Skip to main content

Az új szegedi görpark akár olimpikonokat is kinevelhet

Az új szegedi görpark akár olimpikonokat is kinevelhet

Gördeszkások és görkorcsolyázók is használhatják az új létesítményt

Hosszú szakmai előkészítő munka után Szegeden átadták az Országos Görpark Program első pályáját. A görkorcsolyások és gördeszkások számára is ideális helyszín csak az első a sorban, hamarosan további hét hasonló létesítmény épül az országban.

A most átadott újszegedi pálya az Erzsébet ligetben található és alapterülete 650 négyzetméter és két jól elkülöníthető részből áll: az egyiken az utcai elemek, korlátok, szegélyek vannak többségben, a másiknál a parkos, medencés jellegű idomok jellemzők. A szabványos pályákon gyakorolni és sportrendezvényeket tartani is lehet utcai, park, illetve all-terrain kategóriában.

A pályaszerkezet is különleges, 15 centiméteres vasbeton, illetve 15 centiméteres homok-kavics-bazaltzúzalék felhasználásával készült. A rolleresek által korábban használt elemeket, melyeket a görpark helyéről elbontottak, felújítás után másutt állítják fel. A szegedi önkormányzat térítésmentesen átadja azokat a sportolóknak és segít a megfelelő hely megtalálásában is.

A pálya az Aktív- és Ökourisztikai Fejlesztési Központ által lebonyolított Országos Görpark Program keretében összesen 85 millió forintból épült, amelyből 55 millió forintot a Szegedi Önkormányzat, és további 30 millió forintot az aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda adott. Az újszegedi, és a hamarosan felépülő további hét pálya is az Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség (MOGGSZ) szakmai bírálata mellett kapott támogatást. „Az Országos Görpark Program kiemelkedően fontos a munkánkban, hiszen a görkorcsolya 2020 óta olimpiai sportág”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a pálya átadóján, aki ezzel arra is utalt, hogy a programban szereplő összes pálya alkalmas helyszín profi sportolók kinevelésére és edzéseire is.

Csakúgy, mint az Aktív Települések Program többi elemében, úgy az Országos Görpark Program során is az a cél, hogy olyan sportolásra és helyi közösségi élet összekovácsolására is alkalmas szabadtéri sportlétesítmények épüljenek, amelyek lehetővé teszik a felnőtt lakosság ingyenes és mindennapos sportolását. Nem utolsó sorban ezek a bringaparkok, görparkok és más létesítmények olyan izgalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a hagyományos játszóterekből már kinőtt gyerekek számára, amelyek akár a számítógépes játékokkal is felvehetik a versenyt.

Fotók: Szabó Luca

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds