Skip to main content

Fedezd fel a Balaton őszi arcát két keréken!

Fedezd fel a Balaton őszi arcát két keréken!

A fürdőruhát már elpakoltuk, de ez nem jelenti, hogy a Balaton kevésbé lenne izgalmas az őszi napokon. Sőt, két keréken ezek a hetek jelentik az igazi szezont. Ilyenkor kellememesebb itt bringázni, hogy nem folyik rólunk az izzadság, és nem kell minden szünetben az árnyékot kergetni. Pattanj nyeregbe te is, mutatunk pár tippet a magyar tenger környékén!

Stílszerű leutazás a fővárosból

Hogyan utazz le a Balatonhoz? Hát persze, bringával! Tavaly átadták a Budapest-Balaton kerékpárutat, így idén ősszel is az egyik legjobb hétvégi program letekerni a tóhoz. Az út 120 km hosszú, úgyhogy ha érzed az erőt, egy nap alatt is lenyomhatod, de két nap alatt minden egészséges, minimális edzettséggel bíró ember végig tudja pedálozni. A legpraktikusabb a Velencei-tó környékén megszállni, így szinte két egyenlő távot kapunk, a második nap viszont könnyebb, mivel laposabb a táj.

Körbe-körbe a tó körül

A Balatonkör szinte minden természetjáró bakancslistáján szerepel. Bár már a pancsolós megállók kevésbé hívogatóak, a napkrémmel sem kell annyit vesződnöd, sokkal kellemesebb a hüvösben tekerni mint a kánikulában. Meg egy polárt bármikor magadra vehetsz, ha tényleg hüvösre ferdul az idő. A gasztronómiai élmény viszont most is adott, és a partról nézve a hullámokat is fennséges a hatalmas tó.

Rövid kerekezések

Mielőtt megijednél, hogy csak több napos expedíciókat ajánlunk, gyorsan adunk pár rövidebb útvonaltippet is. A helyi ízek a Balaton egyik fő vonzereje, ha Füredről indulsz bringázni, ez a túra igazi ínyencségekkel vár.
A Tihanyi-félszigetre vezető új bringaút számos kalandra hív: fagyizókkal, lángosossal, pihenőhelyekkel, kulturális, természeti és egyéb látványosságokkal fűszerezett útvonal, ami során a családi album is fantasztikus képekkel gazdagodhat. Ne hagyd ki a Levendula Látogatóközpontot se!
A parttól kicsit eltávolodva a kőtengerben merülhetsz el, ha a Káli-medencébe tekergő túránkat választod. De hogy ne csak az emelkedőkkel tarkított északi part teljen meg a hétvégén bringásokkal, ajánlunk egy déli partot érintő somogyi kerekezést. Kúriák egész sorát és löszpincéket láthatsz ezen a túrán.

Digitális kalandok

A látnivalókat teljesen más mélységében ismerheted meg, ha a Digitális Vándor alkalmazás vezetésével kerékpározol a Balaton partján. A megadott útvonalakon meg-megállva feladatokat kell megoldanod, rejtvényeket kell megfejtened. A gyerekek nyelvére írt fejtörőket és történeteket Csatang és Piszke, a két emberszabású földönkívüli gyerek fűzi sorba. Három ilyen ösvény vár,melyeken végigtekerve állomásról állomásra megismered a téged körülvevő világ titkait. Zamárdiból indulva Balatonlelléig, Siófoktól Balatonakarattyáig guruhatsz digitális kalandon, az északi parton pedig Balatonalmádiból tekerhetsz át a Tihany-félszigetig. Ha szemfüles vagy, még a két mesehőssel is találkozhatsz az AR technológia segítségével.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds