Skip to main content

Egy pazar túra után irány a fürdő!

Egy pazar túra után irány a fürdő!

Annak ellenére, hogy rendkívül hideg februári napok vannak mögöttünk, lassan szebb időben reménykedhetünk. Így a téli környezetben azok is bátran vállalkozhatnak kirándulásra, akiket eddig az alacsony hőmérséklet visszatartott. Legyen szó akár a Zalaapáti-hát területéről, vagy a Hármas-Körös vidékről, esetleg a Bodrog-völgyéről, számos olyan túraútvonalat találtok hazánkban, melyek közelében remek fürdőkben pihenhetitek ki a túra fáradalmait.

Tehát, ha ti is kedvet kaptatok egy kis szabadtéri aktív időtöltésre, akkor indulás előtt ne felejtsétek el bepakolni a fürdőruhátokat a túrabakancsotok mellé! Íme öt túraajánlat, amelyet összeköthettek egy jó kis pihentető fürdőzéssel.

Pálos malom túra Zalakaroson

A túra elején a Csigatúra tanösvényen séta közben ismerkedhettek meg az erdő szerepével és annak lakóival az évszakok váltakozásán keresztül. Zalaújlakra érkezve betekintést kaptok a helyi születésű Kossuth-díjas Egry József festőművész életébe, majd innen a jelzett nyomvonal erdős tájon, szőlőhegyek mentén és a völgyekben megbúvó zsáktelepülések között vezet a Gátvíz-patak partján található, ma is működő zalamerenyei pálos malomhoz. Itt megismerhetitek az őrlés titkát, a malom és a pálos rend történetét. Ha visszatértetek a városba, akkor alig 1 kilométernyi távolságra az ország egyik legszuperebb fürdőjében lazulhattok.

Pálos malom túra

Bepillantás az Alföldi Kéktúra világába Szarvason

A 19 kilométeres túra a Peresi táj- és szivattyúháznál indul, ahol hazánk első olyan természetrajzi kiállítását találjátok, ahol nincsenek kiállítva védett élőlényekből készült preparátumok. A szomszéd épületben pedig megcsodálhatjátok a múlt század technológiáját, a gőz hajtotta gépeket és a szivattyúkat. Innen a gátat követve juttok el a Magyar Királyság földrajzi középpontjához, majd a túra az Árvízkapu felé folytatódik, ahonnan az út az Alföldi Kéktúra útvonalon halad tovább. A folyó vadregényes hullámterén keresztül juttok el a Mezőtúr-Szarvas között üzemelő kompig, ami átvisz titeket Szarvasra. Itt érdemes hosszabban elidőzni, mert olyan országosan is híres turisztikai látnivalók várnak, mint a Szarvasi Arborétum, a Mini Magyarország makettpark, vagy a Szarvasi Víziszínház épületegyüttese. A fárasztó túra után pedig a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő vár rátok.

 

Bepillantás az Alföldi Kéktúra világába

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút körtúra Sárospatakon

Ez a 20 kilométeres körtúra a sárospataki Iskolakertből indul és a várhoz érkezik vissza. Útközben érdemes elidőzni a Megyer-hegyi tengerszemnél, ahol legújabb szolgáltatásként kipróbálhatjátok a Via Ferrata pályát is. A következő megállótok Makkoshotyka, ami egy kis zsáktelepülés a hosszú völgyben. Itt érdemes ellátogatni az egykori Meczner-kastélyba, amely az Ökoturisztikai Központnak ad helyet. Az útvonal érinti a sváb települést, Hercegkutat is, ahol a legrégebbi pincesorokat is bebarangolhatjátok. Miután visszaérkeztetek Sárospatakra, egy rövid 20 perces sétával eljuthattok a Végardó Fürdőbe, ahol végre csobbanhattok a hosszú túra után.

 

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút – gyalogos körtúra

Túra a Nagypartosi tanösvényen Mohács mellett

A Nagypartosi tanösvénynek a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegysége ad otthont, amely hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik legsűrűbben lakott területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a vízimadarak, a ligeterdőkben szebbnél szebb virágok bontják szirmaikat. A tanösvény útvonala a fokozottan védett Nagy-rét peremétől a Dunáig vezet. Az útvonal érinti a rekonstruált Belestye-fokot, valamint átvezet az Ásáson átívelő helyreállított kőhídon. A túra egyirányba 2,5 kilométer, amely oda-vissza járható be. Innen alig negyedórányi autóútra találjátok a Mohácsi Uszoda és Termálfürdőt, ahol érdemes megpihenni a séta után.

Túra a Nagypartosi tanösvényen

Jó Pásztor kápolna és a Hársas-tó Szentgotthárdon

A Vendvidéki Hársas-patak felduzzasztásával létrejött Hársas-tó környéke igazán változatos programlehetőségeket kínál. A Jó Pásztor kápolnától induló túrátok során fenyvesek közt kanyarogva éritek el a festői Hársas-tó partját. Itt északra fordulva a duzzasztó gáton juttok el a tanösvénytig amely meg is kerüli a tavat. A tó keleti oldalán haladva végig a szemközti part gyönyörű fenyveseit csodálhatjátok. A Szentgotthárdra visszatérő út szintén vadregényes erdőn át, a Zsida-patak völgyében vezet. A sok séta után pedig mindenkinek jólesik egy kis pihenés, így vegyétek célba a közeli termál és élményfürdőt, és élvezzétek a nyugalmat!

 

Jó Pásztor kápolna és a Hársas-tó

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds