Skip to main content

Fantasztikus programokkal vár a barlangok hónapja

Fantasztikus programokkal vár a barlangok hónapja

Bírod a szűk, sötét és nyirkos helyeket? A denevéreket is kedveled? Ha mindenre igennel válaszoltál, akkor eljött a te időd! A Barlangoljunk! elnevezésű programsorozat keretében Magyarország 5 „barlangos” nemzeti parkja exkluzív programokkal és kedvezményes áru belépőkkel vár mindenkit márciusban. Ne szalaszd el a lehetőséget, hiszen a kedvezményeken felül ezúttal nemcsak a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kiépítetlen, csúszós-mászós kalandos barlangokat is megismerheted, sőt, több olyan járatba is bejuthatsz, amely máskor zárva van a kíváncsi szemek elől!

Földalatti meseországba hív téged Baradlamanó

Tudtad, hogy a Baradla-barlang hazánkban a „legek” barlangja. Hogy miért? Mert az UNESCO világörökségét képező, az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó járatrendszer nemcsak a régió, hanem Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja. 30 kilométer hosszan tekereg a föld alatti üreg, amely természetesen nem ismer határokat, hiszen egy része, a Domica-barlang Szlovákiából közelíthető meg. A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, de hazánknak is kiemelkedő barlangtani értéke. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a hagyományos vezetett túrákon felül mesés barlangtúrát is szervez, amelyen Baradlamanó mutatja be a földalatti birodalmát.

Márciusban a barlang három különböző szakaszán vezető túra – az aggteleki- és jósvafői rövidtúra, valamint a vörös-tói középtúra – felnőtt jegyeinek árából a nemzeti park 20 százalékos kedvezményt biztosít. Itt a tökéletes alkalom, hogy bepillants a páratlan föld alatti világ képződményeinek univerzumába!

TIPP: Baradlamanó túra a Baradla-barlangban – március 4., szombat, 10:30 óra

Tarts Baradla manóval, jelentkezz a túrára!

Csodabogyók, zsiványok rejtekhelye, remeték lakja

A Balatont idén már márciusban is érdemes felkeresned, hiszen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egy hónapon keresztül vár kedvezményes, extra elemekkel tarkított, családbarát programjaira. Lesz itt számtalan geo- és természetismereti túra, denevéres foglalkozás, sőt, még egy különleges kerékpáros túra is. És milyen élményben lesz részed? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, mindez profi túravezetők vendégeként! Az egyes programokra érdemes minél előbb regisztrálnod, ugyanis a helyek limitált száma miatt a túrák többségéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

TIPP: Barlangolós geotúra az Alsó-Cuha-szurdok sziklavilágában – március 4., szombat, 10 óra

Találkozó Balatonedericsen, csatlakozz a Csodabogyós-barlangtúrához!

Extrém mászás és ősrégészet a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén több mint ezer barlang található, azonban ezek közül a legtöbb csak szakképzett barlangász túravezetővel látogatható. Jó hír viszont, hogy a nemzeti park március hónap folyamán mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, mind pedig a kiépítetlen barlangjai megismerésére különleges és egyben kedvezményes lehetőségeket biztosít. Például a denevérlest és az Esztáz-kői barlangtúrát a könnyű kalandokat keresőknek, a Suba-lyuk és a Hór-völgy túráját haladóknak, míg a Bükk-fennsík látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjában, a Létrási-vizesbarlangban szervezett extrém, overálos túrát feketeöves kalandoroknak ajánljuk.

A Kő-lyuk bejárása az egyik legkülönlegesebb élménynek ígérkezik. A helyet feltehetően a kőkorban élt ember kultikus célokra használta. A barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk.

TIPP: Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban – március 11., szombat, 10 óra

Fedezd fel te is a Kő-lyuk titkát, jelentkezz a túrára!

Mecseki fotós túra a denevérek világában

Barlangba menni nem csak izgalmas, hanem olykor egészséges is, különösen, ha egy gyógybarlangba vezet az utad. Mindössze öt ilyen található az országban, amelyek közül az Abaligeti-barlang az egyik. A barlangok hónapja során a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fotós túrával, barlangi földrajzórával, denevéres kirándulással és a Denevérmúzeum ingyenes megtekinthetőségével várja a kirándulókat Abaligeten.

TIPP: Barlangi földrajzóra az Abaligeti-barlangban – március 4., szombat, 14 óra

Ismerkedj meg te is az Abaligeti-barlang legendáival!

Hé tesó, mi a jelszó? Felfedező túrák a barlangok fővárosában

Biztosan megvannak azok a filmek, amikor egy különleges klubba csak a jelszót ismerő beavatottak léphetnek be. Na, ebben a hónapban a Mátyás-hegyi barlangnak is van jelszava. Hétköznaponként, ha ide látogatsz, a jegypénztárban csak annyit mondj: “budai termálkarszt”, és máris 50 százalék kedvezményt kapsz a teljes áru belépőből.

Azonban ezen kívül is izgalmas programokkal készült a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Felfedezőtúrát tehetsz a Szemlő-hegyi-barlangban, ugyanis itt a szokásos túraútvonalról letérve felderítő útra fog átvezetni a föld alatti kirándulás. A Pál-völgyi-barlangban különleges szakvezetésben is részed lehet, illetve a Budai Vár-barlangba egész hónapban 25 százalékos kedvezménnyel válthatsz belépőt.

Budapest alatt az ismert barlangok száma közelít a 200-hoz, de akár lehetnek még máig fel nem fedezett járatok is. Ki tudja, talán pont most találsz egy újat!

TIPP: Extra szakvezetéses túra a Pál-völgyi-barlangban Vincze Péter geológussal – március 5., vasárnap, 11:30 óra

Kalandozz mesebeli cseppkövek, a hévíz által kioldott gömbüstök és különleges sziklaalakzatok között!

A fenti merítés csak ízelítő a hónap programjairól. A nemzeti parkok által szervezett összes márciusi barlangos rendezvényről, igénybevehető kedvezményről az alábbi linken tájékozódhatsz.

Barlangok hónapjának teljes programja

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds