Skip to main content

Emléket állítottak az ország legszebb kerékpárútjának

Emléket állítottak az ország legszebb kerékpárútjának

Az Által-ér völgyi bicikliút győzelmét mától tábla hirdeti 

A KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata idén első alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyen a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakra lehetett szavazni. A kezdeményezés elsődleges célja a hazai kerékpáros turizmus népszerűsítése volt, ugyanakkor a pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívta a figyelmet. A program népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt.

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5.494 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya-Tata szakasz lett a nyertes több mint 1.405 kedveléssel. A mai napon ennek a győzelemnek állítottak emléket az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közreműködésével az útvonallal érintett települések országgyűlési képviselője és polgármesterei, valamint a pályázat kiírásában résztvevő szervezetek képviselői.

„Nem véletlen, hogy ezt az utat választották az Év Kerékpárútjának. Ennek oka nem csak abban keresendő, hogy maga az út nagyon szép, hanem számos érdekesség, látványosság található az út közelében. Ha egy család úgy dönt, hogy végigteker ezen az úton, akkor a Turul-szobor, a Via ferrata és a Vértesszőlősőn található előember, „Samun” felül megtekinthetik a festői környezetben lévő tatai Öreg-tavat és a várat”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki Tatabányáról számos vendéggel együtt az ünnepségre is már kerékpárral érkezett, hogy első kézből oszthassa meg élményeit a nyertes úttal kapcsolatosan.

A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át. A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválaszva jó minőségű aszfalton lehet tekerni, ezért és természeti szépsége miatt a kerékpáron túrázók különösen kedvelik. Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A szabadidősport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is. Az útvonal hossza és kiépítettsége miatt családoknak egy napos kirándulásra ajánlott. Aki bevállal további
10 km tekerést, szintén jó minőségű kerékpárúton Dunaalmás magasságában eljuthat egészen a Dunáig.

Az egyértelmű, hogy erre a kerékpárútra a környékbeliek is rendkívül büszkék, hiszen szavazataikkal Ők vitték sikerre a bicikliutat. Reméljük, hogy a szavazással, az emléktáblával, valamint a külön erre az alaklomra készített, és frissen bemutatott promóciós videóval sikerül ráirányítanunk mások figyelmét is az Év Kerékpárútjára, akik kedvet kapnak egy kis kerekezésre különösen most, amikor jön a nyár és a kijárási korlátozások is enyhültek”, mondta a kormánybiztos.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds