Skip to main content

Gyereknapi TOP 10 kirándulástipp kicsiknek és nagyoknak

Kazári riolittufa

Egy csokorba gyűjtöttük a legizgalmasabb tanösvényeket, mini túrákat, amelyeket akár kisgyermekkel is könnyedén teljesíthetsz! Böngészd át és válaszd ki a legizgalmasabbat, vagy ami a legközelebb van hozzád, és töltsétek aktívan a gyerkőcökkel ezt a csodás hétvégét (is)!

1#

Indulj el a hazai „Riviérára”!

A mindösszesen 3,6 km-es túra a Balaton egyik legszebb kilátóját veszi célba, ami bárki számára könnyedén teljesíthető!

A rövid, ám annál látványosabb és kellemesebb túrát gyerekekkel is kényelmesen végigjárhatod. A túra Alsóörsről, a Balaton partjáról indul, ahol megunhatatlan a ringatózó vitorlások látványa. Nyári melegben akár strandolással is kezdhetitek, vagy éppen be is fejezhetitek a programot. Aztán irány a Somlyó-hegyi kilátó! Útközben megkeresheted a helyi művészek által faragott vöröskő szobrokat, melyekből szép számmal akad a faluban, és megpihenhetsz a sokszáz éves református templomnál, ahol egy látcsövön keresztül is pásztázhatod a környéket. Felérve pedig a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul eléd: együtt láthatod a tó keleti medencéjét, Tihanyt és a túlparton a somogyi dombokat is.

Kattints a lenti linkre a bővebb leírásért és a letölthető térképért!

Túra leírása itt

2#
Keress kincseket, és nézd meg milyen óriásokat rejt a Mecsek!

A kalandos kincskereső játékban megismerheted a Mecsek 11 települését! Keresd fel a mecseki óriások és sárkányok birodalmát!

Három óriás, három különböző településen – a Kőmorzsoló Püspökszentlászlónál, a Vasgyúró Mecseknádasdon és a Fanyűvő Bikalon csücsül és várja a gyerekeket. A sárkánnyal a Máré-váránál találkozhatsz. A lovagvárban manók és boszorkányok élnek, a szakállszárítóról – ahol hajdanán az őrség tartózkodott – az erdők végtelen zöldjére látsz rá.

Itt találod az óriásokat

3#
Terepjárós kaland egy „kővé dermedt vízesésnél”

Salgótarjántól néhány kilométerre, a Medves-fennsík és a Mátra közti dombok rejtekében fekszik Kazár. A falu központjából gyalog vagy tufa-taxival (terepjáró autóval) boglyas erdőn át juthatsz el az egyedülálló, védett természeti értékhez, a 20 millió éves riolittufa-erózióhoz.Hasonlót a világban 6 helyen lehet találni, de a nógrádi a legidősebb. A képződmény olyan, mintha egy tajtékzó vízesés egy pillanat alatt kővé vált volna. A könnyed 6,4km-es túrát gyerkőceid is élvezni fogják!

 

Még több információ a kirándulásról

4#
Nézd meg, hogy vannak-e még tündérek a Sopron környéki erdőkben!

A legenda szerint a Sopron környéki erdőkben régen tündérek éltek. A soproni Ciklámen tanösvény remek programlehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az ösvényt bejárhatod pár óra alatt is, vagy akár egy egész napos programként is remek választás!

Ha kíváncsi vagy a Ciklámen tanösvény rejtelmeire és a monda eredetére, töltsd le ingyenes applikációnkat, a Digitális Vándort, mely segítségével még több mesebeli és valós információhoz juthatsz!

Túratipp és letölthető térkép

5#
Fedezd fel az ország legmagasabban fekvő természetes vízesését, az Ilona-völgyi vízesést!

Könnyű erdei sétával közelítheted meg az ország legmagasabban fekvő természetes vízesését. Az Ilona-patak mentén kialakított kilenc állomásos tanösvény Parádfürdőről indul, és 6,5 kilométeren át mutatja be a Mátra keleti részét.

Ha útközben felfrissülnél, a Szent István csevicekútnál friss víz és kedves pihenőhely is vár. Idáig autóval is behajthatsz, majd a gesztenyefákkal övezett úton és a patak menti bükkösben folytatódik a túra. Ha bátor vagy, a vízesés tetejére is felmászhatsz – fantasztikus élmény!

Túra részletes leírása

6#
Sétálj a Tisza-tó fölött!

A Tisza-tavi Vízi Sétányon olyan vadregényes helyekre juthatunk el, amelyek korábban megközelíthetetlenek voltak. A másfél kilométeres tanösvény cölöpökre vert pallókon keresztül vezet a Tisza-tó varázslatos világába. Bejárhatsz három szigetet és két madárvártát, valamint egy megfigyelőtornyot is.

A kirándulást egyaránt ajánljuk fiataloknak, családdal érkezőknek és az idősebb korosztálynak is, abban az esetben, ha nem tartanak egy kis csónakázástól. Az ösvényre a Fűzfa-kikötőből induló hajójáratokkal lehet eljutni.

Túra részletes leírása

7#
Forrás? Tó? Barlang? Bakony!

Mindezt egy túrán belül megtalálod, ha a bakonyi Gyilkos-tavat választod a hétvégi úti célnak. Ez a mindössze 7 km-es táv számos látnivalót tartogat számodra, ahol gyönyörű bükkerdő mentén juthatsz el a Hubertlaki-tó partjára.

Túra részletes leírása

8#
Pattanj kisvasútra, majd sétálj végig Szilvásvárad legszebb részein!

Fotó: Gulyás Attila

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút szerelvényei a szilvásváradi Szalajka-völgy bejáratól indulnak, a Fatelep indítóállomásról. A közel 4 kilométeres úton csodás erdei környezetben lendületesen kanyarognak úticéljuk, a Gloriette-tisztás felé, ahonnét gyalog folytathatod tovább a kirándulást.

Miután felkapaszkodtál az Istállóskői-barlanghoz, visszafelé a Fátyol-vízesést és a Szikla-forrást, a Bükk két vízi ékkövét is megcsodálhatod. Menet közben szinte kötelező megállni egy sült pisztrángra valamelyik büfénél, de a gyerekek a vadaskert mellett is biztosan hosszan el fognak időzni.

Túra részletes leírása

9#
Ismerd meg az alföldi pásztorok életét!

A bugaci túra számos érdekességet tartogat mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Gémeskút, pásztorépítmények, őshonos állatok, kontyos nádkunyhó, racka, kuvasz, különféle használati eszközök emlékeztetnek a régi világra.

A Kiskunsági Nemzeti Park bugaci területe sétálójegy megváltásával látogatható, melyet a Karikás Csárdánál vásárolhatsz meg.

Túra részletes leírása

10#
Érvényesíttesd jegyed a Gyermekvasút fiatal kis kalauzával!

Fotó: Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Ezt a túraajánlatunkat sokféleképp kombinálhatod a kisvasutazással, mivel az egyik végponttól a vasútpálya közepéig gyalogolsz. Vagy fordítva: végigroboghatsz a tájon, és visszasétálsz félútig. Rajtad áll. A sínek mentén egymást váltják a különleges kilátók, meseszép panorámák, erdei játszóterek és kegyhelyek.

Ráadásul május 29-én, Gyermeknapon a 18 éven aluliak díjmentesen utazhatnak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, a vonatok 40-50 percenként járnak, nosztalgiavonat is közlekedik! A Hűvösvölgy állomáson egész napos programmal várják a családokat.

Gyereknapi programok Hűvösvölgyben
Túraleírás

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds