Skip to main content
Észak-DunántúlVértes-GerecseTuristaház

Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház

By 2021.10.12.február 28th, 2022No Comments

Az egyedülálló hangulatú Vértes a bányászati múltra visszatekintő településein kívül középkori váraival és gazdag erdőrengetegével hívja felfedezésre a túrázókat. A hegység szívében, Kőhányáspusztán található a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően 2021-ben megújult, gróf Esterházy Móricról elnevezett turistaszállás.

A környezettudatos technológiákat alkalmazó épület tetőterében 13 darab 2+2 ágyas fürdőszobás szobában összesen 52 férőhely áll rendelkezésre. Minden szoba egyedileg szabályozható fűtéssel, klímával, TV-vel és saját fürdőszobával, mellékhelyiséggel rendelkezik.

Az európai uniós támogatásból kialakított ökoturisztikai látogatóközpont a tájegység és az egykori sváb település múltját, értékeit tárja a látogatók elé. Az épület földszinti részén előadóhelyiség, rendezvény- és kiállítóterem, Zöld Bolt és a sváb gasztronómiát is prezentáló étterem kapott helyet. Az állandó és időszaki kiállításokon a Vértes természeti értékeit, épített örökségét ismerhetik meg a látogatók, a boltban pedig helyi termelők által forgalmazott, a vidék jellegzetességeit, sajátos ízvilágát tükröző termékekből vásárolhatnak a turisták. Ezeken felül is számos programlehetőség várja az érdeklődőket: egyénileg bejárható és szakvezetéses túrák, vadles, tanösvények, csillagászati megfigyelés, erdei iskolai és természetismereti foglalkozások, vetítéses előadások, csapatépítők. A kínálat a közeljövőben tanösvénnyel, a kőhányási tó rekonstrukciójával kialakított vizesélőhely-bemutatóval és 12 személyes vadmegfigyelővel bővül.

A gyalogosan, kerékpárral, lóháton és autóval egyaránt könnyen megközelíthető ökoturisztikai központ és turistaház egész évben várja az erdőt megismerni vágyó kezdő és tapasztalt kalandorokat.

Szolgáltatások: wifi, állatbarát szálláshely, mosodai szolgáltatás, lókikötő és kerékpártároló, helyi és sváb specialitásokat kínáló, a helyi kistermelők termékeire építő étterem, rendezvényterem, oktatóterem, kerti kemencés terasz, télikert, pinceborozó, Zöld Bolt (helyi gazdálkodók és kézművesek minőségi termékei, valamint túrakellékek)
Utolsó felújítás éve: 2021
Nyitvatartás: egész évben

Látnivalók a környéken: Gesztesi vár, Vitányvár, Csókakő vára, gánti földtani tanösvény (bauxitbánya), majkpusztai Kamalduli Remeteség, Ranzinger Vincze-kilátó, Szelim-barlang, via ferrata

Turistaház adatlap

Országrész: Észak-Dunántúl
Helyszín: Gánt-Kőhányás
Férőhely: 52

Elérhetőség

Telefon: +36/(22)223-141, +36/(20)569-2982, +36/(20)464-5502
E-mail: info@okokozpont.hu
Weboldal: okokozpont.hu
Facebook: Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ
Cím: 8082 Gánt, Kőhányás
GPS: 47.443397°, 18.390281°

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds