevezett háremekben élnek.

Rekonstruált őstulkok

Hogyan lehet feltámasztani egy, a 17. században kipusztult állatfajt? A Hortobágyon 20 éves munka folyik, hogy a Heck-marhák és a magyar szürkék keresztezésével sikerüljön rekonstruálni az őstulkokat. Ez a fajta különösen jól ellenáll a zord pusztai télnek. A hatalmas testű fekete állatokkal Pentezug pusztáin találkozhatsz.

Szürke marhák

Ha egy jellegzetes hortobágyi háziállatra kell gondolnod, valószínűleg a szürke marha jut eszedbe először. Vizes élőhelyeken és száraz gyepterületeken egyaránt találkozhatsz velük. Kitűnő húsminőségük mellett a nemzeti parki élőhelyek hosszú távú fenntartásában is nagy szerepük van.

Rackajuhok

A Hortobágyon könnyen szembetalálhatod magad egy feketén-fehéren hömpölygő nyájjal. Csavart szarváról és jellegzetes gyapjáról könnyen felismerheted a rackajuhokat. A szikes gyepeken való hagyományos legeltetésnek köszönhetően húsuk első osztályú minőséget képvisel.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds