Skip to main content
Egyéb kategóriaBlog

Csillagtúrák Bodrogkeresztúrból

By 2022.10.13.október 17th, 2022No Comments

Bodrogkeresztúr – kincseket rejtő történelem Tokaj-Hegyalja szívében

Tokaj-Hegyalja szívében, a kanyargó Bodrog partján áll a több ezer éves múltú település, Bodrogkeresztúr. A település igazi csemege az ízek szerelmeseinek, a természet és a történelem titkait keresőknek. Fantasztikus pincetúrák várnak a borvidék egyik legnagyobb történelmi múltú pincerendszereiben. Ha valaki kényelmesebben ismerné meg Bodrogkeresztúrt, az elekromos kisbuszos túrákat választhatja. Aki viszont túrázva ismerné meg a környéket, igazi kincsesbányára talál – az utóbbi időben olyan szolgáltatások láttak itt napvilágot, melyek csillagtúra-központtá varázsolták Bodrogkeresztúrt. Amellett, hogy most már gyalog, kerékpáron és evezve is érdemes itt barangolni, időben is bővült a kínálat, már ősszel és télen is széles programlehetőség várja az ide érkezőket.

Gyalogtúra a tarcali Áldó Krisztus szoborhoz

Könnyű, bárki számára teljesíthető sétával eljuthatunk a szomszédos településre, Tarcalra. Kihagyhatatlan a település határában magasodó 8,5 m magas és 50 tonnás Áldó Krisztus szobor. A körpanoráma lélegzetelállítóan szép a szobor mellől, lábunk alatt Tarcal terül el, a szem egészen az Alföldig is ellát. A kényelmes padokon kipihenhetjük magunkat, vagy sütkérezhetünk a napsütésben.

Aki jobb szeretne biciklire pattanni, nem kell otthon hagynia kétkerekű paripáját. Az útvonal bejárható két keréken is. Azonban a kerékpárt érdemes a szobor alatti parkolóban elhelyezett tárolókban hagyni, és gyalogosan felkaptatni a szoborhoz vezető lépcsősoron.

Ahol az Alföld és a Zempléni-hegység találkozik… irány a Nagykopasz!

Az 516 méter magas hegy a Tokaj-Eperjes hegylánc legdélibb és egyben legifjabb vulkáni tanúhegye. A Tokaji-hegy (más néven Nagykopasz) élővilága páratlan, itt található az ország legnagyobb gyapjas őszirózsa állománya. Az augusztus-szeptemberben érkezők örömére sárgába borul tőle a vidék.

A Bodrog vidéke legendák otthona is, melyek természeti jelenségekre adnak magyarázatot – természetesen a népi hiedelemvilágnak megfelelőt. A történet szerint egykor a hegyen tündérek éltek, akik néha bizony igen játékos kedvűek voltak. Egy alkalommal az egyik hegyen lévő sziklát elvarázsolták, ha bárki hozzáér, nyomban kővé változik. Az eső elől menekülő pásztorok pórul jártak, ugyanis védelmet keresve mind a szikla alá bújtak, és kővé is dermedtek. Idővel a kövek belepotyogtak a Bodrogba. A tündérek jószívűek voltak, megsajnálták a kővé változott pásztorokat, a lelküket felvitték a hegyre, hozzáértették a kőhöz, és mind visszaváltoztak emberré. A kövek azonban ma is ott vannak a Bodrog folyó vizében.

A Bodrog csodái

A falu nevében nem véletlen szerepel északi folyónk neve. Bodrogkeresztúrról kenuval vagy SUP-on lehet felfedezni a kivételes vízi világot. Magyarországon mára már ez az egyetlen olyan terület, melyet a tavaszi áradáskor mindig elönt a víz – ezt igyekszik megvédeni a Bodrogzug Tájvédelmi Körzet. Nem véletlen, hogy a vízimadarak jól érzik itt magukat. Megcsodálhatjuk a magyar természetvédelem címerállatát, a nagykócsagot, és ha elég figyelmesek vagyunk, megleshetjük a folyton rejtőzködő harist is.

A Bodrog vize rendkívül lassú folyású, így kevésbé gyakorlott vízitúrázóknak ideális terep. A Bodrogzugban normál vízállásnál mintegy 27 kilométernyi evezés várja a kalandozókat, amely körtúraként is teljesíthető. A Bodrogzug látogatása engedélyhez kötött, így indulás előtt mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságával.

 

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00027 Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése című pályázat keretében valósult meg.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds