Skip to main content

Túrainfó

Ezen a túrán a Börzsöny egy távolabbi szegletében kalandozhatsz. Kemencéről kisvasúttal Magyarország legkisebb nyomtávú vasútján is megteheted meg az út elejét, hiszen a tényleges túra a kisvasút végállomásától indul a Csarna-völgyben, a Fekete-völgy panziótól. A túra az egykori kisvasút vonalán halad tovább, ami ma már csak nyomokban látható sínpárt, valamint csodálatos ösvényeket jelent. Az utad során felfedezheted mekkora erővel törekszik a természet arra, hogy visszavegye, ami az övé. Az egykori síneket követve, a vadregényesvölgyön át a Csóványos nyugati nyúlványán lévő Kőkorsó szikláihoz érsz, majd a jégkár pusztította bükkösben, a Börzsöny legmagasabb hegyének oldalában fel a Magosfára, a hajdani Tátralátóra vezet az út. Csodálatos panorámában gyönyörködhetsz a csóványosi kilátóból, majd bérceken, nyergeken keresztül, a Godóvár oldalában ereszkedsz vissza a Fekete-völgybe.

Látnivalók

Csarna-völgy

Az egykori kisvasút pályájának nyomvonala mentén egy igazán páratlan völgy-sétát tehetsz meg, mely során szemmel kísérheted a múlt és a jelen találkozását. A természet ereje mutatkozik meg ebben a völgyben, néhol az egekbe nyúló sínek, vagy a hordalék lepte pályaszakaszok látványa kelt olyan érzést, mintha egy teljesen más ország elhagyatott bányáiban kóborolnál.

Csóványosi kilátó

A Börzsöny legmagasabb csúcsa minden túrázó kedvence, hiszen mind a négy égtáj felől könnyen megközelíthető, ráadásul a tetején egy egykori geodézia torony áll, melynek a tetejéről csodálatos a panoráma. Igazi kuriózum, hiszen tiszta időben a Magas-Tátra csúcsaiban valamint a Schneeberg hegyvonulatában is gyönyörködhetsz innen. Innen további felfedezőutakra indulhatsz a Nagy-Hideg-hegyre, vagy éppen a Nagy-Mána gerincre.

+ Programtipp

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A kicsiny, de bájos falu szélén, a Börzsönyi kék jelzés mentén található hazánk igazi kuriózumának számító, kis nyomtávos kisvasút pályája. A 2000-ben felújított vonal egy csodálatos múzeumtól indul, ahol betekintést nyerhetsz a Börzsöny egykori vasúti életébe. Indulás előtt érdemes itt is alaposan körbenézned.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.8 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval a Dunakanyar felől, valamint az új 2-es úton is megközelíthető, tömegközlekedéssel Szobig vonattal, majd onnan a Volánbusz járataival juthatsz el Kemencére.

Feketevölgy Panzió 2638 Kemence, Feketevölgy

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds