Skip to main content

Bemelegítő túrák – Aktívan télen is!

Családi kirándulások a Soproni-hegységben

Igaz, tél van, és talán a hó is esik, de ez ne tántosíton el a téli túrázástól! Ebben az évszakban is nagyon fontos a testmozgás!
Akár a téli napsütésben, akár a hófödte tájon lépkedsz, vagy a sárban dagonyázol, semmihez nem hasonlítható élmény az év ezen szakában túrázni.

Ha eddig nem mozogtál, akkor érdemes a fokozatosság elvét betartani, így az alábbi ajánlónkban kizárólag 10 km alatti, könnyű, ám látványos túrákat gyűjtöttünk össze.

Lássuk a túrákat, és indulj el egy aktív úton télen is!

Badacsonyi körtúra

Sokszor csodáltad már a Balaton ikonikus tanúhegyét, a Badacsonyt? Ideje, hogy ne csak távolról gyönyörködj a 438 méter magas hegyben, hanem annak tetejéről is szemügyre vedd a panorámát!

A felvezető 8,4 km hosszú körtúrán olyan látnivalók várnak, mint a Szent István kápolna, a Kisfaludy-kilátó, a Ranolder-kereszt és a Bujdosók lépcsője.

Mivel ez a tanúhegy a Balaton északi partjának egyik legmagasabbja, így némi emelkedőt le kell majd küzdened, de garantáljuk, hogy a kilátás miatt megéri az erőfeszítést.

Kalandozás a Badacsony tetején

Az Isten tenyere és Palócföld csodái

A 2020-ban átadott kilátóról, az Isten tenyeréről (más néven: Kéz-kilátó) talán már hallottál, ugyanis megépítése óta óriási népszerűségnek örvend különleges kinézete miatt. Ám azt már kevesen tudják, hogy ez az építmény az Országos Kéktúra nyomvonalán található.

Az általunk ajánlott körtúra Hollókőről indul, és utad során megcsodálhatod a Cserhát lankáit, az Isten tenyerét és a tavaly felújított hollókői várat is.

Palócföld ékszerdobozától Isten tenyeréig

Túra az ország első tanösvényén

Sopron nemcsak a hűségéről híres, hanem arról is, hogy itt adták át 1971-ben az ország első tanösvényét, amit az ott található színpompás virágokról, a ciklámenről neveztek el.

A Lővérektől induló 8,6 km-es túra útvonalát fenyvesek, meredek kaptatók teszik még izgalmasabbá, illetve itt található a soproniak egyik kedvenc kilátója, a Várhely-kilátó is.

Fedezd fel az ösvényt a Digitális Vándor applikációval! Utadon egy régi mondát eleveníthetsz fel, és az app segítségével az egyébként ősszel virágzó cikláment is megcsodálhatod kiterjesztett valóság formájában.

Hegyi élmények az ország első tanösvényén

Gyöngyök Útja Nógrádban

Lépj egy kicsit a középkori zarándokok nyomába a nógrádi vártól induló túránkon! A vár megtekintése után a Via Margaritarum, magyarul a Gyöngyök Útja zarándokúton visz majd utad, és a túra vége felé, kis kitérővel a Csurgó-forrás hűvös vizét is megkóstolhatod.

Ha még bírja a lábad, sétálj ki a Kálvária-dombhoz és csodáld meg a várat kicsit messzebbről is!

Titkos tipp: a közelben, a gyönyörű erdő szívében található Nógrádi vadasparkban magaslesről, traktorról vagy egy teherautó platójáról lesheted meg a környék vadállatait!

Középkori zarándokok nyomában – időutazás Nógrád várának környékén

Barangolás Nyúltól Lila-hegyig

A Győrújbarátból induló majdnem 7 km-es körtúra úticélja a Nyúlon található Lila-hegyi kilátó. A Pannonhalmi-dombság legmagasabb pontján, népiesen a „Nyúli-havasokon” álló 313 méter magas kilátó teraszáról gyönyörködhetsz a Sokorói-dombság, a Bakony, a Vértes, a Gerecse, a Soproni-hegység lankáiban, de tiszta időben akár az Alpokalja is jól látható.

A kirándulás során, minimális kitérővel útba ejtheted a híres nyúli pincesort is. A különleges hangulatot nyújtó, restaurált borospincék mellett izgalmas felfedezni több száz éves pincék ajtajait a domboldal falában.

 

Fel, a Lila-hegyi kilátóba

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds