Skip to main content
Blog

Ahol a víz az úr – Magyarország legszebb zuhatagjai


Hazánk csodálatos természeti kincseinek kihagyhatatlan részét képezik a vízesések és a vadregényes szurdokokban csordogáló vízfolyások, amik páratlan élményt nyújtanak a kirándulóknak.
A forró és száraz nyár után megérkezett a várva várt eső, felfrissítette a természetet, és feltöltötte a nyáron csak csörgedező vizeinket. Így most kirándulásaink alkalmával ismét megtölthetjük kulacsainkat a forrásoknál, elmerenghetünk a sodró patakok víztükreiben és a páratlan vízesések látványában.
Összegyűjtöttük a leglátványosabb „vizes” helyszíneket, amelyeket most ősszel okvetlenül fel kell keresned, ha egy emlékezetes és látványos kirándulásra vágysz. Vízálló bakancsra fel!

1. Ilona-völgyi vízesés

A Mátra rejti hazánk legmagasabb természetes vízesését, melynek zuhataga a csapadékos időszak és a hóolvadás után a leglátványosabb. Az Ilona-patak vize az Ilona-völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból.
Évszaktól függetlenül érdemes felkeresni a vízesést, hiszen az oda vezető út is számtalan természeti csodával gazdagítja majd utad.

A vízesés felfedezéséhez ajánlunk egy 13 km hosszú körtúrát, ami Parádfürdőről indul.

Túra leírása ITT

2. A „magyar Svájc” és a Ferde-vízesés

Így emlegetik a Kelet-Mecsek szívében rejlő Óbányai-völgyet, ahol a turistaút végig a patak partján halad. Itt bújik meg a Ferde-vízesés, amely nevét arról kapta, hogy a kréta kori vulkanizmus hatására kibillent üledékes mészkőrétegen valóban ferdén zubog le a patak vize.

Útközben még a Csepegő-sziklát is szemügyre veheted, ami a környék másik fontos természeti csodája.

Fedezd fel a Mecsek legszebb völgyét, és kirándulj a „magyar Svájc” legszebb részein!

Túra a Mecsek legszebb völgyében

3. Szilvásvárad Fátyol-vízesés

A Bükk leghíresebb természetes vízesése úgy csörgedezik előttünk, mint egy fátyol. A szilvásváradi Szalajka-völgy fő látnivalójának nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.  Azt is mondják, hogy ez hazánk egyik legszebb természeti jelensége, amely kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel.

Összeállítottunk egy szuper túrát, amit végigjárva biztos nem maradsz le Szilvásvárad legszebb látnivalóiról!

Szilvásváradi körtúra

Szurdoktúrák a Bakonyban

Hazánkban a Bakony rejti a legtöbb szurdokvölgyet, amelyek egy része a turisták számára is jól járható, a többi szinte érintetlenül maradt meg. A szurdokok mélyén sokszor patak is csordogál, amely nyáron még tovább fokozza a szurdokok hűsítő klímáját, télen pedig csodaszép formákban fagy meg. Nem csoda, hogy hétvégente igazán nagy népszerűségnek örvendenek ezek az izgalmas turistaösvények.

Római-fürdő vízesés

A Bakony kihagyhatatlan és megunhatatlan helyszínei közé tartozik a Gaja-patak ámulatba ejtő kanyonja. Vízállástól, illetve évszaktól függően más és más arcát mutatja ez a hatalmas mészkőtömbökből álló vízesés-sorozat, amit viszonylag könnyű túrával megközelíthetsz több környező településről is. És hogy miért Római-fürdő a neve? Kisebb vízállásnál a vízesés egyik része egy medence-szerű üregbe ömlik, amely így egy természetes zuhanyt és fürdőt hoz létre, amely már az ókorban is ismert volt.

Kőmosó-szurdok

Csesznekről indulva egy szép tisztáson átvágva éred el ezt a sötét völgyet, ahol csapadékos időben a patak vize sziklalépcsőkön csordogál le a kőmedencékbe. A mély és szűk szurdok rövid, de egyedi látványvilágú útvonal, rövid idő alatt végigjárható. A mohás, borostyánnal benőtt sziklák misztikus hangulatúvá varázsolják a mindig árnyékos szurdokot, amelyen a sziklafalba vágott ösvényen, drótkötélbe kapaszkodva tudsz végigmenni. A szurdok vége felé kezdődnek a cseszneki via ferrata sziklamászó-útjai.

Cuha-völgyi szurdok

A Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek bejárása nagyon jól kombinálható egy kis vonatozással. A gyönyörű erdőben, hatalmas sziklafalak mellett futó ösvény sokszor átkel a patakon. Vízmosta köveken, tipegők vezetnek át egyik oldalról a másikra, ezt magas vízállásnál igazi kihívás száraz lábbal megúszni. Az útvonalat kis források, barlangok és építészeti műremek viaduktok teszik még látványosabbá.

Ördög-árok

Az Ördög-árok olyan, mintha egy óriás (vagy az ördög?) dobálta volna be a hatalmas köveket a patakmederbe. Ha van víz a patakban, akkor ezeken a köveken, egyikről a másikra átmászva lehet haladni a szurdokban. A nagyjából 2,5 kilométer hosszú szurdok közepén található az „Ördög-gát” nevű képződmény, vagy más néven a Gizella-átjáró. A völgy itt két hatalmas sziklafal között beszűkül, ezek között pedig egy óriási sziklatömb zárja el a víz útját, amit egy drótkötélbe kapaszkodva tudsz megkerülni. Izgalmas és gyönyörű.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds