Skip to main content

Alpesi hangulat várja a turistákat a Soproni-hegységben

Alpesi hangulat várja a turistákat a Soproni-hegységben

Roth Gyula erdőmérnök nevét viseli a vadonatúj turistaház

A Hidegvíz-völgy felett húzódó 500 méter magas vízválasztó gerinc ölelésében, az országhatártól és Asztalfőtől néhány száz méterre, lucok és bükkök árnyékában állt a Hidegvízvölgyi Kulcsosház. Az épület állapota az elmúlt években jelentősen leromlott, azonban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően új életre kelhetett. A felújított turistaházat Roth Gyula Kossuth-díjas erdőmérnökről, egyetemi tanárról nevezték el. A 12 férőhelyes épületet önálló fűtéssel, melegvíz ellátással, napelemekkel táplált elektromos hálózattal, televízióval és internet kapcsolattal is felszerelték.

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Soproni-hegyvidék és a Fertő-tavat övező dombok bővelkednek a turisztikai látnivalókban. Ezek között kiemelkedő helyet foglalnak el a kultúrtörténeti emlékek, a források, a kilátók és a számtalan ökoturisztikai létesítmény. A Soproni-hegység a Keleti-Alpok hegységrendszerének nyúlványa, amit a magyar-osztrák államhatár oszt ketté. A főgerinctől északra a hegység középső és keleti része Magyarországhoz, nyugati sávja Ausztriához tartozik. A hazai részen található Hidegvíz-völgy nyugati része hűvös éghajlatával és égbe nyúló bükköseivel, fenyveseivel igazi alpesi tájat idéz.

Az elmúlt évek turistaház-fejlesztési hullámának köszönhetően hazánk turistaházainak többsége már az osztrák színvonalat is elérő, modern, kényelmes, pénztárca- és környezetbarát szálláshelyekké váltak. „2018 óta 98 turistaház fejlesztését és építését támogattuk, jelenleg is 42 ilyen jellegű szálláshely kivitelezése van folyamatban. Meggyőződésem, hogy a térségben nincs még egy olyan ország, amely ilyen ütemben haladt volna a turistaházak felújításával”, mondta a ház átadásán Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon keresztül az állam 65 millió forintot biztosított a turistaház újjáépítéséhez.

A ház a nyáron üdítő éghajlatú Hidegvíz-völgy déli oldalán helyezkedik el. A közelben tanösvények, határon átnyúló turistautak és vadregényes erdőkkel borított bércek várják az országszerte egyre nagyobb számú erdei turistákat. „A koronavírus-járvány ideje alatt az erdőgazdaságok adatai szerint országosan átlagban 25-30 százalékkal emelkedett az erdei turisták száma, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban”, mondta el Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelő helyettes államtitkára, majd hozzátette, hogy „az ökoturizmus egyik fellegvára volt és lesz is Sopron térésége, amin tovább javíthat a Roth Turistaház is”.

A Roth Turistaház 12 fő számára nyújt jövőbeli szállást és nyugodt kikapcsolódási lehetőséget. A ház alsó szintjén két különálló háromágyas szoba, vizesblokk és egy tágas közösségi tér található konyhával felszerelve. Az emeleten 6 fő elszállásolására alkalmas hálóterem helyezkedik el, ahova falépcső vezet. A bejárat előtti terasz mobil asztal-pad garnitúrával tehető otthonossá. A ház mellett tűzrakóhely várja a vendégeket.

A turistaház Sopron belvárosától 15 kilométerre nyugati irányban található. Görbehalomnál a tó irányába induló aszfaltos út visz végig, amely az utolsó szakaszon sorompós erdészeti út vezet. A ház közvetlen környezetében több jármű számára alkalmas parkolóhely is található.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds