Skip to main content
AlföldKörös-vidékTuristaház

Bihari Madárvárta

By 2021.01.12.január 24th, 2022No Comments

Békés megye északkeleti csücskében fekszik hazánk egyik legkevésbé ismert, ugyanakkor igen változatos térsége, a Kis-Sárrét. Mocsarak, erdők, rétek, holtágak és szikes gyepek ölelésében itt alakították ki hazánk második legnagyobb halastórendszerét, a Biharugrai- és Begécsi-halastavakat a múlt század közepén. A változatos élőhely különleges növény- és állatvilág otthona, mely gazdagság egész évben kínál látnivalót a természet szerelmeseinek. A 2007-ben megnyílt Bihari Madárvárta a Kis-Sárrét egyik meghatározó településén, Biharugrán várja az oda látogató iskoláscsoportokat, családokat, turistákat szálláshellyel és változatos programokkal.

Szolgáltatások:

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltetésében működő Bihari Madárvárta egész évben várja vendégeit, mely a legnagyobb férőhelyű szálláshely a térségben. Fekvésénél fogva jó kiindulási pont a Kis-Sárrét felfedezéséhez a magyar és a román határ mindkét oldalán.

Az épületegyüttes Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településről burkolt út vezet a Madárvártáig. A létesítmény háborítatlan természeti környezetben tökéletes helyszín erdei iskolai programok, táborok megrendezéséhez, de családi rendezvényekhez, baráti összejövetelekhez is gyakran igénybe veszik.

A közösségi épület 90 nm-es nagyterme előadások, foglalkozások lebonyolításának színtere és a hozzá kapcsolódó melegítőkonyhával az étkeztetés megoldására is alkalmas. A csatlakozó fedett terasz természeti környezetben zajló közösségi foglalkozásoknak biztosít helyszínt. Az épület teljes felszereltségéhez egy komplex oktatási eszközrendszer is hozzátartozik (TV, projektor, DVD, diavetítő).

A komfortos szállásépület összesen 43 fő elszállásolására alkalmas, illetve további 40 fő részére van lehetőség sátrazásra. Étkezés igény szerint rendelhető. A bérelhető kerti kemence mellett a kerti főzéshez, sütögetéshez tűzrakóhely és bográcsok is rendelkezésre állnak. A helyszínen kerékpárkölcsönzésre van lehetőség. A közel két kilométer hosszúságú Sző-réti tanösvény a Bihari Madárvártától indul és ide is érkezik vissza. A tanösvényt végig járó vendégeink különleges élőhelyeken sétálva ismerhetik meg a fokozottan védett terület értékes élővilágát.

Látnivalók a környéken:

Tisza-kastély, Sző-réti tanösvény, Szabó Pál Irodalmi Emlékház, Madárles a Biharugrai- és Begécsi-halastavakon, Falumúzeum

Turistaház adatlap

Országrész: Alföld
Helyszín: Biharugra
Férőhely: 43

Elérhetőség

Telefon: +36/(66)313-855,
+36/(30)687-0816

E-mail: madarvarta@kmnp.hu
Weboldal: http://www.kmnp.hu/hu/bihari-madarvarta
Facebook: www.facebook.com/korosmaros
Cím: 5538 Biharugra, külterület 0310/3 hrsz.
GPS: 46.975740°, 21.641228°

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds