Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Amazonas hangulatban a Körösön

By 2022.02.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Békéstől Mezőberényig a Körösön evezni majdnem olyan, mintha Dél-Amerikában lennél! A túra előtt nézz be a Békési Szilvapálinka Centrumba, aztán töltsd meg a gyomrod egy jó békési étteremben. Ha jóllaktál, szállj vízre a békési kishajó kikötőnél, csorogj le a Kettős-Körös legszebb kanyarulatain, és fedezz fel minden fordulónál egy újabb csodát! Hosszúfoknál tarts egy kis szünetet, és nézd meg a gőzüzemű szivattyútelep muzeális jelentőségű műszaki berendezéseit a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum területén. Ezután már a mezőberényi kiszálló következik, ahonnan akár vissza is tekerhetsz Békésre.

A békési kishajó kikötőnél vízre szállva egy ideig a folyószabályozások grandiózus kubikos munkájával kialakított mesterséges kettős-körösi medren haladunk. A város északi határában becsatlakozó Élővíz-csatorna – egykori Fehér-Körös meder – apró, de romantikus torkolatától a Kettős-Körös felveszi eredeti medrét és vadregényesen kanyargóssá válik. Magaspartok, vízbecsúszott, hód-rágta öreg fák, lépten-nyomon szárnyat bontó halászmadarak, drágakőként előcikázó jégmadarak kísérik utunkat szinte amazonasi érintetlenségben. A hullámtéri erdő vadszőlővel futott magas, zöld növényfalai között csak az imitt-amott előbukkanó Körös-gát, Hosszúfok égbenyúló téglakéményei adnak támpontot arra vonatkozóan, merre is járhatunk. Mezőberényi kiszállónknál szolgáltatói szervezéssel akár tekerve is visszajuthatunk Békésre a Kettős-Körös gátján, de ellenkező irányba indulva Mezőberénybe is elkalandozhatunk.

Látnivalók

Nostra tárház

Az impozáns megjelenésű egykori gabonatároló műemléki épülete a békési Kettős-Körös híd közelében áll a bal parti mentett oldalon. Különlegessége, hogy a gát fölött több méter magasságban egy terményszállító ível át a folyó fölé érve, amelyen egykor a gabonát a tárházból közvetlenül a szállítóhajókra lehetett rakodni.

Hosszúfoki műemlékek

A Kettős-Körös jobb partjában, Mezőberény és Békésközött hármas szivattyúcsatorna található. Az egykor gőzgépekkel üzemeltetett, építészeti-, műszaki emlékeiről híres vízügyi komplexum rendezett környezete érdekes látnivalókat kínál. Különösen látványosak azok a 20 méter magas téglakémények, amelyek mai napig hirdetik az évszázados vízügyi technológiák egykori korszakalkotó jelentőségét.

+ Programtipp

Petőfi-emlékmű

Petőfi Sándor többször is járt Mezőberényben, Orlay Petrics Soma rokon-barátjánál. A Kettős-Körös bal parti hídfőjénél utolsó látogatását emlékmű hirdeti: „Ezen a helyen volt a rév, ahol Petőfi 1849. július 18-án átkelt a Körösön, hogy Bem seregéhez csatlakozzon.”

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Békést gépkocsival Budapest felől az M44-es, majd Békéscsaba felől a 470-es főútról lehet megközelíteni.
Oda: Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Békésig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.
Vissza: A mezőberényi hídtól szolgáltatói szervezéssel vissza Békésre vagy Mezőberénybe, utóbbi településről vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal átszállás nélkül Budapestre.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Békési kishajó kikötő

A békési duzzasztónál, a Kettős-Körösön található éjjel-nappal őrzött kikötőben 100 kishajó/csónak elhelyezése biztosított.

Honlap

Dánfoki Üdülőközpont

Az üdülőközpont kiváló helyszínéül szolgál gyermek-és ifjúsági táboroknak, osztálykirándulásoknak, sport-és edzőtáboroknak, céges, baráti, valamint családi összejöveteleknek, kulturális rendezvényeknek, gólyatáboroknak, illetve biciklis és vízi túrák kiinduló bázisának. egyaránt.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds