Skip to main content

Indítsd a nyarat családos biciklitúrával: öt útvonal, amikkel nem tévedhetsz!

Indítsd a nyarat családos biciklitúrával: öt útvonal, amikkel nem tévedhetsz!

Ha te is odavagy a kora nyári bringásbarát időjárásért, és a családból senkit sem hagynál ki a közös tekerésből, válassz egyet az alábbi öt kerékpáros útvonal közül! A gyűjtemény összeállításakor arra is ügyeltünk, hogy a fővárosból könnyen megközelíthető kiindulópontokhoz kalauzoljunk, és hogy a távok a legtöbb korosztály számára jólesően teljesíthetők legyenek. Duna-part, Mátra, Balaton-felvidék, játszóterek és kulturális értékek mind szerepelnek válogatásunkban.

DUNA-PARTI KEREKEZÉS

Indulj észak felé a váci Duna-parton futó kerékpárúton! Ne ijesszen meg a folyásirány, néhány lankás dombtól eltekintve sík terepen haladsz majd ezen a könnyű túrán. Az út nagy része a parton vezet, így bőven lesz lehetőséged kiélvezni a Duna lenyűgöző látványát, és a kijelölt strandokon akár meg is mártózhatsz a folyóban. Az út során nagyszerű múzeumok, látványos templomok, remek étkezési és kikapcsolódási lehetőségek várnak. Szobtól a Duna helyett az Ipoly kíséri utad. Ipolydamásdnál a nemrég elkészült hídon tekerhetsz át Helembára, így dunakanyari bringázásodat könnyen kiegészítheted egy szlovák kiruccanással, na meg egy pohár kofolával. Visszafelé, – de ha elfáradtál, akár útközben is – felszállhatsz a vonatra, persze ha bírod, tekerd végig az utat!

CSALÁDI BICIKLITÚRA A MÁTRA SZÍVÉBE

A Gyöngyös és Mátrafüred között vezető úton védett kerékpárút és alacsony forgalmú közút váltja egymást. A kerékpárúttal párhuzamosan futó kisvasútból integető gyerekek hada erőt ad a tekeréshez, de ha visszafelé megpihennél, a nyitott kocsikra a bringádat is feldobhatod. Útközben érdemes benézni a farkasmályi borospincék egyikébe, de ne hagyd ki a Bába-követ sem! Mátrafüreden kirándulóktól hemzsegő parkot, patakpartot, kilátót is találsz, a palóc ételeket pedig megkóstolhatod a büfésoron. Indulj el, és fedezd fel a vidéket te is! A túra kezdő kerékpárosoknak és családoknak is ajánlott sok pihenési lehetőséggel, bringás szervizponttal.

CSALÁDI KERÉKPÁRTÚRA A TANÚHEGYEK ÁRNYÉKÁBAN

Ezen a könnyen teljesíthető, szinte végig sík terepen, burkolt utakon vezető túrán megcsodálhatod a Balaton-felvidék legszebb tanúhegyeit, Badacsonytördemictől Szigligeten át egészen a Szent György-hegyig. Habár a terep viszonylag könnyű, a túra során több helyen kis forgalmú közúton kell tekerned, így az útvonalat gyerekeknek csak 12 éves kortól ajánljuk. Kiindulópontod az akár vonattal is megközelíthető Badacsonytördemic, ahonnan Szigliget lankásabb része felé veheted az irányt. Itt akár egy hűsítő strandolást is betervezhetsz, mielőtt eltekernél a Szent György-hegy páratlan szépségű vidékére. Innen Nemesgulács érintésével érkezel vissza Badacsonytördemicre.

JÁTSZÓTÉRTŐL JÁTSZÓTÉRIG A SÉD PARTJÁN

A veszprémvölgyi park játszótereinek bejárása és a tavon bukdácsoló kacsák megfigyelése már önmagában kiváló programot jelenthet a családnak, de ha aktívabban töltenéd a napot, kellemes kerékpártúrára is indulhatsz a város környékén. Az útvonal védett, szinte végig árnyas kerékpárúton halad a Séd patak partján. Néhány helyen le is tudsz menni a vízhez pancsolni. Kisebb gyerekekkel hamarabb is visszafordulhatsz, de nagyobbakkal érdemes eltekerni a bándi Essegvárig, ahol a gyerekek egy különleges, domboldalra épült játszótéren vezethetik le a tekerést.

BENCÉSEK NYOMÁBAN KÉT KERÉKEN

Az alábbi túra ideális kikapcsolódás, ha egy győri látogatást szeretnél összekötni egy kiadós biciklizéssel és egy kis kulturális feltöltődéssel. A városból elindulva fokozatosan hagyod magad mögött a nyüzsgést, miközben kényelmesen suhansz a tükörsima kerékpárúton. Écsen kanyarodj el a 82-es út mellől, és haladj tovább Pannonhalma felé. A 82-es úttól távolodva már messziről látszik a Főapátság. A túra végén gurulj be az Arborétumba vagy az Apátsági Gyógynövénykertbe, ahol egy pohár levendulaszörp mellett frissítőbb lesz a pihenés. Végezetül érdemes eltekerned az apátságtól délre fekvő dombocskán álló Boldog Mór-kilátóhoz, és a közvetlenül mellette kanyargó lombkorona-tanösvényhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a Sokorói-dombság vonulataira és Pannonhalma városára.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds