Skip to main content

Az El Camino mentén, Aszófőn épül zarándokszállás

Az El Camino mentén, Aszófőn épül zarándokszállás

A Tihanyi Bencés Apátság 177 millió forintból épít 50 férőhelyes szálláshelyet

Vadonatúj zarándokszállást hoz létre Aszófőn a Tihanyi Bencés Apátság. A fejlesztés célja, hogy egyéni és csoportos zarándokok a Tihanyból induló Szent Jakab zarándokút mentén, a Balaton-felvidéken magas minőségű szálláshoz jussanak, ahol lelki feltöltődésre is van lehetőségük az év minden napján. A beruházás megvalósulását az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretei között 98 millió forinttal, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pedig további 25 millió forinttal támogatta.

A Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége természetföldrajzi szempontból egyedülálló elhelyezkedése révén, valamint a magyar nemzeti kulturális örökség egy meghatározó elemének őrzőjeként az elmúlt években a belföldi és a külföldi turizmus egyik kiemelkedő célpontjává vált. Az Apátság kiemelkedő küldetése, hogy erősítse és bővítse a vallási turizmushoz tartozó szolgáltatások lehetőségét, mivel évente számos egyházi iskolából érkező diák, valamint plébániai közösség tartja lelkigyakorlatát az apátságban. A zarándokok fogadásához pedig elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kialakítása, elsősorban a szálláshelyek fejlesztése, bővítése. Mihályi Norbert Jeromos, konventuális perjel úgy fogalmazott, hogy „Szent Benedek atyánk küldetése minket is arra hív, hogy olyan helyeket, közösségeket hozzunk létre, ahol fiatal és idős a mai zaklatott személyes, illetve közösségi kihívásokkal teli világban elcsendesedhet, testileg és lelkileg megpihenhet. Ennek a megvalósulását segíti az épülő zarándokház is.”

Tihany számos zarándoklat kezdő, illetve végpontja. Innen indul a Szent Jakab út bencés ága Pannonhalma irányába, amely a legismertebb európai zarándoklat, az El Camino hivatalos leágazásának számít. Az aszófői zarándokszállás ennek a zarándokútnak a mentén helyezkedik el. A fejlesztést indokolta az a tény is, hogy 2020 óta a Vándortábor program részeként zarándoktáborok is érintették a települést. A Zarándoktábor Program első évében 17 csoport és 269 fiatal vett részt a zarándoklatokon. 2021-ben már 25 csoportot és közel 500 zarándokot vár az apátság. „Az idei tervünk az, hogy a Tihany-Pannonhalma útvonalon előrelépés történjen a zarándokszállások tekintetében. Ez nemcsak az aszófői szállásra korlátozódik, hiszen az útvonalon még négy másik helyszínen is hozzájárultunk a zarándokhelyek fejlesztéséhez”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy „Aszófő, mint ahogy a Balaton-felvidék több falva, gyöngyszeme az országnak, amelyre vigyázni kell. Vigyázni kell az természeti értékeire és az épített környezetére, ezért nem mindegy, hogy milyen épület épül egy régi helyére.” Az épülő 240 négyzetméter alapterületű szállás 40-50 férőhelyet biztosít majd a látogatóknak. A szállásépületen kívül vizesblokk és közösségi tér is található lesz majd az épületben. Az udvaron egy kültéri, fedett közösségi összejövetelekre alkalmas helyiség is épül, továbbá kerékpártárolásra hasznosítható épület és sátrak elhelyezésére alkalmas terület kerülne kialakításra egész éves nyitva tartassál. A zarándokszállás vendégköre elsősorban gyermek és felnőtt zarándokcsoportok, valamint egyéni zarándokok. A szállás az apátságtól gyalogosan és biciklivel is könnyen megközelíthető lesz.

„Nagy örömömre szolgál, hogy ez a zarándokház itt Aszófőn felépül. Bízunk abban, hogy a Balaton-felvidék hagyományait, értékeit megőrizzük, és megőrizzük azt a hitet, amit ezer év óta tudunk gyakorolni, és ami mindig erőt ad nekünk”, emelte ki ünnepi beszédében Kontrát Károly parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Az alapkőletétel során egy időkapszula elhelyezésére is sor került, amely tartalmazza a zarándokház terveit, a Tihanyi Bencés Apátság 2020-as krónikáját, egy megáldott Szent Benedek érmet, az elmúlt egy év szimbólumaként egy maszkot, amelyen a Tihanyi Bencés Apátság címere szerepel, és a zarándokház alapító okiratát.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds