Skip to main content

Egy nap alatt az ország körül

Egy nap alatt az ország körül

Szombaton (2021. október 9.) egy országkerülő túrán vehetsz részt velünk! Az Országos Kékkör 2550 kilométeres hosszát a Magyar Természetjáró Szövetség 143 szakaszra osztotta, ezekre a szakaszokra jelentkezhetsz, ahol szakvezetett túrán ismerheted meg Magyarország egy-egy részét. A jellemzően 10-20 km-es szakaszok bárki számára teljesíthetők korosztálytól függetlenül. A legtöbb útvonal végigjárásához nem szükséges sem különösebb felkészültség, sem kimagasló edzettség, családok számára is élvezetesek.

Minden túrára 50 kirándulót várnak. Számos népszerű szakasz már betelt, de ajánlunk pár olyan izgalmas útvonalat, amelyekre még van lehetőséged jelentkezni. Budapesttől egy nagyobb kőhajításnyira, a Vértesből indul az egyik legromantikusabb túra. Gántról Bodajkra kirándulunk, a Vértes szélétől a Bakony széléig. Gántot elhagyva a Géza-pihenőhöz kapaszkodunk fel, ahonnan rálátunk a ránk váró tájra: a végtelen bükkösök birodalmára. Az erdőből kiérve a csókakői vár panorámája varázsol el. Innen a Vár-völgy szurdokán keresztül leereszkedve jutunk el Bodajkra, a túra végpontjára.

Ha nehezen szakadsz el a fővárostól, a Rozália téglagyártól indulva követheted velünk a kék jelzést. A Teve-szikla mészkőformái biztosan emlékezetessé teszik a túrát, ahonnan a Kis-Kevély és Nagy-Kevély közötti nyergen keresztül vesszük az irányt Csobánka felé. A lakott területeket kikerüljük, de megcsodálhatjuk az Oszoly tövébe épült települést. A túra végén a Pilis megvillantja mészkövét: a Dera-szurdok vadregényes szikláinak szorításában, a patakot hidakon és ösvényen kísérve érjük el Pilisszentkeresztet.

Az Aktív Magyarországgal barangolhatod be a Mecseket: a túra első felében a Zselic panorámái várnak, így érkezünk el Abaligetre. A faluról elnevezett barlang az ország egyik legszebb cseppkőgyűjteményével büszkélkedhet. A Mecsekbe átvándorolva szép szintkülönbséget kell leküzdenünk, de a Jakab-hegyi kilátóról elénk táruló táj látványa megéri a fáradságot.

Egy rövid kirándulással várunk az Alsó-Bodrogköz tájain, hossza miatt kiváló családi program. A pácini gyülekezéshez a mesebeli reneszánsz Mágóchy kastély biztosítja a hangulatot. Elindulva sokáig a szlovák határ mellett kanyargunk, nádasok, mocsári erdők, patakok és tavak díszítik ezt a tájat. Karcsán nemcsak a kéktúrás bélyegzőt találjuk, de egy kedves Árpád-korból fennmaradt kis templomot, tájházat és a Karcsa-csatornából felduzzasztott tavat is. Karosra, túránk végére érve kiváló programlehetőséget nyújt a Honfoglalás Kori Látogató Központ.

Ez csak négy szakasz a 143-ból. Még nagyon sok túrára fogadnak regisztrációt, amelyet a Kéktúrázás napja honlapján tehetsz meg. Mindegyik túra vezetett, ingyenes és regisztrációhoz kötött. Találkozzunk a kéken szombaton! Indulj el!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds