Skip to main content

Aktívan a szüreti időszakban Tokaj-Hegyalja élménypontjain

Aktívan a szüreti időszakban Tokaj-Hegyalja élménypontjain

Hazánk talán legismertebb borvidéke igazi kalandokkal vár, ahol te is felfedezővé válhatsz. Szőlősorok barázdálta dombok, barátságosan kacskaringózó folyók s egy titokzatos vízi birodalom – ez a Tokaj-Hegyalja. Izgalmas túrák, dombok között vezető bringás kalandok és vízi élmények egyaránt várnak rád. És még nem is említettük a környék gasztronómiai kínálatát, amit persze egy pohár borral illendő kísérni. A legjobb, ha szüretkor látogatsz ide, ekkor kel életre igazán ez a hely.

Lépésről lépésre Tokaj-Hegyalján

A Nagy-Kopasz ikonikus, szőlőtőkékkel befont, TV toronnyal koronázott kúpja már messziről hívogatja a gyalogtúrázókat. A bükk- és tölgyfák ősszel ezer színben pompáznak, kiemelve az ég kékjét, így nem véletlen, hogy sokan úgy tartják, hazánkban ezen a vidéken a legszebb az ősz. Egy rövid kirándulással is felejthetetlen élményben lehet részed, ha Erdőbényéről felsétálsz a Mulató-hegy bércére, melynek oldalában a Bányató csillogó víztükrét is megcsodálhatod, vagy értékes ásványokban, ősmaradványokban gyönyörködhetsz.

Ha kéktúrázol, biztosan megfordulsz Makkoshotykán, ahonnan csak egy lépésre vannak Hercegkút mesébe illő pincefalvai és a nemrég létesített élménypont, a Borpavilon. A Gombos-hegyi pincesor és kilátó szintén megérnek egy rövid kirándulást, de akár a Megyer-hegyi tengerszemig is eltúrázhatsz, ha látványos kőformákat szeretnél látni. Ha nem csak látni szeretnéd, hanem mászni is, tégy próbát a vízfelszín fölött vezető via ferrata utakon – erre az élményre biztosan évek múlva is emlékezni fogsz. A kirándulás után térj be valamelyik nyitott pincébe, a helyben készült borok új erőt adnak.

Dombra fel, dombról le két keréken

A kerékpárosok számára a Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység valóságos paradicsom! Gyönyörű, festői tájak, alacsony forgalmú közutak és jól kiépített kerékpárutak vezetik a biciklitúrák szerelmeseit. A csodás látvány mellett történelmi helyeket is meglátogathatsz. Erdőbénye az Aranyosi-völgy kapuja, mely átvezet a Zempléni-hegység túloldalára. Így ha kedved tartja, akár egészen Boldogkő váráig kerekezhetsz! A vízparti kerékpározás rajongói a Bodrog partján vezető jelzett kerékpáros túraútvonalon találják meg a nekik való útvonalat, mely érinti Bodrogkeresztúrt, Szegit, Sárospatakot és Tokajt is. 

Ember formálta táj

Ha kimerítetted a természet adottságait, bebarangoltad Tokaj-Hegyalját keresztül-kasul, még mindig marad felfedeznivaló: az elmúlt ezer év nem telt el nyomtalanul. Ha a középkor várai mozgatnak meg, itt elemedben érezheted magad, mert karnyújtásnyira vannak Sárospatak, Szerencs, Boldogkő, Regéc és Sátoraljaújhely várai (vagy amit a történelem számunkra meghagyott belőlük). A környék népek sokaságának adott otthont, ez meg is látszik a Kádárházban is bemutatott kádárhagyományokban, a kádártáncban vagy a tunki nevű sváb ételben.

Csorogj le a Bodrogon

Ha kenuba, kajakba vagy SUP deszkára szálltál, nincs más dolgod, mint gyönyörködni a vízi csodában egy jó evezés mellett. A holtágak igenis élő világa számos madarat mutat be neked. Ha a Bodrogot fedeznéd fel, Szegiből indulj el! A barátságos folyó biztosan kedvenced lesz az első evezőcsapásnál. Indulás előtt viszont ráhangolódhatsz a természetre a Ködfátyol teraszon, a település új élménypontján.

Akár a szeszélyesen kanyargó Bodrog, akár a hullámzó hegyvonulatok, akár a kellemes hangulatú települések vonzanak, ha ide érkezel, látni fogod, hogy mindegyik nagyon fontos részét képezi a kultúrtájnak, ember és természet évezredes együttélésének, ami miatt az UNESCO is felvette a Világörökség listájára a történelmi borvidéket. A kultúrtáj megismerésének pedig nincs jobb módja, mint hátizsákot ragadni és gyalogosan, kerékpárral, vagy evezve bejárni a vidék csodáit. Ha egyszer ellátogatsz ide, szinte biztos, hogy vissza akarsz majd térni!

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg. 

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds