Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

Túraidőpont: október 27.

E-bike túra a Hortobágy keleti pusztáin

A túra során a Hortobágy keleti pusztáit látogatjuk meg. A Debrecen felől érkező utazók itt találkozhattak elsőként a puszta tágas levegőjű világával, ahol az évszaknak megfelelő madár- és növényvilág mellett lehetőség van megtekinteni egy hagyományos pusztai juhhodályt és az ősi háziállat fajtánkat, a csavart szarvú rackajuhot is. Megtekinthetünk egy több, mint százéves gémeskutat, továbbá megkóstolhatják egy mélyfúrású ártézi kút vizét is. Megpihenünk a százéves eperfa tövében, miközben Magyarország legnépesebb vetési varjú kolóniáját is megnézzük.

Helyszín: Nyári-járás, Nyírő-lapos (Hortobágyi Nemzeti Park)
Találkozás, indulás, fizetés: Hortobágy, HNP Látogatóközpont, 9 óra
Időtartam: 4-5 óra
Táv: 25-30 km
Szintemelkedés: nincs
Előzetes bejelentkezés szükséges, jelentkezési határidő: 2020. október 26. 14.00 óra
A túrán maximum 14 fő vehet részt!
Kérjük, vegye figyelembe, hogy 160 cm testmagasság alattiaknak korlátozott számban csak hagyományos terepi kerékpárokat tudunk biztosítani az e-bike helyett!
Túravezető: Szilágyi Attila természetvédelmi őr (30/383-8637)
Részvételi díj: 4000 Ft/fő

Információ, bejelentkezés: Tel.: 52/589-000 • E-mail: turizmus@hnp.hu


Túraidőpont: október 28.

A vad Hortobágy felfedezése e-kerékpárral

A kerékpártúra a HNP Látogatóközponttól viszi a vendégeket a Hortobágyi Vadasparkba a Malomházi tanösvényen keresztül a Hortobágy folyó mentén. Az út során az őszi puszta látványa, a folyóparti ligeterdő élővilága tárul szemünk elé, kis szerencsével láthatjuk a pusztában legelő szürkemarha gulyát is. Az útvonal érinti a nemzeti park egyik maradvány sziki tölgyesét is, majd a folyó fölötti hídon átkelve, megérkezvén az állatkertbe, egy kötetlen séta keretében megismerkedhetünk Hortobágy egykori és jelenkori vadvilágának képviselőivel, köztük a vadlovakkal, hortobágyi tulokkal, farkasokkal, keselyűkkel és palikánokkal. Mielőtt visszaindulunk a Látogatóközponthoz a játszótér és büfé kellemes feltöltődésre ad lehetőséget.

Helyszín: Malomházi tanösvény és Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy – Hortobágy-Malomháza
Találkozás, indulás, fizetés: Hortobágy, HNP Látogatóközpont, 10 óra
Időtartam: 2,5-3 óra
Táv: kb. 12 km
Szintemelkedés: nincs
Előzetes bejelentkezés szükséges, jelentkezési határidő: 2020. október 27. 14.00 óra
A túrán maximum 14 fő vehet részt!
Kérjük, vegye figyelembe, hogy 160 cm testmagasság alattiaknak korlátozott számban csak hagyományos terepi kerékpárokat tudunk biztosítani az e-bike helyett!
A vadasparki túra ára a belépőjegyet is tartalmazza!
Túravezető: Szabó Zoltán szakvezető (30/609-5610)
Részvételi díj: 5000 Ft/fő, saját kerékpárral 2500 Ft/fő

Információ, bejelentkezés: Tel.: 52/589-000 • E-mail: turizmus@hnp.hu


Túraidőpont: október 28.

Töltődj fel a Szamos töltésen! – Kerékpártúra Cégénydányádtól Szamosbecsig

Kiinduló helyszínünk a Kende bárók mutatós kúriájának 14 hektáron megmaradt angol parkja, mely 1959 óta természetvédelmi terület.
A túrába beépített további pihenők alkalmával a Szamos mentén fekvő szatmári települések Európa Nostra Díjas és egyéb különleges református templomait tekinthetik meg a kerékpározók. Utunk során a Szamos töltésén végighaladva természeti értékeinket is megismerhetik. Ugyanis a Szatmári-síkon kanyargó folyó a története során végrehajtott többszöri mederrendezési munkálatok ellenére is megőrizte gazdag élővilágát.

Találkozás, indulás, fizetés: Gyülekező és kerékpárok kiosztása 08:30-tól Cégénydányádi Kende-kúriánál.
Indulás 09:00 órakor Cégénydányádról.
Útvonal és látnivalók: Cégénydányád (Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület tanösvénye, református templom) (0 km) – Gyügye (református templom, Szamos-folyó) (3 km; 12 perc). – Szamosújlak (református templom) (2,5 km; 10 perc). – Szamossályi (református templom, Holt-Szamos) (3 km; 12 perc). – Szamostatárfalva (református templom)(6,5 km; 26 perc). – Szamosbecs (3 km; 12 perc) – Visszaút Cégénydányádra a Szamos-folyó töltésén (15 km; 60 perc)
Táv összesen: 33 km
Jelentkezési határidő: 2020. október 26.
Részvételi díj: fél napos túra 4000 Ft/fő, egész napos túra 7000 Ft/fő, saját kerékpár esetén fél napos túra 1500 Ft/fő, egész napos túra esetén 3000 Ft/fő.

A programok időjárásfüggők! Min. létszám 8 fő.
A túrán maximum 14 fő vehet részt!
Kérjük, vegye figyelembe, hogy e-bike kerékpárokat csak 160 cm fölötti testmagasságú embereknek, ez alattiaknak hagyományos túrakerékpárokat tudunk biztosítani!

Információ, bejelentkezés: Tel.: 52/589-000 • E-mail: turizmus@hnp.hu


Túraidőpont: október 11.

Kiinduló helyszínünk a Kende bárók mutatós kúriájának 14 hektáron megmaradt angol parkja, mely 1959 óta természetvédelmi terület. A 33 kilométeres túrába beépített további pihenők alkalmával a Szamos mentén fekvő szatmári települések Európa Nostra Díjas és egyéb különleges református templomait tekinthetik meg a kerékpározók. Utunk során a Szamos töltésén végighaladva természeti értékekeinket is megismerhetik. Ugyanis a Szatmári-síkon kanyargó folyó a története során végrehajtott többszöri mederrendezési munkálatok ellenére is megőrizte gazdag élővilágát.

Részvételi díj: 7000 Ft
Jelentkezés: +36-70/198-9731, szatmarbereg@hnp.hu


Túraidőpont: október 10.

Az elektromos kerékpárokkal megtett 25 kilométeres túra a Hortobágy jellegzetes tájaira visz el, ahol szakképzett túravezető kíséretében átfogó képet kaphatunk a környék természeti és kulturális jellegzetességeiről. Megismerkedhetünk a ménes 19. századot idéző épületeivel, illetve a halastavak környékén élő madárvilággal. A biciklitúra során Hortobágyról indulva Máta puszta érintésével a Hortobágy-halastavi tanösvényen jutunk el a Kondás nevű tóegységhez, út közben távcsöves madármegfigyelést is végezve.

Részvételi díj: 4000 Ft
Jelentkezés: +36-52/589-000, turizmus@hnp.hu