Skip to main content

Bölcs fák közötti merengés – Kóstolj bele az ökoturizmus új formájába

Bölcs fák közötti merengés – Kóstolj bele az ökoturizmus új formájába

Mennyi mindent tudna az ember, ha 2-300 évig is élne?! Valószínűleg sokkal nyugodtabban és bölcsebben szemlélnénk a világot. Így vannak ezzel a „bölcs fák”, akiknek az életciklusa jóval túlmutat rajtunk. Egy különleges projekt most az ő megismerésükre invitál minket.

Fiatal arborétum öreg fákkal

A bölcs fák megismerését Naszályon, az ország legfiatalabb arborétumában, a Bán-Malomliget Arborétumban kezdjük, amely egy 500 éves malom köré épült kert. A malom érdekessége, hogy a kerekét az a tatai meleg vizű Fényes-forrás vize hajtja, amely egész évben táplálja a kert területén található, nagyjából 80 éves fehér fűz gyökereit is. A fehér füzek elérhetik a 100 éves kort is, ehhez megfelelő körülményeket kell számára biztosítani. A hatalmas, 5 méter átmérőjű agg fűzfának minden esélye megvan rá, hogy elérje ezt a kort. Külön kis „fun fact”, hogy a kultikus „Szegény gazdagok” című film forgatási helyszíneként is szolgált az arborétum.

Bölcs fák Facebookja

A Wisetrees projekt a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) és a szlovák Narodny Trust együttműködésében valósul meg. A program célja kettős: egyrészt szeretnék felhívni a látogatók figyelmét az idős fákra, mint különleges botanikai értékekre, másrészt pedig szakmailag szeretnék segíteni a fák ápolását végző szakembereket. A Bölcs Fák program oldalán jelenleg 33 kert 50 különleges fája között keresgélhetnek az érdeklődők. Mi a projekt felhívására látogattunk meg három különleges helyszínt.

Malonya, ahol Ázsia és Amerika összeér

Malonyán, a Szlovák Tudományos Akadémia arborétumában „összefutunk” egy hatalmas fekete tölggyel. Ő a kert egyik legcsodásabb lakója, amelynek 67 hektárján 2300 féle növényt találunk. Az arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi Istvánnak köszönhetjük, aki egyébként a Jeli Arborétum alapítója is volt. A gróf azzal a céllal hívta életre ezt a kertet, hogy a Kelet-Ázsiából, Koreából és Észak-Amerikából származó több száz örökzöld, fás növényt akklimatizálhasson. Az így létrejött mind a mai napig egyedülálló a világon, így ha a Felvidékre látogatunk, akkor mindenképpen ejtsük útba, a kertet Nyitrától egy kőhajításnyira találjuk keleti irányban.

Vácrátót, a „ciprusbabák” bölcsője

Harmadik találkozónkat Vácrátóton tartjuk, ahol egy 150 éves virginiai mocsárciprussal van „randink”. A fa körül a felszínre törő légzőgyökerek („ciprusbabák”) olyan látványt nyújtanak, mintha egy különleges mesevilágba csöppentünk volna. Ámulatba ejtő a „babák” látványa, amelyek alapvetően az oxigént biztosítják a növény föld alatti, tartósan vízben álló gyökerei számára. Csak itt, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben tényleg egy teljes napot el lehet úgy tölteni, hogy az ember nem érint kétszer egy helyszínt, ugyanis összesen 10 kilométernyi sétautat járhatunk itt be, vagyis kirándulásnak is megteszi a terület meglátogatása.

Ha te is szeretnél ilyen gyönyörű matuzsálemek között sétálgatni, akkor látogass el a wisetrees.eu weboldalra.

A projekt részeként készülő adatbázisban azok a történeti és botanikus kertekben élő „bölcs fák” szerepelnek, amelyek nemcsak koruk miatt, hanem az őket övező történetek kapcsán is érdekesek. Az oldal abban is segít, hogy megtervezd saját kirándulásod a gyönyörű, de sokunk számára rejtőzködő nagy fák mentén. A Bölcs Fák listáját folyamatosan bővítik majd, így érdemes folyamatosan figyelned az oldalt!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds