Skip to main content

Túrainfo

Túránk első állomása a Bükk negyedik legmagasabb csúcsa, a Bánkút mellett magasodó Bálvány. A kék háromszög jelzést követve enyhe emelkedőn jutunk fel a fémszerkezetű Petőfi-kilátóhoz. A 956 méteres tengerszint feletti magasságban álló toronyból belátjuk a Bükk-fennsíkot, a Mátrát, de tiszta időben a Tátra is feltűnik az északi horizonton.

Azon az úton, amelyen feljöttünk, visszagyalogolunk Bánkútra, majd a sárga sáv jelzésen elindulunk a Csurgói erdészház irányába. Hangulatos réteken át vezet az út, majd hatalmas, szürke törzsű bükkfák között kanyarog az ösvény. Miután a kék kereszt jelzés becsatlakozott, elérjük a Faktor-rétet, majd a ligetes Kis-Huta-réten át jutunk Hármaskút alig pár házból álló, a Bükk mélyén található településéig.

Innen továbbra is a sárga sáv jelzést követve a Bükkre oly jellemző töbrök és zsombolyok szegélyezte úton, a Huta-réten átvágva keresztezünk fenyveseket és bükkösöket, míg el nem érünk a Holló-kői pihenőhelyhez. Innen már a sárga háromszög jelet követjük, a Bükk hegység legmagasabb régióiban járva. Nemsokára az Istállós-kőre érünk, ahol kilátást nem találunk, de egy keresztet igen. A kék kereszt jelzésen folytatjuk utunkat a Veress József-emlékhely, majd a Káposztáskert elnevezésű rét felé. Innen elegyes erdőkön, néhol telepített fenyveseken keresztül térünk vissza a Faktor-réten át Bánkútra, ahonnan túránk indult.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

Bánkút, panzió előtti parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Petőfi-kilátó:

A fémből épült kilátó 18 méter magas, az alsó szintjére lépcsőkön, a felsőbb szintjére létrán lehet feljutni. Fentről csodás a panoráma, tiszta időben a Magas-Tátráig, nyugat felé tekintve a Mátra csúcsaiig is ellátni. A Diósgyőri Vas- és Acélgyár jelzőtornyának anyagát is felhasználták a kilátó építéséhez 1948-ban.

Faktor-rét:

A Bükk egyik leghangulatosabb rétje. A szomszédos réteken annak idején üveghuták működtek, a Kis- és Nagy-Huta-réttől keletre fekvő Faktor-réten a legendák szerint még Szűz Mária is megjelent a szénégetőknek. Azóta függ itt a Faktor-réti Madonna egy képesfán. A rétet szegélyező fenyvesek mesebeli hangulatúvá varázsolják ezt a helyet.

Bánkúti sípályák:

A II. világháború után kezdtek sífelvonókat építeni Bánkúton, majd megépült a Mályinkát és Bánkutat összekötő aszfaltút, így autóval is megközelíthető lett a síközpont. Mivel ez a Bükk legmagasabban fekvő régiója, évtizedekig hóbiztos pályákat találtak itt a téli sportok szerelmesei, de mára sajnos télen is inkább a túrázásé a főszerep.

+ Programtipp

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy:

A Fátyol-vízesés a Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy leglátványosabb természeti képződménye, egyúttal hazánk egyik legszebb, kiemelkedő értékkel bíró természeti jelensége. A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa különleges, lépcsőszerű képződményt hozott létre. A vízesés kialakulása a mészkőnek és a csapadéknak köszönhető, ez a két összetevő hozta létre ugyanis azt a 17 méter hosszú, tizennyolc lépcsőből álló mésztufagátat, amelyen a Fátyol-vízesés lezubog. Nevének eredete kétséges: egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkére emlékeztető mésztufáról kapta a Fátyol-vízesés elnevezést. A szélsőséges vízjárás miatt néha előfordul, hogy elapad.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Eger Tourinform

Hasonló túrák

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds