Skip to main content

Ha a szemétügy beindul, akkor nincs megállás

Ha a szemétügy beindul, akkor nincs megállás

A jó példa nem csak ragadós, de inspiráló is lehet mások számára

Kacsó Dániel írása

A helyzet nem egyszerű, mikor belekezdsz valamibe. Így voltam ezzel én is. Viszont támadt egy ötletem: mi lenne, ha Szigetmonostor varázslatos természeti környezete újra régi fényében tündökölne? És mi lenne, ha ez mások számára is példaként szolgálna? Szerencsés voltam, mert a tervemhez kiváló segítőket találtam: csupa hozzám hasonló, elhivatott, természetszerető, a tiszta környezet iránt elkötelezett embert. És persze támogató szervezeteket… még minisztériumi szinten is. Például a felhívásainkra sokan jöttek községen kívülről is. Csupán segítő szándékkal. Támogatva a jelenlegi megmozdulásunkat és hozzájárulva a jövőbeni nagy tervünk megvalósulásához. És úgy fest, hogy valamit vittek is magukkal… vagy csak ihletet merítettek. Bárhogy is történt, a szemétszedés ügye csodásan beindult. A Szentendrei-sziget innen, és azon túl…!

A 2021-es „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” eredményei úgy söpörtek végig a településen, mint ahogy a szél viszi az ördögszekereket a Mojave-sivatagon keresztül. Rengeteg köszönő üzenet futott be hozzám, megannyi közösségi fórumon pedig egymást érték a méltató üzenetek. Sőt, voltak olyan érdeklődő hívások is, melyek a lebonyolítási, szervezési metodika iránt kíváncsiskodtak. Olyan magánszemélyektől, akik nem is voltak jelen aznap, de a résztvevő ismerősüktől hallottak a mi megmozdulásunkról. A hívások egyrészt örömmel töltöttek el, miszerint sokan szeretnének tenni a természetért, a tiszta környezetért. Másrészt azonban el is szomorítottak, hiszen ezek mindegyike súlyos állapotokról számoltak be valahol máshol. Viszont egy dolog elvitathatatlan: településhatárokon átnyúló jó gyakorlat lett Szigetmonostor.

Az eseményt követő pár napon belül megkaptuk a minisztériumtól az aznapi HulladékRadar bejelentésekből összeállított adatbázist. Ezt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság segítségével egyrészről egy olyan rendszerbe helyeztük, melyek mérnöki és térinformatikai programokkal olvashatóak, másrészt pedig exportáltuk a lokációkat a Google Maps-re. Így már komplex képpel rendelkeztünk a „műveleti terület” fertőzöttségéről. A következő hónapok munkálatai az íróasztal mögött zajlottak. Ugyanis az általunk elképzelt komplex projektet külső forrás bevonása nélkül nem lehetett véghezvinni. Számoltunk, terveztünk, logisztikáztunk. Ráadásul ez nem csak arról szólt, hogy a már kihordott szeméttől szabadítsuk meg a környezetünket, hanem prevenciós, edukációs elemek is bőven szerepeltek a terveink között. Ilyenek voltak például, hogy bizonyos, autó behajtására is alkalmas belépési pontokat sorompóval zárjunk le. Vagy a bejáratokhoz helyezzünk el olyan kis hulladékos zsákokkal felszerelt szemeteseket, mint amiket a kutyatulajdonosok számára rendszeresítettek az ürülék gyűjtésére. Ezeknél az üzenet megegyezik a Tavaszi nagytakarítás egyik fontos kommunikációs pillérével: az erdőben csak a lábnyomodat hagyd, a túra közbeni szemetedet hozd ki magaddal. Ezen felül kamerarendszer telepítését is terveztük. Mivel az egyik legfertőzöttebb út a Magyar Közút kezelésében állt, így őket is megkerestük. A reakció pedig parádés volt, hiszen azonnal a támogatásukról biztosítottak. Nevezetesen arról, hogy az eszközeinket díjmentesen telepítik az úton.

A szemléletformálás is nagy hangsúlyt kapott a pályamunkánkban, nem csak kicsiknek, hanem nagyoknak is. Ebben a témában a Humusz Szövetséget kerestük meg. Célunk, hogy egyrészről a helyi óvodában és általános iskolában olyan foglalkozási, oktatási programok induljanak el, melyek már a kicsik mentalitását formálják a kezdetektől. És ez nem csak abból állt, hogy ne dobd el a szemetet, mert az baj. Hanem bevittük a szervezet alapvető filozófiáját, amely egyrészről azt vallja, hogy nem minden szemét, ami annak látszik. Nagyon sok dolognak másod-, sőt harmadélete is lehet, ha olyan kezek közé kerülnek, melyek ezt meglátják bennük. Viszont ami fontosabb ennél, az maga a hulladéktermelés csökkentése. Miért iszol ásványvizet, mikor Magyarország szinte egész területén fantasztikus minőségű ivóvíz folyik a csapból? Miért veszel annyi élelmiszert, ha nem bírod megenni, aztán dobod a kukába? Miért nem komposztálod a szerves hulladékot, ahelyett, hogy kivágod az erdőszélre? És ezek a témák már azok, melyek átjárót képeznek a felnőtt lakossághoz is.

Mielőtt 2022 elejére elkészültünk volna a pályamunkánkkal, jött egy újabb közösségteremtő esemény. Végre két év után ismét volt őszi „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció. A település pedig egyként rezdült, a hétvégére időzítve a megmozdulásunkat. Szombaton belterületen, vasárnap pedig az erdős, külterületi részeket takarítottuk. Viszont itt nem is a gyűjtött hulladék mennyisége volt a nagy szám – persze az is, hiszen a 4-4 óra alatt összejött közel 50 zsák szép eredmény –, sokkal inkább maguk a résztvevők: családok gyerekekkel, nagyszülők unokákkal, fiatal párok, akik nemrég költöztek a településre, és már tesznek a környezetükért. Rengeteg visszatérő, akiknek ez már a többedik akciója, illetve számos külsős, akik csak úgy jöttek egyet kirándulni és közben valami jót cselekedni. Ekkor szólított meg egy hölgy, akinek ismerős volt a hangja. Mesélte, hogy a tavaszi telefonbeszélgetésünket követően lekövették a szigetmonostori mintát, és Budapest XVI. kerületét hasonló „tisztítókúrának” vetették alá. És mindez milyen érzés volt számomra? Csak egy szó jut eszembe: felemelő!

Folytatjuk!

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható természetjárás iránt. Ezért is hívta életre 2021-ben a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akcióját, amely mára igazi mozgalommá fejlődött. A kezdeményezéshez idén már 17 állami erdészet, 7 nemzeti parki igazgatóság, illetve közel 20 szervezet és önkormányzat csatlakozott, akik több ezer önkéntes munkáját fogták össze. Ebben az ötrészes blogsorozatban egy ilyen önkéntes személyes történetét osztjuk meg, amely egyrészről jó gyakorlatként, másrészt pedig inspirációként szolgálhat arra, hogy hogyan válhat bárki felelős természetjáróvá. Ha neked is van egy történeted, amelyet szívesen megosztanál, küldd el a kommunikacio@aofk.hu email címre.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds