Skip to main content

Csillagfényes éjszakázás: hogyan bivakolj?

Csillagfényes éjszakázás: hogyan bivakolj?

A millió csillagos szállás

A csillagos ég alatt aludni sokunknak a szabadság fogalmához legközelebb álló élmény. Ott ütsz tanyát, ahol akarsz, amikor akarsz. És ha sátrat sem viszel magaddal, máris bivakolásra adtad a fejed, még ha nem is hallottad ezt a francia eredetű szót soha. A bivakolás a szabad ég alatti táborozást jelenti, még a sátor fala sem véd ilyenkor. Ha magaddal viszed a ponyvából készült „csigaházad”, azt már vadkempingnek nevezzük.

De akkor bárhol bebújsz a hálózsákba és kész? Szinte. A Magyarországon érvényes szabályozások szerint magánterületen kívül térhetsz nyugovóra, illetve nem éjszakázhatsz kiemelt természetvédelmi területeken. Ha 24 óránál többet táboroznál egy helyen, ahhoz az adott erdészet, nemzeti park stb. engedélye szükséges, de egy éjszakát gond nélkül maradhatsz. Tervezéskor ellenőrizd, hogy szabályos-e a táborozásod!

Fekhelyek személyre szabva

Megtervezted a hétvégi gyalogos vagy bringatúrát? Pakolj is össze! Bivakolni sokféleképpen lehet. A legpuritánabb, ha csak egy polifoamot terítesz le, és be is csukod a szemed. Persze legtöbbször egy hálózsák is jól jön, hogy ne fázz meg éjszaka. Az ínyencek kis felfújható párnát is vihetnek magukkal. Ugyanennyi felszerelést kell pakolnod, de kissé kényelmesebben alszol, ha védettebb helyen hajtod nyugovóra a fejed. Nem véletlen, hogy az ősember is barlangban lakott (legalábbis az a néhány, aki barlang közelében élt), neked is jó opció az éjszakázásra – itt különös figyelemmel legyél az állatvilágra! A túraösvények mentén lépten-nyomon találsz pihenőhelyet, esőbeállót, ezek is remek védelmet nyújtanak, és jó esetben még asztalod is van a reggeli kávézáshoz.

A következő lépés, ha beszerzel egy, erre a célra gyártott bivakzsákot. Derékaljaddal, hálózsákoddal belebújva a fák alatt is száraz maradsz, illetve a hideg ellen is plusz védelemmel szolgál. A bivakolás igazi svájci bicskája a ponyva. Ha akarod, sátrat építesz belőle, ha akarod, csak tetőként kifeszíted a fákhoz, de magad alá is teheted, hogy ne vizesedj át a föld nedvességétől.

Komfortban talán a legtöbbet a függőágy nyújtja. Két fa vagy oszlop kell hozzá, és mindig ugyanolyan kényelmes, nem nyom sem kő, sem gyökér. Manapság kiegészítők egész tárháza kapható hozzá, így a szúnyogoktól vagy a hidegtől is távol tarthatod magad. Bármelyik megoldást is választod, fejlámpát mindenképp csomagolj a hátizsákodba!

Vendégek vagyunk

Bivak ide vagy oda, van pár szabály, amit a természetben alvással be kell tartani. Nincs hangulatosabb egy erdei tábortűznél, de ezt nagyon körültekintően lehet csak meggyújtani, tűzgyújtási tilalom alatt pedig a mező közepén se jusson eszedbe! Noha nem fizettél érte, de a vendéglátód a természet, őt is ugyanúgy tisztelni kell. Ezért úgy hagyd el táborhelyedet, ahogy kaptad (na jó, a lelapított fű talán belefér)! De a szemét semmilyen formája nem, még az ételmaradék sem! A vadállatok nagyon örülnek neki, de nem vagyunk a kajafutárjuk.

Van, aki medve módjára végigalussza az éjszakát, van, aki minden zörejre felrezzen, de egy biztos: mindenképp mosollyal kelsz az arcodon, hogy nem a hálószoba fala, hanem egy bükkerdő látványa fogad.

Túlélő lista bivakoláshoz

hálózsák/függőágy
ponyva magad alá (ha hálózsákot viszel)
felfújható derékalj/polifoam
bicska
fejlámpa/zseblámpa (a telefonodon kívül)
víz, ha nincs melletted forrás
powerbank a telefonod töltéséhez
vízhatlan esőkabát, legjobb egy esőponcsó
kemping gázfőző, ha meleget ennél

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds