Skip to main content

Aktív osztálykirándulás 5 ezer hátrányos helyzetű gyermeknek

Aktív osztálykirándulás 5 ezer hátrányos helyzetű gyermeknek

A fiatalok erdei iskolai foglalkozásokon ismerhetik meg a természet kincseit

A koronavírus-járvány után a magyar kormány programot hirdetett a közösségi élet újraindítására, amelynek keretében 70 millió forinttal támogatja a hátrányos helyzetű gyerekek egynapos aktív osztálykirándulásait. Az Aktívan az osztállyal program ingyenes, és biztosítja az utazást, az étkezést és az erdei iskolai programokat. Három megyéből olyan iskolák jelentkezhettek, amelyekben a hátrányos helyzetű gyerekek aránya meghaladja a 70 százalékot. A következő másfél hónapban 100 iskolából 5 ezer rászoruló gyereknek biztosítunk aktív és természetközeli élményeket egynapos osztálykirándulások formájában. A program széleskörű összefogásban jön létre: az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK), a Művészetek Völgye és a Máltai Szeretetszolgálat közösen valósítja meg a kirándulásokat az állami erdészetek bevonásával.

A pandémia kihívásait a nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek fokozottabban érzékelték. Ezért a magyar kormány támogatásával az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) a Művészetek Völgye és a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével életre hívta az Aktívan az osztállyal programot, amelyek ingyenesek a résztvevők számára. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta, hogy „az idei évet próbaévnek tekintjük, és a tapasztalatokat felhasználva a jövőben még több hátrányos helyzetű gyereknek biztosítjuk ezt a lehetőséget, akik egy osztálykirándulás költségét nem tudják kifizetni. Fontos, hogy ők is megismerjék tágabb környezetüket, hazájukat, és olyan élményekhez jussanak, ami e nélkül nem lenne számukra elérhető. Bízunk benne, hogy ezek a kirándulások egy kis lökést, lelkesedést adhatnak ezeknek a gyerekeknek.”

„Idén összesen 5 ezer gyermeknek lesz lehetősége részt venni a programokon, akik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyék területén élnek. Mivel az egyik fesztiválunknak ez a térség ad otthont, így jól ismerjük a környéket. Iskolákkal is hosszú idők óta dolgozunk együtt, ezért szívügyünknek tekintjük, hogy munkánkkal közelebb vigyük a hátrányos helyzetű fiatalokhoz a kultúrát, a természet szeretetét és az aktív életet”, nyilatkozta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztiváligazgatója. A fiatalok az Északerdő, a Nyírerdő és az Egererdő erdei iskoláinak foglalkozásain ismerhetik majd meg a természet legszebb, legérdekesebb kincseit, a kirándulások pedig aktív kalandokkal és mozgással teli programelemekkel egészülnek ki. A kirándulások helyszíneinek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a gyerekek lakóhelyeihez közel, legfeljebb 50 km távolságra éljék át az aktív osztálykirándulás élményeit. Egyrészt, hogy ne utazással teljen a nap, másrészt minél inkább ismerjék meg a gyerekek azokat a természeti kincseket, amelyek körbeveszik őket. „Nincs annál értékesebb élmény a gyerekek számára, mint amit egész életükben magukban őrizhetnek. Bízunk benne, hogy a hiánypótló program keretében megvalósuló élménygazdag kirándulások ilyenek lesznek, mert nagyon fontos, hogy a nehéz körülmények között élő gyerekek átlépjék a településük határát, megismerjék a világ azon részét is, amit még nem láttak”, foglalta össze gondolatait Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A kirándulások hétköznap, tanítási napokon valósulnak majd meg. A gyerekeket és a kísérő pedagógusokat buszok viszik majd el kijelölt erdei iskolákba, ahol délelőtt olyan programokon vehetnek részt, mint például tanösvény séta, madár- és növényvizsgálat, illetve különböző erdei iskolai foglalkozások. A sportos programok mellett ebédre is vendégül látják a csoportokat, hogy a különböző sorversenyek, a számháború és az íjászkodás előtt megfelelő energiához jussanak.

További híreink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds