Skip to main content

Gördülő akrobatákkal telt meg hazánk legnagyobb görparkja

Gördülő akrobatákkal telt meg hazánk legnagyobb görparkja

Példátlan civil összefogás eredményeként jöhetett létre az új győri létesítmény

Győrben, a marcalvárosi víztorony melletti területen adták át Magyarország eddigi legmodernebb és egyben legnagyobb görparkját. Az Országos Görpark Program támogatását is élvező pálya a görkorcsolyások és a gördeszkások mellett a freestyle BMX-esek számára is ideális helyszín, amely nemcsak a kezdők, de a profik számára is tartogat kihívásokat. Az idei évben Szegeden, Budapest XVII. kerületében, illetve a most Győrben felavatott parkokon felül idén további öt hasonló létesítmény átadására kerül még sor országszerte.

A most használatba vett győri komplexum a több mint 1.200 négyzetméteres alapterületével jelenleg hazánk legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, amely egymástól két jól elkülönített pályarésszel rendelkezik. A kerékpáros triál szekció egy már meglévő terület felújításával, illetve egy új, 330 négyzetméteres zóna kialakításával jött létre. Mivel a biciklis pálya létrehozásánál a komplexitás volt a legfontosabb cél, így a tervezők betonból készült víz- és csatornaépítési-elemeket, mederszegmenseket, rönköket, sziklákat, raklapokat használtak fel ahhoz, hogy a sportág szerelmesei egy színvonalas, gyakorlásra és versenyzésre egyaránt alkalmas pályához jussanak. A triál rész teljes egészében szilárd burkolattal rendelkezik, de a belső kerítés megnyitásával ez a későbbiekben akár földes, akár füves területekkel is kiegészíthető. A sportlétesítmény másik részén a görpark található, amely egy 600 négyzetméteres hibrid pályarendszer. Ez azt jelenti, hogy a speciális kialakításnak köszönhetően a pálya nemcsak a gördeszkások, hanem a freestyle BMX-esek, rolleresek és streetboardosok számára is alkalmas.

A pálya az Aktív- és Ökourisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) által lebonyolított Országos Görpark Program keretében összesen 110 millió forintból épült, melynek felét az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda biztosította. A pálya egyediségét tovább fokozza, hogy a fennmaradó összegből 12,5 millió forintot az önkormányzat, 42,5 millió forintot pedig az Utcai Sportok Egyesülete gyűjtött össze. „Sok helyen vettem már részt átadáson, de olyat, hogy egy civil egyesület ekkora önrészt beletegyen egy ilyen pályába, még nem tapasztaltam”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a pálya átadóján, aki azt is elmondta, hogy mivel a gördeszka olimpiai sportág lett, így az ilyen beruházásokkal szeretnének hozzájárulni egy jövőbeni sikeres magyar részvételhez a nemzetközi játékokon. Az idén februárban átadott újszegedi, a múlt hónapban felavatott rákosmenti, illetve a most megnyílt győri parkokon felül további öt pálya is az Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség (MOGGSZ) szakmai bírálata mellett kapott támogatást.

Csakúgy, mint az Aktív Települések Program többi elemében, úgy az Országos Görpark Program során is az a cél, hogy olyan sportolásra és helyi közösségi élet összekovácsolására is alkalmas szabadtéri sportlétesítmények épüljenek, amelyek lehetővé teszik nemcsak a felnőttek, de a fiatalok ingyenes és mindennapos sportolását. Ezek az országszerte épülő bringaparkok, görparkok és más létesítmények olyan izgalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a hagyományos játszóterekből már kinőtt gyerekek számára, amelyek simán felveszik a versenyt a számítógépes játékokkal.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds