Skip to main content

Gombák és madarak nyomában – őszi túrák a Zsuzsi Erdei Vasúttal

Gombák és madarak nyomában – őszi túrák a Zsuzsi Erdei Vasúttal

Beköszöntött az igazi ősz. A természet egy új arcát mutatja meg nekünk ilyenkor, azonban nemcsak a fák és bokrok öltenek színes ruhát magukra, hanem a gombák fajgazdagsága is ebben az évszakban mutatkozik meg leginkább. Változatosságuk, különleges, titokzatos világuk magával ragadja a természetet szerető és tisztelő embereket. A debreceni hármashegyi erdő őszi kincseinek – köztük a gombák – megismerésére nyílik lehetőség az október 16-17-i hétvégén a Zsuzsi Erdei Vasút szervezésében. A programok során szakemberek segítségével ismerhetjük meg a hármashegyi erdőben található gombákat, de arra is választ kaphatunk, hogyan különböztethetjük meg az ehető és mérgező fajokat, vagy hogyan előzhetjük meg a gombamérgezést.

Október 16-án, szombaton két túrával várja utasait a Zsuzsi Erdei Vasút. A 9:15-kor a Ruyter utcai kiindulóállomásról induló vonat érkezését követően az érdeklődőket Molnár Edit gombaszakellenőr várja a Természet Háza előadótermében.

Gombaismereti előadása keretében beszél majd a gombamérgezésekről, a mérgező gombák csoportosításáról, a mérgezési típusokról, és természetesen a gombamérgezés megelőzéséről. Az előadást követően mindezt a gyakorlatban is lehet majd hasznosítani, hiszen Molnár Edit és Molnár Rudolf vezetésével gombaismereti túrára indulhatnak a résztvevők.

A délután 15 óráig tartó programra érdemes az időjárási viszonyoknak megfelelően rétegesen öltözködni, és ajánlott vesszőkosarat és gombászkést vinni a gombagyűjtéshez. Aki nem szeretné az egész napot az erdőben tölteni, viszont vágyik a szabadban töltött tartalmas kikapcsolódásra, Varga Edit természetpedagógus hármashegyi gombakaland túráját is választhatja szombaton, ami a kisvonat érkezését követően indul a Természet Házától. A másfél órás erdei túra középpontjában szintén a gombák állnak majd. A túravezető segít majd, hogy az erdő melyik részén, hol és milyen gombák lapulnak, amiket természetesen gyűjteni is lehet majd. Az összegyűjtött gombákat a túra végén Molnár Edit gombaszakellenőr nézi majd át, hogy az otthoni asztalra csak ehető fajok kerüljenek.

Október 17-én, vasárnap szintén Molnár Edit gombaszakellenőr várja a Zsuzsi-utasait, akik ezúttal is részt vehetnek egy gombaismereti előadáson, majd csatlakozhatnak egy erdei túrához a gombák nyomában. Az érdeklődőket vasárnap Imre István solymász és a Madársuli kedvencei is köszöntik majd. A gyerekek és felnőttek próbára tehetik majd ügyességüket és bátorságukat, hogy teszteljék, gyorsabbak-e, mint egy ragadozómadár. A Madársuli tanítványai közül jelen lesz Henrietta, a héja, Ernő, a beszélő papagáj, aki nemrég országos ismertséget szerzett a tévés és rádiós szereplése után, de találkozhatunk majd mindenki kedvencével, Törpikével, a törpe kuvikkal is.

A hétvégi programokra a Ruyter utcai kiinduló állomásról 9:15-kor induló járat javasolt, de menetrend szerint 13:30-kor is indul járat Hármashegyaljára, ahonnan 12 órakor és 15:30-kor indul vissza a vonat Debrecenbe.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds