Skip to main content

Digitális Vándor: mobilozz a természetben!

Digitális Vándor: mobilozz a természetben!

Telefonnal a kezünkben fedezhetjük fel Magyarország e-ösvényeit

Vajon felismerjük-e a bükkfa termését vagy tudjuk-e hol találkozhatunk túzokkal, és ha találkoznánk is eggyel, tudnánk-e, hogy milyen madár repült el a szemünk előtt? Az erdőkön-mezőkön kirándulva a természet számos kincsét mutatja meg, amelyeket nem ismerünk, ezért csak elsétálunk mellettük. A 2020. szeptember 4-én, Kapolcson, a Művészetek Völgyében bemutatott új alkalmazás segítségével most játék és kalandozás közben ismerhetjük meg egy kicsit jobban a természetet, és persze Magyarországot.

Kaland mindenütt akad! Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK), valamint az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 12 e-ösvénnyel indítja útjára a Digitális Vándor applikációt, amely a jövőben folyamatosan bővülni fog. Hazánk összes nemzeti parkjában találhatunk e-ösvényt. Például Kapolcson világgá mehetünk a molnárlegény társaságában, a Gellérthegyen időutazáson vehetünk részt, Budapest II. kerületében pedig a Móra Könyvkiadónak köszönhetően Vuk kalandjainak járhatunk utána.

„Ha a modern kor gyermekét magára hagyjuk, akkor elfoglaltságként azonnal a mobiltelefonja után nyúl. A feladat az, hogy ez elsősorban ne így legyen, hanem meghozzuk a kedvüket a túrázáshoz, a kiránduláshoz, az aktív időtöltéshez. Ez az új fejlesztés nem azt kéri a gyermekektől, hogy feltétlenül tegyék le a telefonjaikat, hanem pont ellenkezőleg: az okoskészülékek használatával hív hazánk természeti és épített környezetének a felfedezésre. Bízunk abban, hogy ezzel az innovatív megoldással sok gyereket sikerül rávenni arra, hogy minél több időt töltsön a természetben úgy, hogy közben a látásmódjukat, a tudásbázisukat is fejleszteni tudjuk” osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy a 2021 júniusára célul kitűzött 100 darab e-ösvény elkészítéséhez feltétlenül szükségesek a kreatív helyi és térségi kezdeményezések, hiszen igazán élménydús kalandösvények csak így születhetnek. Az alkalmazást fejlesztő AÖFK várja önkormányzatok, civil szervezetek jelentkezését, akik szívesen fejlesztenének a saját térségükben e-ösvényeket.

Az alkalmazásban szereplő e-ösvények bejárása során a természeti kincsek mellett kultikus épületekkel, régi mesterségekkel is megismerkedhetünk, vagy akár összefuthatunk kedvenc mesehősünkkel. Az útvonalak állomásról állomásra kérdésekkel, feladatokkal várják, hogy felfedezzük őket. A helyes válaszért természetesen nem marad el a jutalom: videók, 3D és kiterjesztett valósággal odavarázsolt állatok, természeti jelenségek teszik még izgalmasabbá túránkat. Minden ösvény meglátogatásával jelvényeket gyűjthetünk az elvégzett feladatokért cserébe.

Rácz András környezetügyért felelős államtitkár ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy „ma a nemzeti parkok igazgatóságainak munkája messze túlmutat a védett természeti környezet, a védett állat- és növényfajok megőrzésen, hiszen egy megváltozott társadalmi igénnyel állunk szemben. Mivel az igazgatóságok területére látogató vendégek száma éves viszonylatban már meghaladja az 1,6 millió főt, így a lehetőségek, a programok, a megoldások tárházát folyamatosan bővíteni kell úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat, azok állapotát fenntartható módon őrizzük meg a jövő nemzedéke számára”.

A Digitális Vándor mobilalkalmazás ingyenesen tölthető le a Google Play vagy App Store áruházakból, és offline használható az e-ösvényeken. Az alkalmazás segítségével egyszerre lehetünk jelen az offline és az online térben, hiszen egyik kezünkben a kijelzőn repül a gyöngybagoly, a másik kezünkkel pedig megtapinthatjuk a fa törzsén lévő odúját.

A látogatók a kapolcsi túrát a Völgyhétvégéken próbálhatják ki első alkalommal. Szeptembertől négy hétvégén át könnyed kulturális eseménysorozattal várja a látogatókat a Művészetek Völgye stábja. A Völgyhétvégék koncertjein, kiállításain, túráin, előadásain, filmvetítésein, beszélgetésein összesen 500 fő vehet majd részt, egy-egy hétvégéjén pedig megnyitnak a Művészetek Völgye kedvenc udvarai is.

„Már tavaly is nagyon örültünk annak a számtalan sportprogramnak, melyeket a kulturális, művészeti eseményeken felül a rendezvénysorozatunkra hozhattunk. Hisszük és valljuk, hogy a kulturált kultúrafogyasztással együtt járhat az aktív életmód is. Éppen ezért kulturális programjaink mellett számos aktív programot is kínálunk az ide látogatók számára, például különböző e-kerékpár túrákat, futó- vagy hagyományos túraeseményeket” mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye programigazgatója. „Egyúttal szeretnénk mindenkit meginvitálni arra, hogy ne csak a Művészetek Völgye Fesztivál ideje alatt, hanem egész évben használják az ide kiépített digitális e-ösvényt” zárta beszédét az igazgatónő.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds