Skip to main content

Erdei muzsikaszó kíséretében adták át az Ágasvári Turistaházat

Erdei muzsikaszó kíséretében adták át az Ágasvári Turistaházat

Az Országos Kéktúra vonalán újabb modern turistaház várja a természetjárókat

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat mátrai állomásán, a Mátrai Művészeti Napokon adták át a megújult Ágasvári Turistaházat. A turistákat mostantól egy modern, jól feleszerelt szállás várja az Országos Kéktúra útvonalán. A 92 éve működő turistaszállás korszerűsítése során a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vették.

Az Ágasvári Turistaház a Mátra nyugati peremén, Pásztótól 10 kilométerre keletre, Mátrakeresztes és Mátraszentistván között nagyjából félúton helyezkedik el. A házat csak gyalogosan, erdei úton lehet megközelíteni, autóval nem. Mátrakeresztesről a piros jelzésen haladva körülbelül 45 perces séta után, Mátraszentistvánból indulva a kék jelzést követve kicsit több mint 1 óra alatt érhetjük el a turistaházat. A háznál számos turista útvonal fut össze, itt halad el az Országos Kéktúra is, amelynek egyik pecsételőhelye a turistaházban van. A közelben található Ágasvár csúcsa, ahonnan tiszta időben a Magas Tátra vonulatait is megpillanthatjuk, illetve a Csókakő és a Bárány-kő, amely a magyar sziklamászók kedvelt találkozóhelye. A ház alatti völgyben folyik a Csörgő patak. Szemben emelkedik a Som-hegy, ide látszanak Falloskút nyaraló épületei és a mátraszentistváni sípálya. A turistaház ablakából közvetlenül rálátni a Piszkés-tetői csillagászati obszervatórium kupolájára, amely tovább fokozza a csillagászat szerelmeseinek hangulatát.

A hajdani vadászház, melyet 1925-ben bővítettek és adtak át a turisták számára, korszerű felújításon esett át. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 30 millió forintos állami támogatással megvalósult fejlesztés során megújultak a nyílászárók és a tetők, korszerűsítették a nagyobb ház teljes belső részét, a kisebb ház pedig új konyhát kapott. A felújítás során a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vették, ugyanis szigetüzemű napelemes rendszert építettek ki a házban. A mostani fejlesztés még csak az első lépése a ház korszerűsítésének, ugyanis jövőre kialakítanak egy vízbázist, amely az esővizet alakítja át ivóvízzé. „Sok turistaház átadón voltam már, de mind közül ez a legnagyszerűbb, hiszen pont arról szól, ami a program célja: közösségi helyek és közösségek létrehozásáról”, mondta Petényi Mirkó az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója a megújult Ágasvári Turistaház átadóján.

A „Muzsikál az erdő” egy 18 éve működő komplex, összművészeti rendezvénysorozat, melynek célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő, a zene és a művészet erejével. Az esemény kiváló lehetőséget biztosít a térség lakóinak és a turistáknak a szabadidejük aktív eltöltésére. A rendezvény 3-4 napos eseményből 9 napos 9 helyszínen zajló országos, sőt az utóbbi években a határokon is túlnyúló eseményfolyammá nőtte ki magát.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds