Skip to main content

Erdei környezetben, különleges akadályokon gyakorolhatnak a bringások Hajdúhadházon

Erdei környezetben, különleges akadályokon gyakorolhatnak a bringások Hajdúhadházon

Megépült a Kígyóösvény erdei bringapark

Erdei bringapark épült Hajdúhadházon, amelynek nyomvonalán különböző fa, föld és murva akadályok várják a kerékpárosokat. Az új, 1,3 km hosszú pálya haladó és kezdő kerékpárosok számára is remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. Hajdúhadház a pálya megépítéséhez 15,7 millió forintos támogatást nyert az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) közös pályázatán, az Aktív Magyarország Program részeként. Az önkormányzat a támogatás összegével megegyező mértékű saját forrást vont be a beruházásba, így annak összköltsége megközelítette a 31,5 millió forintot.

Az Országos Bringapark Program keretében épült új, hajdúhadházi kerékpáros pálya a város nyugati szélén, a 4-es számú főút melletti 5 hektár nagyságú ligetes erdőben kapott helyet. A terület az Arany János utcáról közelíthető meg gyalogosan és kerékpárral egy új fahídon keresztül. Az erdei single trail pályán egyidejűleg 20 ember kerékpározhat. A nyomvonalon fa, föld és murva akadályok kerültek elhelyezésre annak érdekében, hogy a haladó szintű kerékpárosokat is kiszolgálja, illetve a technikai tudás fejlesztésére is alkalmas legyen. A pálya elején egy szociális épület került kialakításra, női, férfi mosdóval és öltözővel.

A Kígyóösvény Erdei Bringapark területe korábban Nagylapos néven volt ismert, amit legelőként hasznosított a város. Az 1970-es években a Nagylapos területét elegyengették és beültették fákkal, így adottságai alapján a legmegfelelőbb volt a program kivitelezésére. A bringapark gyalogos és kerékpáros megközelítését az Arany János utcáról egy fahíd biztosítja. A pálya elején és végén 1-1 fakapu lett elhelyezve, amely az induláshoz és érkezéshez szolgál támpontként.

A bringapark változatos terepen vezeti a kerékpárosokat. Az első akadály a megközelítőleg 10 méter hosszú, murvából készült, „Hullámok” elnevezésű elem. Ezt követi a 15 méteres „North shore” egyenes, majd a szintén 15 méter hosszú palló szlalom és a 9 méteres „North shore slalom” következik. Ezek után két darab farakás akadály kapott helyet, végül pedig a célegyeneshez érve a sziklakert elemmel zárul a pálya.

A településen a közelmúltban más kerékpáros- és sportfejlesztések is megvalósultak. Új belvárosi és külterületi kerékpárutak épültek, melyekkel hálózatba kapcsolták a településen észak–déli irányban futó kerékpárút-szakaszokat. Létrejött Téglás, Hajdúhadház és Bocskaikert összefüggő kerékpárút-hálózata, és új erdei kerékpáros túraútvonalak kialakítása indult 2020-ban.

A városban 2010 óta négy játszótér, egy kondipark, egy skatepark, több élőfüves és egy műfüves labdarúgó pálya épült. Létrejött a Szederjes Sport- és Konferencia Központ, melyben vívóterem, futópálya és kültéri kosárlabda pálya is található. Felújításra került minden iskolai sportlétesítmény, és újak is épültek. A város új óvoda épületében tornaszobát alakítottak ki, a bölcsőde épületének jelenlegi bővítése során sportolásra alkalmas helyiség is épül. A város határában megközelítőleg 8.000 hektár nagyságú erdő található, melynek turisztikai és szabadidős használata néhány éve kezdődött el. Az Othello Borháznak otthont adó, turisztikai célokat is szolgáló felújított szőlőskertben, a Gáborkertben kerékpáros pihenőhely kialakítása is tervben van.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds