Skip to main content

Húsvéti családi programok kisvasúton

Húsvéti családi programok kisvasúton

Nyuszirintus? Nyuszi-mozi? Ezek a kisvasutak húsvéti programjainak fedőnevei. Összeszedtük a legjobbnak tűnő kisvasúti rendezvényeket, és hogy aktív mivoltunkhoz hűek maradjunk, a legtöbb mellé még egy kirándulást is ajánlunk.

Húsvéti Tojáskereső Vál-völgyi Kisvasutazás

Vonatozz te is a húsvét jegyében és készítsd el saját készítésű ajándékodat húsvéthétfőre: vidám húsvétváró programok várnak a vonaton és a Felcsút vasútállomáson egyaránt. Lesz többek között matricagyűjtő tojáskeresés és húsvéti locsolkodás, nyuszi- és bárány simogatás, kézműveskedés, tojásdíszítés, népi gyerekjátékok, húsvéti kalács készítés, tojásfa díszítés, húsvéti kvíz és tombola wellness hétvégéért!

Fotó: (c) Gulyás Attila, Turista Magazin

A Vál-völgyi Kisvasút a négynapos ünnep alatt folyamatosan közlekedik, húsvéti menetrend szerint 10:00 – 18:00 óráig. A vasút végig a természetben halad, minden állomáson egy-egy érdekes látnivalóval kecsegteti az utazókat. A húsvéti programok április 16-17-re értendőek, érvényes kisvasút jeggyel látogathatóak.

Bővebb infó a programokról, jegyvásárlásról itt!

Kerékpárosoknak ajánljuk 45 km hosszú körtúránkat a Váli-völgyben, amelynek egy szakaszán kerékpároddal akár vonatra is pattanhatsz:

Változatos programok a Váli-völgyben

 

Húsvét a Hortobágy-Halastavi Kisvasúton és mellette

Egész napos programok várnak a Pusztai Állatparkban és a Vadasparkban: tojáskeresés, nyuszi- és báránysimogató, játszóház és kézműves foglalkozás… nomeg persze az ünnepi kisvasutazás, amely természetesen ünnepi menetrenddel várja kicsi- és nagy utasait: 10.00, 12.00 és 14.00 órától tudsz majd vonatra ülni.

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot egészen a Kondás-tóig.

Váltsd meg előre nemzeti parki belépőkártyádat online!

A Hortobágyi-halastavak Közép-Európa legnagyobb halastórendszerét alkotják, a kisvasút pályája mellett futó tanösvény pedig ezt a változatos, izgalmas területet mutatja be. A tizennégy állomásból felépülő túraútvonal akár gyalogosan vagy kerékpárral is végigjárható. Gyalogosan az öt kilométeres tanösvény végigjárása nagyjából 2,5 órát vesz igénybe. A négy napos hosszú hétvégén ez a tanösvény is látogatható, melyhez nemzeti parki belépőkártya váltása szükséges.

Túratippekkel és letölthető GPX track-el kiegészített túraajánlónkban a Halastavi tanösvényről többet is megtudhatsz, ha végigjárod:

Halastavi tanösvény – vízi paradicsom a puszta szívében

 

Nyuszi-mozi a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton

A múzeumvasúttal utazni magában is különleges élmény, de egy húsvéti programmal megspékelve már igazi kuriózummá válik! Gyere húsvétvasárnap Nagycenkre, és vesd bele magad a nyuszis programokba: lesz tojáskeresés, nyuszi-mozi megnyitó, ahol a mozgalmas programok közben lehetőségetek lesz megpihenni, valamint számos további remek családi program!

Tovább a nagycenki vasút programjaihoz itt!

Nagycenken a Múzeumvasút „Kastély” állomásánál egy interaktív vasúti témapark áll, ahol megszemlélhetjük a mozdonyskanzent, melyben múlt századi keskenynyomtávú mozdonyokat és vasúti kocsikat állítottak ki. A parkot a Széchenyi kastély közelében találjuk, ez a Széchenyi Múzeumvasút nagycenki megállója is egyben. A bemutatóhely Széchenyi Istvánnak állít emléket, aki a magyar vasútfejlesztésben óriási szerepet játszott. Tökéletes időtöltés gyerekeknek a játszótér, a témapark és a mozdonyskanzen, amíg a család a kisvasút indulására vár.

A környéken egy 8,3 kilométeres kellemes kirándulásra invitálunk, ahol közelebbről is szemügyre veheted a negycenki Széchenyi-kastélyt és csodálatos kertjét, majd Fertődobozra átsétálva megtekintheted a Hűség napja emlékművet és a Gloriette-et, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Fertő tóra:

A Széchenyiek nyomában

 

„Nyuszirintus” erdei túrával vár a Zsuzsi-vasút Debrecenben!

Április 16-án, Nagyszombaton húsvét alkalmából „Nyuszirintus” erdei túrára invitálnak a rendezők, sőt újra kifut a Nosztalgia gőzős! Ugorj fel a Zsuzsi-gőzmozdonyra a Ruyter utcai kiinduló állomáson, mellyel elvonatozol a Hármashegyaljára, ahol a programot a Természet Háza melletti pihenőhelyen találod majd.

Ezen a napon népzenei és néptánc bemutatókkal érkeznek fellépők, indul az erdei túra, majd a nap folyamán kreatív kuckó várja a gyerekeket, ahol különböző technikákkal húsvéti tojásdíszeket készíthetnek. A napot népi játékok teszi még izgalmasabbá, illetve a gyerekek találkozhatnak a „nyájból elszökött” kisbáránnyal és aranyos kis nyuszi pajtásával is.

Az ünnep idején a gőzvontatású nosztalgiavonat (Zsuzsi-gőzmozdony) külön díjszabás szerint vehető igénybe, melyet itt találsz.

Tudj meg többet a "Nyuszirintus" programjairól itt!

Magyarország legrégebben működő kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen „szívétől” keletre az Erdőspuszták festői szépségű tájain kalandozva, egy páratlan élményvilággal ajándékozza meg utasait az 50 perces „időutazás” alatt. 2020 nyarán a felújított mozdonyok és személykocsik mellett a vasúti pálya egy része, és a Ruyter utcai indulóállomás is megújult, így eredeti fényében élvezheted a kisvasutat.

Helyi túratippünk egy 9 kilométeres gyalogos körtúra, melynek során bebarangolhatod a Hármashegy látnivalóit, mint például a Hármashegyi Körszínt, Hármashegyi-rétet és a Hármashegyi-kilátót:

Buckajárás az Alföldön

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds