Skip to main content

Fertő tavi bringatúrák határon innen és túl

Fertő tavi bringatúrák határon innen és túl

A Fertő tó környéke igazi bringás paradicsom: szerteágazó kerékpárút-hálózat szövi át a vidéket, a magyar és az osztrák oldalon egyaránt. Válogatásunkban megtalálod a legizgalmasabb kerékpáros túrákat a környéken, ha hagyományos biciklire vagy e-bike-ra pattannál.

Tókerülő bringás élménytúra

Klasszikus Fertő tavi túra: bakancslistás útvonal mindenkinek, aki szeret tekerni. A határokon átnyúló túrakört – mind a kerékpárút minőségét, mind a kerékpárosbarát infrastruktúrát értékelve – a Német Kerékpáros Szövetség a legmaga­sabb színvonalat jelentő 5 csillagos minősítéssel látta el.

A túrát érdemes többnaposra tervezni, hiszen sok látnivalót tartogat. Megcsodálhatod az Esterházy-kastélyt Fertődön, időutazást tehetsz a hegykői Csipkeházban, gyönyörű kilátás tárul eléd a fertőbozi Gloriette-kilátóból, Balfon pedig megkóstolhatod a híres gyógyvizet. Fertőrákoson a kőfejtőt és a Mithras-szentélyt nézd meg, aztán sétálj Ruszt hangu­latos óvárosában, és kávézz Neusiedl am See (Nezsider) mólóján, majd délnek fordulva meg se állj Podersdorf (Pátfalu) emblematikus piros-fehér világítótornyáig. A faluban még a szélmalomhoz is érdemes eltekerned. Illmitzben strandol­hatsz, és megnézheted az osztrák nemzeti park látogatóközpontjában kialakított tartalmas kiállítást. Innen már csak egy óra a határ, és Fertőújlak után visszaérkezel Fertődre.

Tókerülő bringás élménytúra

Fertő kiskör

A tókerülő nagy kört le is rövidítheted komppal. Indulj el Fertődről, és sorban fedezd fel a Fertő-parti kis falvakat! Állj meg Fertőszéplakon a Világörökség-központban, Hidegségen a hangulatos Papkertben, kapaszkodj fel Fertőbozon a Gloriette-kilátóhoz, frissítsd fel magad Balfon az ivókútnál, élvezd a panorámautat Balftól a szőlők között. Vigyázz, Fertőrákosnál nehogy kihagyd a Mithras-szentélyt! Mörbischnél gurulj le a hajókikötőbe, innen a kerékpárt szállító komppal fél óra alatt átjuthatsz a tó keleti partjára, Illmitz hajókikötőjébe. Innen Apetlon felé folytathatod az utadat Fertőújlakon át Fertődig.

Fertő kiskör

„Vasfüggöny-út”: az EuroVelo 13

Az európai kerékpárhálózat Vasfüggöny-útnak keresztelt 13-as számú útvonala Norvégiából indulva 20 országon át jut el Bulgáriába, érintve a Fertő tó vidékét. Fertőzugnál, a Fertő tó keleti oldalánál éri el hazánkat, majd a tavat délről kerülve, Fertőrákosnál tér vissza Ausztriába. A határ mellett haladva Ágfalvánál vezet át ismét Magyarországra, hogy Harkánál megint Ausztriába, Közép-Burgenlandba forduljon. A magyar–osztrák határ mentén tekergő útvonal több történelmi emlékhelyet érint, melyek az egykori vasfüggöny időszakát idézik fel. Fertőrákosnál a Páneurópai Piknik Emlékhely ott áll, ahol 1989-ben a keletnémet menekültek áttörték a határt. Hegykő határában a Vasfüggöny Emlékhely az egykori műszaki határzár változásait mutatja be három különböző időszakból. Schattendorfból Ágfalvára átlépve egy szabadtéri bemutatóhelyen ismerheted meg az Európa több mint 40 éves megosztottságát szimbolizáló vasfüggöny történetét.

Vasfüggöny-kör

Sopronból Ágfalva felé vezető kerékpárúton (EuroVelo13 útvonal) kerekezünk át az Ágfalva – Schattendorf (Somfalva) kishatárátkelőn az ausztriai Burgenlandba. Felkereshetjük a Baumgarten (Sopronkertes) település mellett álló egykori pálos kolostort, amely gyönyörű környezetben fekszik. Ezután gondozott kis falvakon át, szélkerekek mellett, változatos terepen vezet az utunk Ausztriában a határ mentén, egyes szakszokon a korabeli vasfüggöny nyomvonalán, Kelénpatak (Klingenbach) határátkelő érintésével a Páneurópai Piknik Emlékhely felé. Az 1989-es piknik és határáttörés helyszínén megpihenhetünk az Akadémiai Emlékerdő árnyas fái alatt. Térjünk be a látogatóközpontba és sétáljunk végig az emlékparkban kialakított történelmi helyszínen.

Vasfüggöny-kör

Vezetett e-bike túrák

Szeretsz bringázni, de visszariaszt a nagy táv és az emelkedő? Próbáld ki a Fertő-Hanság Nemzeti Park e-kerékpáros túráit! A nemzeti park 2021-ben indít először vezetett túrákat elektromos rásegítésű  kerékpárokkal, melyekkel biciklivel eddig nehezen megközelíthető látnivalókhoz kalauzolja el mindazokat, akik nyitottak az új élményekre. Az e-bike-okkal fizikai kondíciótól függetlenül mindenki átélheti a szabadság és természetközeliség élményét – miközben sportol is, hiszen a rásegítés csak akkor működik, ha te is hozzáadod a saját erődet! A nemzeti park e-bike túrái Fertőújlakról indulnak, szakvezetéssel,
három különböző útvonalon.

Nádasok útján – E-bike túrák

Nádasok útján – hétvégi E-Bike túrák

További túrákat is találsz a környéken, ha ide kattintasz.

Soproni-hegység és Fertő tó

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds