Skip to main content

Hol vízitúrázz és strandolj a Tisza-tónál?

Hol vízitúrázz és strandolj a Tisza-tónál?

A Tisza-tó 127 négyzetméteres területe Magyarország legváltozatosabb vízi túrázásra alkalmas vízfelülete. Az ezernyi nádassziget, a kisebb-nagyobb földnyelvek és szigetek, holtágak, belső tavak, kubikok, ártéri erdőkön át vezető csatornák igazi ökolabirintussá teszik a Tisza-tavat. Összegyűjtöttük a legjobb helyeket, ha vízi sportokat próbálnál ki vagy strandolnál a környéken.

A Tisza-tó labirintusában könnyű eltévedni, ezért mindig legyen nálad térkép, amit a környékbeli horgászboltokban és csónakbérlő helyszíneken szerezhetsz be. Figyelj rá, hogy mindig kövesd a kijelölt útvonalakat! Családoknak, csoportoknak inkább a képzett túravezetők túráit javasoljuk. A tó legszebb részeire juthattok el velük, miközben érdekesebbnél érdekesebb történeteket hallgathattok meg. A tapasztaltabb kirándulók kenuval, kajakkal, csónakkal vagy akár SUP-pal is bejárhatják a tavat – ez esetben egy napot kell számolni egy medencére.

Abádszalóki-medence

Kiváló vízfelület a vízi sportolásra. Az átlagmélység itt 2,5 méter. Haladó vízitúrásoknak érdemes meglátogatni a Telekháti-szigetet.

Strandok: A kiépített abádszalóki strand a Tisza-tó legnagyobb homokos partjával büszkélkedhet. Az élménycsúszda mellett jetski, banán, vízibicikli és bob várja az aktív nyaralások rajongóit.

A kiskörei strand lassan mélyülő, védett öblét elsősorban kisgyermekes családoknak ajánljuk.

Poroszlói-medence

Az átlagos vízmélység 130 centi-méter. Számos halfaj és vízinövény él itt: az Óhalászi- Holt-Tisza a gyönyörű tündérrózsák legnagyobb lelőhelye. A holtágakban, a sok nádassziget között kezdő és haladó vízitúrázók egyaránt változatos kirándulásokat tehetnek.

Strandok: Poroszló szabadstrandja számos sportolási lehetőséggel várja a látogatókat, míg Tiszafüred szabadstrandja ideális kiindulópont vízitúrákhoz.

Vízi kilátók: Két különleges, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátót is találsz itt, ahonnan belátni az egész Poroszlói medencét. Mindkét kilátót védett madárfajokról nevezték el, a Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén található a Fattyúszerkő kilátó, az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátó pedig a Bölömbika kilátó nevet kapta.

Tiszavalki-medence

A legsekélyebb medence, 70 centiméteres vízmélységgel. Kedvelt helye a gázló-és vízimadaraknak. Sűrű csatornahálózatában olyan holtágakra bukkanhatsz, ahol akár több száz szárcsát, kormoránt vagy vadludat figyelhetsz meg. A túrákat érdemes a tiszavalki vagy a poroszlói kikötőből kezdeni.

Strandok: Itt fekszik Tiszabábolna hangulatos, ligetes strandja.

Sarudi-medence

150 centiméteres átlagos vízmélységével a vízi sportok ideális terepe. Kezdőknek a sarudi öböl és homokos partú strand környékét javasoljuk, míg a haladók számoljanak azzal, hogy a medence nyílt vízi területén hullámzást keltő sporthajókkal találkozhatnak. Haladóknak gyönyörű útvonaltipp elevezni az V. öblítőcsatornán keresztül a Tisza folyón található Aranyosi-szigetig.

Strandok: A sarudi Élményfalu strandján próbáld ki Európa legnagyobb vízi játszóterét!

Tiszafüredi morotvák

Ha csak rövid időre látogatsz a Tisza-tóra, akkor ideális vízitúraterep a tiszafüredi és örvényi morotva. Sűrű csatornahálózata, vadregényes szigetvilága, holtágai és vízbe lógó erdői kis területen helyezkednek el, így könnyű bejárni akár egy nap alatt is.

A Tisza-tó vadonja

Tisza folyó

A Felső-Tisza-vidék egyik ékköve a holtágak között megbúvó tiszadobi Andrássy-kastély, melyet Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök, az Andrássy út névadója építtetett a francia Loire folyó menti lovagi várkastélyok mintájára. A soktornyú épület nevezetessége a Rippl-Rónai József által tervezett színes üvegablak és a park sövénylabirintusa.

További túrákat is találsz a környéken, ha ide kattintasz.

Tisza-tó és Hortobágy

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds