Skip to main content

Egy újabb nagyszabású fejlesztéssel gazdagodott a Tisza-tó

Egy újabb nagyszabású fejlesztéssel gazdagodott a Tisza-tó

Átadták Kiskörén a Nyaralóhajózás Program báziskikötőjét

A Tisza-tó életében egy újabb fontos esemény történt, ugyanis átadták a 700 millió forint állami támogatásból megépült kiskörei MAHART-bázist. A nagyszabású beruházás eredményeként létrejött épületkomplexumban négy lábasház és egy különleges, két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó is helyet kapott. A kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is látni lehet. A Tisza-tó és környéke egyre jelentősebb turisztikai vonzerővel bír, a Nyaralóhajózási Program új kiszolgáló létesítménye pedig újabb lökést fog adni az aktív turizmusnak.

A MAHART-bázis elkészülésével a Nyaralóhajózási Program újabb mérföldkőhöz érkezett. A projekt legjelentősebb beruházásaként a kiskörei báziskikötő az egész térség turizmusa szempontjából nagy jelentőséggel bír, ugyanis a Nyaralóhajózási Program hazánk egyik legkomplexebb és legkülönlegesebb turisztikai projektje, amely összesen 4,6 milliárd forintos állami beruházással valósult meg. Az átfogó fejlesztési program nem csak a már elkészült tokaji báziskikötőt, a komplexum teljes infrastruktúrájának kiépítését és a nyaralóhajók beszerzését foglalja magába, hanem a Kiskörén tavaly elkészült hajótároló- és szervizcsarnokot, illetve a most átadott Lábasház épületegyüttesét is. „A nyaralóhajó programnak köszönhetően sok külföldi turista ellátogat a Tisza-tóhoz, és rácsodálkoznak, milyen különleges természeti kincseket rejt. Ez nekünk is segít felfedezni, hogy milyen szép helyen élünk”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón.

Az összesen 130 lábon álló épületegyüttes egy hídon keresztül közelíthető meg. A komplexum 4 darab különálló épületből és egy központi kör alakú födémlemezből áll, amelyen a kilátó található. Az épületekben irodahelyiségek, étterem, közösségi vizesblokk és a vízi rendőrség bázisa kapott helyet. Az egész komplexum az úgynevezett mértékadó árvízszint felett van, tehát a legnagyobb árvíz esetén is száraz marad. Ahhoz, hogy ez a 800 négyzetméteres épület a nádasban megálljon, az alapozásra 510 köbméter betont süllyesztettek el a föld alatt. Mivel a lábasház Natura 2000-es területen épült, így minden elemét környezettudatosan tervezték. Az egész épületegység fűtése levegő-víz hőszivattyúval működik, a fűtés-hűtéshez az elektromos áramot pedig a csarnoképületre szerelt napelemrendszer látja el.

Az épületegyüttes koncepciója a környezetre reflektál. Az előzetes vázlatok megalkotása előtt tanulmányozták a Tisza környékére jellemző népi építészetet, leginkább tömegformák, arányok és anyagok tekintetében. Fontosnak tartották ezen gyökerekhez való visszanyúlást, hogy ne csupán egy létesítmény, hanem a hely szellemével átitatott, azt tiszteletben tartó alkotás születhessen. A kilátó eszmeisége több szálból tevődik össze. Az egyik, a Felső-Tisza vidéken levő Szatmárcseke református temetőjének csónak alakú fejfái, a másik pedig a tiszai horgászladik geometriája.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds