Skip to main content

Ez az új jurtaszállás a Bükk tetején a gyerekek kedvenc táborhelye lehet

Ez az új jurtaszállás a Bükk tetején a gyerekek kedvenc táborhelye lehet

Bükkszentlélek pálos kolostorromja közelében épült egy új Vándortábor bázis

A Bükk szívében, meseszép környezetben adták át a kerékpáros Vándortáborok új bázishelyét. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhető 40 millió forintos fejlesztés elsősorban az aktív- és ökoturizmust kívánja élénkíteni, valamint népszerűbbé szeretné tenni a természetjárást és az aktív kikapcsolódást a térségben. A Szentlélek Turistapark területén kialakított jurtasátrakban már idén is több száz gyerek szállhat meg, de a táborozási időszak leteltével a nagyközönség előtt is nyitott lesz a foglalási rendszer.

 A Bükk Magyarországon a „leg”-ek hegysége. A több mint 30 darab 900 méter feletti csúccsal a legmagasabb átlagmagasságú hegység itthon, de hazánk 100 legmagasabb csúcsából 59 is itt található. Ezen felül a legtöbb eddig ismert magyarországi barlang – több mint 1.000 – szintén itt rejtőzik. Végül pedig a Bükk rendelkezik a legtöbb forrással, valamint a legnagyobb összefüggő erdőséggel. Ugyanakkor van még egy „leg”-je, amely a felsorolást gazdagítja. A Szentlélek Turistapark Miskolc külterületén, Bükkszentléleken található, amely 750 méteres tengerszint feletti magasságával Magyarország legmagasabban fekvő kempingje. A terület 1990-ig katonai célokat szolgált, ma már elsősorban a természetbarát turistáknak nyújt szolgáltatásokat. Különböző kategóriájú szálláshelyek, kempingezési lehetőség, játszótér, sportpálya, mászótorony, szabadtéri konyha és változatos kültéri programlehetőségek várják a látogatókat.

A Turistapark kínálata az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával most 6 darab, egyenként 6 méter széles jurtasátorral bővült, elsősorban a Bükk-Aggteleki-Karszt kerékpáros Vándortábor kiszolgálására. A fejlesztés a 36 fő befogadására alkalmas sátrakon felül kerti közösségi épületet, a kiszolgáló vizesblokk teljes felújítását, valamint kerékpártárolót foglal magában. Az építkezés különlegessége, hogy a sátrakhoz szükséges faanyagot egy helyi vállalkozó biztosította, amelyet egyenesen a Bükk-fennsík fáiból válogattak, és egy olyan ácsmester dolgozott rajtuk, aki már 20 éve ezt a mesterséget űzi. A jurtasátrakban szigetelés, padlószőnyeg, ledvilágítás és konnektorok is találhatóak.

A Kormánybiztosi Iroda és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, partnerszervezetek bevonásával 2017 óta szerveződnek Vándortáborok azzal a céllal, hogy a 11-18 éves gyerekek kedvezményes áron vehessenek részt gyalogos, vízi és kerékpáros kirándulásokon. „A táboroztatás legfontosabb célja, hogy a résztvevő gyerekek az ország kevésbé felkapott helyein gyűjtsenek életre szóló emlékeket, ennek köszönhetően pedig a természetért és a hazájuk iránt is igényesebb felnőttekké váljanak”, fogalmazta meg röviden a Vándortáborok küldetését Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Az elmúlt években közel 35 ezer gyerek vett részt a Vándortáborokban, a Szentlélek Turistaparkban kialakított jurtaszállásokban pedig idén nagyságrendileg 500 gyerek tölthet el egy éjszakát. A nyári Vándortábor időszak után a sátrakat megnyitják a nagyközönség előtt is, melyek már foglalhatók a turistaszállás weboldalán.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds