Skip to main content

Az összefogás szeméthegyeket mozgat meg

Az összefogás szeméthegyeket mozgat meg

50 köbméter szeméttől szabadítottuk meg egy település határát, és azt is elmondom hogyan

Kacsó Dániel írása

Én túl kicsi vagyok ehhez. Ő is túl kicsi hozzá, sőt a szomszéd sem elég nagy az egészhez. Aztán páran összefogtunk, és már elegek voltunk hozzá. Hogy mihez? Ahhoz, hogy megtisztítsuk a saját településünk erdőit és mezőit. 5 lelkes ember megmozgatott 100 másikat, kidolgoztunk egy módszert, és begyűjtöttünk 50 köbméter hulladékot. A szeméten kívül talán a példa is ragadós lehet, ezért lépésről-lépésre bemutatom Szigetmonostor “kertjének” kitakarításának történetét.

2020 őszén a koronavírus-járvány új erőre kapott, a nyári lazítást követően ismét mindenkit otthonmaradásra kényszerített. Újra bezártak az iskolák, a közintézmények, a társadalmi élet színterei, illetve megannyi munkahely állt át megint a távmunkára. Ezzel párhuzamosan végül a közösségi programok is elmaradtak, még azok is, melyek jellegükből fakadóan mérsékelt egészségügyi kockázatot jelentettek. Ilyen lett volna az évek óta sikeresen futó – és korábban meghirdetett – TeSzedd! szemétgyűjtési akció is. A hivatalos törlést követően mégis páran úgy döntöttünk, hogy betartva a közegészségügyi előírásokat, szeparáltan, de elindulunk a tisztító túránkra. Ugyan ekkor még csak 5-en voltunk, de mégis 4 köbméter szeméttől tisztítottuk meg településünket. Ezzel a kis akcióval pedig kialakult az a közösségi mag, amely a mai napig kulcsfontosságú szerepet játszik a helyi önkéntes hulladékkezelési folyamatokban.

Az igazi áttörést a következő év tavasza hozta meg, ugyanis ekkorra sikerült olyan szakmai- és közigazgatási összefogást, támogatási mechanizmust tető alá hozni, amely lehetővé tette a magas fokú szervezettséget. A hulladékmentesítési projektünk partneri köre olyan együttműködőket tömörített, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (a Technológiai és Ipari Minisztérium jogelődje), a Fővárosi Vízművek, a Pilisi Parkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és persze Szigetmonostor Önkormányzata. A munkánk kezdetének pedig egy új esemény adott színteret, amely 2021 áprilisában debütált. Ez az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) által életre hívott „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akció volt, amely az első pillanattól kezdve óriási sikernek bizonyult.

A Szentendrei-sziget déli területének teljes hulladékmentesítését célzó projektünknek első lépéseként tényszerűen kellett tudunk azt, hogy hol, mekkora mennyiségű és milyen összetételű szeméttel állunk szemben. Az adatokat pedig egy térképen szerettük volna összesíteni, amely a földrajzi kiterjedést mutatta meg számunkra. És hogy történt mindez? Egy szombaton a Tavaszi nagytakarítás égisze alatt több mint 50 önkéntes érkezett Szigetmonostor központjába, ahol nem csak helyiekkel találkozott az ember. Voltak Szentendréről, Vácról, sőt még Veresegyházáról is segítők, de az ötletgazda szervezete sem volt rest, így közel 10 AÖFK-s kolléga is kivette a részét a munkából. A szükséges eszközöket – úgymint zsák, kesztyű, ivóvíz – a helyi önkormányzat biztosította, a logisztikában pedig az erdészet és a nemzeti park segédkezett. A minisztériumtól egy napra „megkaptuk” a HulladékRadar alkalmazáson belül Szigetmonostor közigazgatási területét. Ez azt jelentette, hogy a megadott napon a bejelentések nem a központba, hanem egy külön adatbázisba kerültek.

A feltérképezendő külterületet – hiszen belterületi információkkal az önkormányzat rendelkezett – előzetesen 20 területi egységre osztottuk fel, az önkéntesek pedig ezen területek közül választhattak. Egy szektorba 2-4 ember kerülhetett. Mivel ekkor még érvényben voltak a járványügyi előírások, így a területi egységekre csak közös háztartásban élő személyek mehettek be közösen. A munkához pedig a lelkesedésen, a tenni akaráson és az eszközökön felül nem kellett más, mint egy mobiltelefon. A térképet egy gpx fájlban kapták meg az önkéntesek, így GPS-jel alapján mindenki nyomon tudta követni a pontos tartózkodási helyét a dedikált területen belül. A körzetekben a nagyobb kiterjedésű vegyes szeméthalmok, építési törmelékek, veszélyes hulladékok, flóraidegen zöldhulladékok a HulladékRadar segítségével kerültek fel a térképre. És mi történt a kisebb szeméttel? A résztvevők a túrájuk során a mennyiségi okok miatt a térképre nem felvihető kommunális (sörös- és üdítős dobozok, papírzsebkendők, üvegek, textíliák, cigarettacsikkek, PET-palackok, konzerves dobozok, nejlonzacskók, stb.) hulladékot összegyűjtötték, és kivitték egy autóval vagy gyalog kényelmesen megközelíthető úthoz, ösvényhez. Itt a zsákok helyéről POI-t készítettek, a koordinátákat pedig elküldték vagy az erdészet, vagy a nemzeti park munkatársainak, akik ezeket a zsákokat azonnal összegyűjtötték, és beszállították azokat az önkormányzat telephelyére. A végeredmény pedig minden előzetes várakozásomat felülmúlta: közel 50 köbméternyi összegyűjtött szemét és több mint 200 meghatározott lokáció a hulladéktérképen. Hogy szokták mondani? Ezért már érdemes volt reggel felkelni!

Folytatjuk!

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható természetjárás iránt. Ezért is hívta életre 2021-ben a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akcióját, amely mára igazi mozgalommá fejlődött. A kezdeményezéshez idén már 17 állami erdészet, 7 nemzeti parki igazgatóság, illetve közel 20 szervezet és önkormányzat csatlakozott, akik több ezer önkéntes munkáját fogták össze. Ebben az ötrészes blogsorozatban egy ilyen önkéntes személyes történetét osztjuk meg, amely egyrészről jó gyakorlatként, másrészt pedig inspirációként szolgálhat arra, hogy hogyan válhat bárki felelős természetjáróvá. Ha neked is van egy történeted, amelyet szívesen megosztanál, küldd el a kommunikacio@aofk.hu email címre.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds