Skip to main content

Így lendül fel a Fertő aktív turizmusa

Ökotúrák és látogatóhelyek a Fertő tó körül

Új kerékpárutak, pihenőhelyek, kitáblázott túraútvonalak és új bringás centrum szolgálja ki a Fertő tó aktív turistáit

Szó szerint egymást érik a nagy volumenű aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő térségében, melyek összértéke meghaladja az 1,1 milliárd forintot. A kerékpáros fejlesztések közül kiemelkedik a most Fertődön átadott kerékpáros csillagtúra központ, amely kölcsönző és szerviz helyiséget is magában foglal. A projekt keretében bérelhető kerékpárokat is beszereztek, melyeket a fertődi központban lehet majd kikölcsönözni. Az átadó sajtótájékoztatóján újabb 500 millió forint értékű aktív turisztikai fejlesztési projektet jelentett be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

„Több kerékpáros turistát a Fertő magyar oldalára!” volt a hívószava annak a projektnek, melynek keretében a Fertő tó körüli kerékpárút magyarországi, valamint az EuroVelo hálózattal az Alpokaljai szakaszokhoz kapcsolódva kerékpárosbarát fejlesztések valósulnak meg folyamatosan. Az érintett kerékpáros útvonalak hossza összesen 120 km lesz. Új megállóhelyek jönnek létre a hálózat csomópontjaiban, összesen 17 helyszínen. Ezen felül az elkészült fertődi kerékpáros információs és csillagtúra központ családok és mozgásukban korlátozottak számára is elérhető eszközparkot, valamint szolgáltatásokat biztosít. A projektben kerékpárokat, szállító- és rendezvények lebonyolításához szükséges eszközöket, továbbá kerékpáros szervizcsomagokat, valamint forgalomszámlálókat is beszereztek. A térségben a bringások tájékozódását újfajta információs táblák segítik.

A projekt során adaptálásra és bevezetésre kerül az Európai Kerékpáros Szövetség által jó gyakorlatnak tekintett BikeFriendly nemzetközi kerékpáros turisztikai minősítési rendszer, valamint megvalósul a szolgáltatók szemléletformálása is. A piacra lépést csomagajánlatok létrehozása és komplex marketingtevékenység támogatja majd.

„Az új fejlesztésekkel a Fertő tó magyar oldala is van már legalább olyan magas színvonalon, mint az osztrák oldal, így bízunk benne, hogy a sógorok közül is minél többen választják majd a tó teljes körbetekerését”, mondta el Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az elkészült fertődi kerékpáros csillagtúra központ átadóján. A munkálatok teljes költségvetése 662 millió forint volt.

Folytatódik az aktív turizmus fejlesztése a térségben, hiszen idén újabb kerékpárutak, kilátók és más ökoturisztikai újdonságok jönnek létre. Teljes egészében újjáépül a Kecske-hegyi kilátó, vízi madárlest alakítanak ki a Fertő tó nádasában, megújul a Soproni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a Ciklámen tanösvény, továbbá több kerékpáros útvonalon felújítják az utakat, illetve további kerékpáros pihenőhelyek fogják kiszolgálni a bringásokat. A projekteket a Sopro-Fertő Zrt., az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közösen valósítja meg.

További híreink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds