Skip to main content

A Tisza-tavat szeli át az Év Kerékpárútja

Az Év Kerékpárútja pályázat keretében szavazásra bocsátott 11 kerékpárútra összesen 11.596 voks érkezett. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő kerékpárút lett az ország kedvenc bringaútja 2.976 kedveléssel.

Az ország talán leglátványosabb kerékpáros építménye a Tisza-tó fölött vezető négy híd. Monumentalitása mellett azért is megérdemli a nyertes címet, mert az egyik leglátogatottabb kerékpáros úti cél. 2020-ban közel 100.000 kerékpáros haladt itt át. A tavaly nyáron átadott 6,5 km-es kerékpárúton az autóforgalomtól elválasztva, teljes biztonságban gurulhatunk. Ezzel teljessé vált a kis Tisza-tó kör, rengeteg bringást vonzva erre a különleges hangulatú helyre. A tó körbetekerése megfelelő felkészültséggel könnyen teljesíthető kihívás a kezdő bringásoknak is, hiszen a kerékpárút majdnem végig sík terepen vezet, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett. A látogatók előre megtervezhetik a tókerülőt az Aktív Magyarország oldalán lévő túraajánló alapján. Akik úgy érzik, hogy kihívás lenne klasszikus bringával a tókerülés, csatlakozhatnak a Hortobágyi Nemzeti Park e-kerékpáros túráihoz, amelyek a járványügyi helyzet elmúltával indulnak. Az e-bike-ok elektromos rásegítésének köszönhetően a távolságok kipihenése helyett több figyelmet szentelhetünk a csodálatos természetnek – a szakavatott túravezetők olyan természeti csodákra hívják fel a figyelmet, amely mellett egyébként könnyedén elsuhannánk. Az e-kerékpáros túrákról további információ a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont elérhetőségein kérhető.

Idén második alkalommal hirdette meg Az Év Kerékpárútja pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött 46 pályázat közül szakmai és turisztikai szempontok alapján kiválasztott 11 kerékpárutat bocsátottak szavazásra az Aktív Magyarország facebook oldalán, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban. A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet.

A 11 kerékpárútra május 10. éjfélig lehetett szavazni. Az Év Kerékpárútja cím nyertesét – a tavalyi évhez hasonlóan – A Közlekedési Kultúra Napján, május 11-én hirdetjük ki.

Az Aktív Magyarország Facebook-oldalán a május 10. éjfélkor lezárt versenyen a következő eredmény született:

Poroszló–Tiszafüred kerékpárút 2.976
Deseda-tó kerékpáros kör 2.880
Oroszlány–Tatabánya kerékpárút 892
Veszprém–Balatonalmádi kerékpárút 790
Szilas-menti kerékpárút 780
Rákos-patak-menti kerékpárút 756
Szob–Zebegény kerékpárút 698
Római-part–Szentendre kerékpárút 623
Tómalom–Fertőrákos kerékpárút 404
Bene-patak-menti kerékpárút, Pálosvörösmart 404
Pálháza–Bózsva kerékpárút 393
Összesen: 11.596

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds