Skip to main content

Elkészült az új rekortán borítású futópálya a Haleszben

Elkészült az új rekortán borítású futópálya a Haleszben

A székesfehérvári fejlesztést az Aktív Magyarország Program támogatta

Újabb futópályával gazdagodott Székesfehérvár közössége. A Halesz ligetben található új, egy kilométer hosszú, rekortán borítású futókört egy közös futással egybekötött sajtótájékoztatón adta át Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az Országos Futópálya-építési Program keretein belül megvalósult beruházásra a város 28,6 millió forint állami támogatást nyert, melyet ugyanekkora összegű saját forrással egészített ki.

Régi vágya teljesült a székesfehérvári szabadidősportolóknak, hiszen a Bregyó és a Túrózsáki szabadidőparkok után a Halesz ligetben is átadták az egy kilométer hosszú, sprintszakaszokkal gyorsított rekortán pályát, amely az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által meghirdetett, és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) által koordinált programban leadott nyertes fehérvári pályázatnak köszönhetően épülhetett meg.

Az eseményen Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az elmúlt 10 évben jelentős fejlesztések történtek nem csak az oktatás és az egészségügy területein, hanem a sport és a szabadidős tevékenységek támogatása terén is. Elindult például a turistaház-rekonstrukciós program, újrafestették a kerékpár- és túraútvonalakat, megújult a teljes Országos Kékkör túraútvonal, számos kilátó épült, valamint soha ennyi kerékpárút kivitelezése nem zajlott egy időben, mint most. „Mindezek mellett próbálunk a városokon belül is előre lepni. Számos programot hirdettünk meg, amelyek közül kiemelkedik az Országos Futópálya-építési Program. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy hiába a kormányzati támogatás, ha mellé nem párosul elkötelezett önkormányzati fellépés, amely szerencsére Székesfehérváron megvan.” tette hozzá a kormánybiztos.

A Halesz liget a város egyik legnagyobb szabadidőparkja, nagyon sokan járnak ide futni vagy sétálni, és játszótér, illetve fitneszjátszótér is szolgálja a mozogni vágyókat, a fehérvári családokat. Székesfehérvár Önkormányzata évekkel ezelőtt az Arconic-kal közös beruházásban hozta rendbe a Halesz ligetet, ahol mosdót, ivókutat és megfelelő pályavilágítást is kialakítottak a szabadidő aktív eltöltéséhez, így a helyszín már előzetesen is megfelelt az összes pályázati kiírásnak.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy nyilatkozott, hogy ahogy eddig is, úgy ezután is örömmel vesz részt a város minden ehhez hasonló pályázati lehetőség kihasználásában. „2010-ben arra is szövetkeztünk, hogy minden városrészben megteremtsük a sportolás lehetőségét. Jó minőségben, szép környezetben tölthetik a szabadban az idejüket a fehérváriak már a Túrózsáki úton, a Bregyóban, a Palotavárosban és a Haleszben is. Izgalmas egy kilométeres pályát tudtunk építeni úgy, hogy egy fát sem kellett kivágnunk hozzá”, emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy pályázatával azt is vállalta az önkormányzat, hogy a megépült futókörhöz kapcsolódóan évente 4 szabadidős rendezvényt szervez a mozogni vágyók számára.

Az új pálya az országos, szabadidősportot támogató program keretében 57,3 millió forintból épült meg, amelynek az 50%-át a program, a fennmaradó részt pedig a város biztosította. A Városgondnokság szakemberei rekortán burkolatú, 1004 m hosszú, 1,2 m széles futópályát építettek, amely 100 m hosszú egyenes szakaszaival kiváló helyszíne lesz a rövidtávú sprintedzéseknek is.

A pályát hivatalosan Kaufer Tamás fehérvári futó és edzőpartnerei avatták fel Révész Máriusszal közösen. A tiszteletkör után a futó úgy fogalmazott, hogy az izgalmas és érdekes vonalvezetésű pályán igazán magas minőségben sportolhatnak ezentúl a fehérvári futók. „A Haleszben eddig is remek volt futni, hiszen a street workout pálya használatával kiválóan kombinálható volt egy-egy salakos futóedzés, ami most már ezzel a nyáron is árnyékos rekortán pályával egészült ki. Azt gondolom, hogy itt még 10 vagy akár több kilométer teljesítése sem lesz unalmas.”

Bár a Halesz helyszíne előzetesen megfelelt minden pályázati feltételnek az Önkormányzat mégis úgy döntött, hogy a meglévő közvilágítás mellé pályavilágítást is épít, hogy a mozogni vágyók éjjel-nappal biztonságosan használhassák a pályát. Az összesen 30 millió forint összértékű beruházást szintén a Városgondnokság végzi.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds