Skip to main content

Egy helyen az elmúlt öt év kedvenc kerékpárútjai: te melyiket tekered végig?

Bringás tókörök – ne csak kerülgesd, kerüld meg őket!

Az idei esztendő már az ötödik a sorban, amikor több ezernyi szavazattal megválasztottátok az Év Kerékpárútját. Ez azt is jelenti, hogy idén immár öt díjnyertes bringatúra közül választhattok úti célt a kora nyári hétvégékre! Hogy ne kelljen keresgélnetek, egy csokorba gyűjtöttük a 2020 óta megválasztott közönségkedvenc utakat. Íme, az öt kiválasztott, az utóbbi évek legjobb bicikliútjai – na, és a hozzájuk tartozó túrák, hogy kész tervvel a zsákotokban indulhassatok neki(k).

2024. BEREGI KÖR

Fedezd fel a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait ezen a kerékpáros élménytúrán, amely 2024-ben elnyerte az Év Kerékpárútja címet! A Gergelyiugornyáról induló túra első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is, Tarpán pedig megnézheted az Alföld egyik romvulkánját, a Nagy-hegyet. A körtúra során számos kerékpáros pihenőnél és túraközponton kifújhatod magad. Nyáron hűsölj egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai strandon!

2023. WENCKHEIM KERÉKPÁRÚT

Látogasd meg a Wenckheim család által épített gyönyörű kastélyokat! A 2023-ban az Év Kerékpárútjának választott Wenckheim kerékpárút első célpontja a gerlai, majd a pósteleki kastély. Utóbbinak már csak romantikus romjait csodálhatod, de az épületnél található telepített kronoszkóp segítségével régi pompájában tárul eléd a kastély. Ezután a Gyulát, Békéscsabát és Békést összekötő Élővíz-csatorna partján tekerj vissza Békéscsabára! A belvárosból kerékpárút visz az utolsó, egyben legimpozánsabb látnivalóhoz, az Ybl Miklós által tervezett szabadkígyósi Wenckheim-kastélyhoz.

2022. A DESEDA-TÓ MEGKERÜLÉSE

A Deseda-tóhoz Kaposvárról bringaút vezet, így az autóforgalom nem zavar majd tekerés közben. A Deseda igazi szabadidős paradicsom, a 2022-es év legjobbjának választott kerékpárút és a három bringás pihenőhely felhőtlen élménnyé varázsolja itt a kerekezést. A játszóterek és a gyerekbarát strand miatt a családosok szívébe lopta magát a vidék, amely minden szögből szép, de a vízparti kilátóból a leglátványosabb. Ne hagyd ki az arborétumot és a lombkorona-tanösvény panorámáját! A nap zárásaként a Fekete István Látogatóközpont remek kiállítása teheti teljessé a Deseda-élményt.

2021. TISZA-TÓ, POROSZLÓ–TISZAFÜRED

A 2021-es Év Kerékpárútjával válik teljessé a kis Tisza-tó-kör, amely könnyen teljesíthető kezdő bringásoknak is. Indulj te is útnak családdal, barátokkal! A tavat körülvevő gáton 65 kilométeres, kiépített kerékpárút vezet végig, Poroszló és Tiszafüred között pedig átkelhetsz a 2020-ban épült látványos biciklis hidakon. A kiskörön tekerve szinte végig a tó páratlan szépségében gyönyörködhetsz, az utat számos strand és vendéglátóegység tűzdeli. Ha elfáradtál, vagy hajózni támad kedved, rövidítsd le a kört az új biciklis komppal, amely Tiszaderzs és Dinnyéshát között közlekedik!

2020. TATABÁNYA–TATA AZ ÁLTAL-ÉR MENTÉN

Indulj el Tatabányáról, s hamarosan eléred a 2020-ban az Év Kerékpárútjának választott szakaszt, amely az Által-ér mentén, vízparti házak ölelésében fut. A túra fő látványossága a tatai Öreg-tó, amely a partján található építészeti emlékekkel – mint a Tatai vár vagy az Esterházy-kastély – népszerű kirándulóhely. Tatától egy darabig országúton kell tekerni, majd két emelkedőt leküzdve éred el a festői szépségű Bokodi-tavat. Oroszlányban is kerékpárúton jutsz el a városkapuhoz és a víztoronyhoz, majd az izgalmas látványt kínáló Által-ér kanyarulatait követve érkezel vissza Tatabányára.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds